Četrtek, 16. april 2020 - 10:35

Zunanja politika/EU

Evropski poslanci pozivajo k večji podpori P

Bruselj, 16. aprikl 2020 (MOREL)- Člani odbora za kulturo in izobraževanje evropskega parlamenta so v pismu, ki so ga v sredo naslovili na komisarko Mariyo Gabriel, opozarili, da sedanji način komuniciranja evropske komisije, kot tudi različni pristopi in pomanjkanje informacij nacionalnih agencij ne predstavljajo zagotovila, da bodo dodatni stroški povrnjeni ter da bodo udeleženci Erasmusa+ in Evropske solidarnostne enote lahko obdržali svoj status. Poslanci so pozivali, da se študentom zagotovi, da tekoče študijsko leto ne bo izgubljeno ter bo z virtualnim učenjem mogoče pridobiti potrebne akademske točke. Poslanci evropskega parlamenta so v svojem pismu komisijo pozivali, naj zagotovi, da bodo lahko udeleženci Evropske solidarnostne enote ohranili svoj status prostovoljcev za predvideno trajanje, tudi če je to bilo začasno prekinjeno. Tako bi lahko opravili svojo prostovoljno službo in ne bi tvegali izgube družinskega dodatka, kot je preživnina za otroke, ki je povezana s prostovoljnim statusom. Prav tako so priporočali, da se dejavnosti prostovoljcev Evropske solidarnostne enote preusmerijo, denimo z napotitvijo prostovoljcev v nacionalne sheme, vzpostavljene za reševanje pandemije COVID 19.

Evropski poslanci so pozivali, da se ukrepi jasno komunicirajo in dosledno izvajajo v vseh državah članicah, saj so posamezniki in organizacije močno zaskrbljeni. Komisija jim mora dati občutek, da je na njihovi strani.

»Komisijo pozivamo, naj neposredno podpre vse udeležence v izobraževalnih, kulturnih in mladinskih programih. To vključuje sodelovanje z nacionalnimi agencijami, univerzami, tehnično- izobraževalnimi programi, šolami, mladinskimi in prostovoljnimi organizacijami, da bi zagotovili, da so naši udeleženci varni in jim je zagotovljena tudi pomoč, v primeru da se vrnejo domov. Povrniti jim je treba tudi dodatne stroške, pravila projekta je treba uporabljati prožno in prostovoljci Evropske solidarnostne enote ali študenti  programa  Erasmus + morajo ohraniti svoj status,« je dejala nemška poslanka Sabine Verheyen (EPP), predsednica odbora za kulturo in izobraževanje.»Naša dolžnost je, da zagotovimo pomoč in podporo tistim, ki sodelujejo v naših programih. Generacija študentov 2020 nas potrebuje,« je še poudarila poslanka.

Trenutno je po vsej Evropi na izmenjavi programa Erasmus+ 165 000 ljudi, pet tisoč pa jih je vključenih v prostovoljne projekte Evropske solidarnostne enote. Komisija je sporočila, da se lahko države članice, ki koordinirajo projekte, sklicujejo na klavzulo višje sile. Tako se omogoči izplačilo sredstev tudi, če je obdobje izmenjav skrajšano ali prekinjeno, kot tudi preložitev dejavnosti in povrnitev dodatnih stroškov. Zaradi epidemije koronavirusa je študij v tujini v okviru izmenjalnega programa Erasmus+ prekinilo okoli 900 slovenskih študentov. Hkrati se je domov vrnilo okoli 700 tujih študentov, ki so bili v okviru programa Erasmus na izmenjaviv Sloveniji. To je sporočilo predstavništvo evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej