Sreda, 29. januar 2020 - 19:29

Zunanja politika/EU

Evropski parlament potrdil izstopni dogovor med Veliko Britanijo in EU

Strasbourg, 29. januar 2020 (MOREL)- V sredo je Evropski parlament izstopni dogovor med EU iin Veliko Britanijo potrdil s 621 glasovi za, 49 proti in 13 vzdržanimi glasovi. V razpravi s hrvaško državno sekretarko za evropske zadeve Nikolino Brnjac v imenu hrvaškega predsedstva Sveta EU, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem in glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem je parlament ocenil dosedanji postopek izstopa in prihodnje izzive.

Večina govork in govorcev je v imenu političnih skupin poudarila zgodovinski pomen glasovanja, hkrati pa so menili, da izstop Velike Britanije ne pomeni konca poti za odnose med EU in Veliko Britanijo ter da so vezi, ki vežejo državljane Evrope, močne in bodo takšne tudi ostale. Kot so še menili, lahko iz brexita potegnemo nauke, s katerimi bomo oblikovali prihodnost EU. Veliki Britaniji ter evropskim poslankam in poslancem iz Britanije pa so se zahvalili za njihov prispevek v obdobju članstva  v EU. Veliko govornikov je hkrati opozorilo, da bodo pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo  zahtevna, zlasti ob upoštevanju tesnega časovnega okvira za pogajanja.

Parlament bo spregovoril o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo.  Usklajevalna skupina evropskega parlamenta za Veliko Britanijo, ki jo vodi predsednik odbora za zunanje zadeve David McAllister (EPP, Nemčija), se bo povezala s projektno skupino EU za odnose z Veliko Britanijo in se usklajevala z odborom za zunanje zadeve ter odborom za mednarodno trgovino, kot tudi z vsemi drugimi pristojnimi odbori. Evropski parlamenta bo natančno spremljal delo pogajalca EU Michela Barnierja in še naprej vplival na pogajanja z resolucijami. Za dokončno potrditev dogovora o prihodnjih odnosih bo namreč potrebna zelena luč evropskega parlamenta.

Po zgodovinskem glasovanju je predsednik David Sassoli izjavil: “Zelo me žalosti, da smo prišli do te točke [...] 50 let integracije ni mogoče tako hitro razplesti. Vsi bomo morali trdo delati za nov odnos, pri čemer bomo imeli vedno pred očmi interese in zaščito pravic državljank in državljanov. Nič ne bo preprosto. Prišli bodo težki trenutki, ki bodo naše prihodnje partnerstvo postavili na preizkušnjo. To smo vedeli že od začetka brexita. Vendar pa ostajam prepričan, da bomo uspeli premostiti vse razlike in da nam bo vedno uspelo najti skupne točke.”

Dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU mora pred uveljavitvijo s kvalificirano večino potrditi še Svet EU. Nato bo nastopilo prehodno obdobje, ki se bo začelo 1. februarja in se izteklo konec leta 2020. V tem času naj bi Velika Britanija in EU dosegla dogovor o prihodnjih odnosih, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2021. Prehodno obdobje se lahko podaljša enkrat za eno do dve leti, vendar mora Skupni odbor EU-Velika Britanija sprejeti tovrstno odločitev pred 1. julijem 2020. Dogovor o prihodnjih odnosih bo moral potrditi tudi evropski parlament. Če se bo sporazum nanašal na pristojnosti, ki jih EU deli z državami članicami, pa ga bodo morali ratificirati tudi nacionalni parlamenti članic. To je sporočilo predstavništvo evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej