Ponedeljek, 23. marec 2020 - 23:00

Zunanja politika/EU

COVID-19: Institucije EU z ukrepi za nakup nujne medicinske opreme

Bruselj, 23. marec 2020 (MOREL)- Evropski parlament sodeluje z državami članicami, da bi zagotovil nakup respiratorjev, mask in druge pomembne medicinske opreme, ki jo potrebujejo bolnišnice po vsej Evropski uniji. Minuli teden je Komisija vzpostavila posebno shemo za zbiranje medicinske opreme (preko rescEU), da bi lahko potrebna oprema za boj proti COVID-19 čimprej prišla do držav članic, ki se soočajo s pomanjkanjem. Oprema je potrebna za zdravljenje okuženih bolnikov, za zaščito zdravstvenih delavcev in za pomoč pri upočasnitvi širjenja virusa.

Parlament sodeluje z državami članicami, da bi hitro odobrili 40 od 50 milijonov evrov za nakup medicinske opreme za intenzivno nego, kot so respiratorji, zaščitna oprema in maske za večkratno uporabo.

Države članice se prav tako združujejo v skladu s sporazumom o Skupnem javnem naročanju zdravstvenih protiukrepov. Gre za skupna naročila pri nakupih zaščitne opreme, respiratorjev in pripomočkov, ki so potrebni za testiranje koronavirusa. Takšno sodelovanje omogoča močnejši položaj na svetovnem trgu.

Predsednik Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane Pascal Canfin (Renew, Francija) je v odzivu na predlog Komisije dejal: "Minuli teden je Evropa sprejela več zgodovinskih odločitev v boju proti koronavirusu COVID-19, ki vključujejo tudi posledice za gospodarstvo EU. Tega ne povemo dovolj glasno – Evropa bo naredila vse, kar je mogoče, da bomo rešili življenja. Mehanizem civilne zaščite EU je državljane rešil že sredi potresov, orkanov, poplav in v boju proti gozdnim požarom. Zdaj sredstva EU v okviru RescEU prvič uporabljamo za podporo državam članicam v boju proti virusu, tako da zagotavljamo prepotrebno medicinsko in ostalo zaščitno opremo. Gre za solidarnost EU v dejanjih."

Trenutna kriza kaže, da stališče Parlamenta sledi zadostitvi potreb EU mehanizma civilne zaščite tudi po letu 2020, je še povedal Canfin. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej