Sreda, 25. november 2020 - 21:04

Zunanja politika/EU

Medijska svoboda: poslanci svarijo pred poskusi utišanja kritikov in ogrožanjem pluralnosti

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so zaskrbljeni zaradi stanja na področju medijske svobode v Uniji in obsojajo nasilje, nadlegovanje ter pritiske, s katerimi se soočajo novinarji. Poslanci v resoluciji, ki so jo sprejeli s 553 glasovi za, 54 proti in 89 vzdržanimi glasovi, opozarjajo na poskuse nekaterih vlad držav članic, da bi utišale kritične in neodvisne medije ter spodkopale medijsko svobodo in pluralnost. Skrbi jih zlasti položaj javnih medijev v nekaterih državah članicah, kjer so ti postali orodje vladne propagande.

Poudarjajo tudi, da so svoboda, pluralnost in neodvisnost medijev ter varnost novinarjev bistvene za pravico do svobode izražanja in obveščanja ter ključnega pomena za demokratično delovanje Evropske unije. Medijske svobode je v zadnjih letih vse manj, pandemija koronavirusa pa je stanje še poslabšala.

Poslanke in poslanci opozarjajo, da prihaja do vse več ustrahovanj z namenom utišanja novinarjev. Kot primere tveganj, ki so jim izpostavljeni preiskovalni novinarji, navajajo umore Daphne Caruana Galizie ter Jána Kuciaka in njegove zaročenke. Javne osebnosti pozivajo, naj ne blatijo novinarjev, in vztrajajo, da morajo biti preiskave napadov zakonsko predpisane. Poudarjajo, da so še zlasti ranljive novinarke, ki bi jih bilo treba dodatno zaščititi.

Poslanke in poslanci v resoluciji ugotavljajo, da je pluralnost ogrožena, ko je lastništvo medijev v rokah majhnega števila ljudi. To otežuje tudi omejevanje širjenja dezinformacij. Od držav članic zato zahtevajo, naj preprečijo prekomerno koncentracijo lastništva in zagotovijo preglednost. Kritični so do prekomernega vmešavanja države v javno oglaševanje in odločno poudarjajo, da se sredstev Unije ne sme porabljati za politično propagando in medije pod vladnim nadzorom.

Evropsko komisijo pozivajo, naj za vsako državo članico oceni, kako pregledno je lastništvo medijev. V svojo letno oceno o stanju pravne države naj vključi tudi poročilo o zasebnem in državnem vmešavanju v medije v državah članicah. Parlament vztraja, da bi bilo treba poskuse ogrožanja medijske svobode in pluralnosti obravnavati kot hudo in sistematično zlorabo pooblastil, ki je v nasprotju s temeljnimi vrednotami Evropske unije.

Poslanci pozivajo tudi k bolj zanesljivemu pravnemu okviru za preprečevanje vse pogostejšega spletnega sovražnega govora in spoprijemanje z njim. Želijo si več sodelovanja med spletnimi platformami in organi za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Prostovoljna prizadevanja platform pri obvladovanju dezinformacij, nezakonitih vsebin in tujega vmešavanja so nujno potrebna, a še vedno nezadostna. Spletne platforme pa ne smejo postati zasebni organi cenzure. Pri odstranjevanju nezakonitih vsebin je treba upoštevati zaščitne ukrepe.

V sprejetem besedilo poslanke in poslanci izpostavljajo še zaskrbljenost zaradi tujega vmešavanja v demokratične procese, katerega cilj je polarizirati in izničiti pluralnost. Opozarjajo tudi, da ima lahko prirejanje informacij v zvezi s pandemijo koronavirusa škodljive posledice.

Poročevalka Magdalena Adamowicz (EPP, Poljska) je povedala: “Danes smo priča umiku demokracije in moči laži. Brez neodvisnosti medijev ni svobode in brez pluralizma medijev ni demokracije. Mediji bi morali služiti resnici in ne laži. Služiti bi morali volivcem, ne pa tistim, ki so na oblasti, oblast morajo nadzirati. Mediji bi morali zaščititi demokracijo, vendar pa jo lahko tudi uničijo. Zato morajo biti neodvisni“. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice