Četrtek, 21. januar 2021 - 21:44

Zunanja politika/EU

Evropski poslanci: pravica do odklopa bi morala biti temeljna pravica povsod v Uniji

Bruselj, 21. januar 2021 (MOREL)-  Evropski parlament je pozival k oblikovanju evropske zakonodaje, ki bo delavcem zagotavljala pravico do digitalnega odklopa od dela brez posledic. Evropski poslanci v zakonodajni pobudi, ki je bila sprejeta z 472 glasovi za, 126 proti in 83 vzdržanimi glasovi, pozivajo Komisijo, naj predlaga zakonodajo, ki bo tistim, ki delajo na daljavo, omogočila digitalni odklop zunaj delovnega časa. Zakonodaja bi morala določati tudi minimalne zahteve za delo na daljavo ter delovne pogoje, delovni čas in čas počitka.

Za delovne namene se uporablja vse več digitalnih orodij. Poslanci poudarjajo, da je to privedlo do kulture stalne povezanosti, ki negativno vpliva na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. Delo od doma je sicer ključnega pomena za ohranjanje delovnih mest in poslovanje med pandemijo koronavirusa, vendar zaradi dolgih delovnikov in vse večje zahtevnosti prihaja do porasta primerov tesnobe, depresije, izgorelosti in drugih težav z duševnim in fizičnim zdravjem.

Poslanci menijo, da je pravica do odklopa temeljna pravica, ki delavcem zagotavlja, da jim zunaj delovnega časa ni treba opravljati z delom povezanih nalog, kot so telefonski klici, pisanje elektronskih sporočil in drugo digitalno komuniciranje. Prav tako jim teh nalog ni treba opravljati med počitnicami in drugimi oblikami izostankov od dela. Poslanci države članice spodbujajo, da sprejmejo vse potrebne ukrepe, da bodo delavci to pravico lahko uveljavljali, tudi prek kolektivnih pogodb med socialnimi partnerji. Države morajo tudi zagotoviti, da delodajalci delavcev zaradi tega ne bodo diskriminirali, kritizirali, odpuščali ali jim kako drugače škodovali.

„Ne moremo zapustiti milijonov evropskih delavcev, ki so izčrpani zaradi pritiska, da morajo biti vedno 'vključeni' in zaradi predolgih delavnikov. Zdaj je čas, da stopimo na njihovo stran in jim priznamo tisto, kar si zaslužijo: pravico od odklopa. To je ključnega pomena za naše duševno in fizično zdravje. Čas je za posodobitev pravic delavcev, da bodo te odsevale novo realnost v digitalni dobi”, je po glasovanju povedal poročevalec Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Od začetka pandemije koronavirusa se je delo od doma povečalo za skoraj 30 %. Pričakovati je, da bo ta odstotek ostal visok ali pa se celo še povečal. Iz raziskav agencije Eurofound je razvidno, da je za delavce, ki delajo od doma, v primerjavi s tistimi, ki delajo v prostorih delodajalca, dvakrat bolj verjetno, da bodo prekoračili zgornjo mejo 48 opravljenih delovnih ur na teden. Skoraj 30 % tistih, ki delajo na daljavo, poroča, da vsak dan ali večkrat tedensko delajo v svojem prostem času. Med delavci, ki delajo v pisarni, je takih manj kot 5%. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice