Četrtek, 22. oktober 2020 - 15:27

Zunanja politika/EU

Nagrado Saharova za leto 2020 prejme demokratična opozicija v Belorusiji

Bruselj, 22. oktober 2020 (MOREL)-  Demokratična opozicija v Belorusiji je prejemnica nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2020. Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je danes opoldne, v plenarni dvorani v Bruslju, razglasil letošnjega nagrajenca, o katerem je odločila konferenca predsednikov (predsednik parlamenta in vodje političnih skupin).

Predsednik Sassoli je izjavil:"Predstavnikom beloruske opozicije čestitam za njihov pogum, vzdržljivost in odločnost proti veliko močnejšemu nasprotniku. Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas je, dragi nagrajenci, da ostanite odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani. Poleg tega želim še opozoriti na nedavni uboj enega izmed letošnjih finalistov, Arnolda Joaquína Morazán Eraza, ki je bil član okoljevarstvene skupine Guapinol. Skupina nasprotuje rudniku železovega oksida v Hondurasu. Pozivam, da se glede njegove smrti začne verodostojna, neodvisna in takojšnja preiskava, odgovorni pa morajo odgovarjati za svoja dejanja."

Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobodu pogumnih žensk ter uglednih osebnosti iz politične sfere in civilne družbe. Več o nagrajencih in drugih finalistih je na voljo tukaj. Belorusija je že od spornih predsedniških volitev 9. avgusta sredi politične krize, ki je privedla do vstaje proti avtoritarnemu predsedniku Aleksandru Lukašenki in poznejšega brutalnega zatiranja protestnikov s strani režima. Slovesna podelitev nagrade Saharova bo potekala 16. decembra. Včeraj je parlament sprejel tudi nova priporočila, v katerih je pozval k celovitemu pregledu odnosov EU z Belorusijo. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice