Četrtek, 28. januar 2021 - 18:36

Zunanja politika/EU

Napredek Srbije na poti v EU je odvisen od napredka reform

Bruselj, 28. januar 2021 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je danes sopredsedovala 12. zasedanju parlamentarnega odbora EU za stabilizacijo in pridružitev EU (SAPC) v Evropskem parlamentu. Srbsko stran je pozvala k ažurnejši implementaciji nujnih reform na poti k EU. »Dejstvo je, da Srbija v preteklem letu ni odprla novih poglavij in to ni spodbudno. Kaže predvsem na pomanjkanje napredka na področju vladavine prava, kjer je nujno potrebno ukrepanje in implementacija potrebnih reform. Iskreno pozdravljam vsa nedavna prizadevanja nove srbske vlade za izboljšanje nekaterih pomanjkljivosti, ki jih v svojem zadnjem poročilu o napredku države ugotavlja Evropska komisija. Željeni cilj priključitve Srbije k EU bomo dosegli le z doslednimi prizadevanji in oprijemljivim napredkom,« je ob koncu razprave komentirala Tanja Fajon. Evropska poslanka je na virtualnem zasedanju opozorila, da je napredek države na evropski poti odvisen tudi od normalizacije odnosov med Beogradom in Prištino.

Sopredsedujoča je na začetku srečanja v imenu Evropskega parlamenta izrazila obžalovanje, da srbska stran danes ni privolila v poglobljeno razpravo o medstrankarskem dialogu, v katerem EP igra vlogo mediatorja. »Medstrankarski dialog je eden od temeljev skupnega parlamentarnega dela med Evropskim parlamentom in Narodno skupščino. V Bruslju smo si prizadevali, da bi razpravo uvrstili na dnevni red današnjega srečanja, predvsem zaradi pomembnosti njenega čimprejšnjega nadaljevanja, a kompromisa s srbsko stranjo nismo uspeli doseči. V Evropskem parlamentu smo pripravljeni, da dialog nemudoma nadaljujemo in naslovimo preostala odprta vprašanja pred prihajajočimi volitvami v Srbiji v aprilu 2022. Takojšnje nadaljevanje dialoga je v luči evropske integracijske poti v največjem interesu Srbije«, je povedala poslanka.

Srečanju delegacija Evropskega parlamenta in Narodne skupščine sta predsedovala Tanja Fajon in novo imenovani srbski predsednik Vladimir Orlić (SNS). Člani delegacije so poglobljeno razpravljali o številnih ključnih vprašanjih, med drugim o izvajanju stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Srbijo, napredku Srbije na področjih pravne države, dialogu med Beogradom in Prištino ter izboljšanju predvolilnih pogojev. To so sporočili iz njene poslanske pisarne. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice