Sreda, 25. november 2020 - 18:20

Zunanja politika/EU

Madžarsko vmešavanje v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Danes je evropski parlament na pobudo evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD) in skupine socialistov in demokratov razpravljal o madžarskemu vmešavanju v medijski prostor v Sloveniji in Severni Makedoniji.  Na razpravi, ki je bila prvotno načrtovana v marcu, je v imenu Evropske komisije sodelovala Věra Jourová, med poslanci pa je plenum med prvimi nagovorila Tanja Fajon:

"Spoštovana komisarka, to je žal naša realnost. Kolegica Romana Tomc je žal spet blatila mojo državo in vse drugače misleče. Ni bil to namen te razprave. Zastavili smo vam pet konkretnih vprašanj v zvezi z zaskrbljujočimi prispevki preiskovalnih novinarjev. Zakaj so ta izjemno pomembna? 

Če drži, da so madžarska podjetja blizu najožjega kroga premiera Orbana vsaj v eni operaciji – govorimo o najmanj 4 milijonih evrov – financirala nakupe medijev v Severni Makedoniji v času pred volitvami za pomoč nekdanjemu makedonskemu premieru Gruevskemu (Madžarska mu je po obsodbi na zaporno kazen podelila azil), je to lahko grobo poseganje v demokratične procese držav. 

Poldrugi milijon madžarskega denarja naj bi domnevno prišel tudi na račune dveh slovenskih medijskih hiš blizu trenutno vladajoče SDS. Nakazila je preiskovala parlamentarna komisija, pa je delo zastalo. Tudi zaradi zamenjave vlade. Vemo, predsednik vlade Janša je tesni zaveznik Orbana. 

Moja skrb je – tudi ob nedavni prodaji slovenske medijske hiše Planet TV madžarski TV hiši TV2 –, da gre za vpletanje madžarskega političnega vrha v medije in demokratične procese moje države. Če bo to dokazano, je skrajno nedopustno. Svoboda medijev in suverenost držav nista naprodaj. Nikjer in nikoli." To so sporočili iz pisarne evropske poslanke Tanje Fajon. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice