Četrtek, 16. april 2020 - 09:58

Zunanja politika/EU

“Ni čas za sebičnost in kaotično odzivanje, čas je za odločne ukrepe in solidarnost!”

Ljubljana, 16. april 2020 (MOREL)-  “Evropski parlament z resolucijo o evropskih ukrepih v spopadanju s pandemijo Covid-19 in njenimi posledicami šefe vlad EU poziva k učinkovitim in evropskim rešitvam in solidarnosti. Naše skupno sporočilo je danes zelo močno in odločno. Nobena država se z virusom ne more spopadati sama. Ni čas za egoizem in sebičnost, kaotično odzivanje, čas je za skupno ukrepanje, koordinacijo in dolgoročne obsežne investicije za blažitev ekonomskih in socialnih posledic pandemije,” je pred današnjim plenarnim zasedanjem na daljavo dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

Evropski parlament se danes in jutri sestaja na izrednem plenarnem zasedanju in nadaljuje parlamentarno delo glede ukrepov v boju proti pandemiji. Na dnevnem redu sta razprava s Svetom EU ter Evropsko komisijo in glasovanje o resoluciji glede usklajenih ukrepov EU v boju proti pandemiji COVID-19 in njenim posledicam.

“Socialisti in demokrati smo zagotovili, da v resoluciji ohranjamo ključna načela: da Evropski zeleni dogovor ostaja eden od temeljev strategije obnove življenja po pandemiji s korona virusom, da trenutna kriza ne sme biti ali postati izgovor za omejevanje demokracije, vladavine prava in drugih temeljnih pravic, kot se to dogaja danes na Madžarskem in Poljskem, in da bomo storili vse za čimprejšnjo obnovo schengenskega prostora in odpravo nadzorov na notranjih mejah. Okrepili smo tudi poziv k obsežnemu evropskemu vlaganju v raziskave za odkritje cepiva, krepitvi zalog medicinske oskrbe in zagotavljanju le-te na notranjem trgu. Vztrajamo pri uvedbi korona obveznic za financiranje načrta obnove, saj instrumenti ESM, EIB in ECB ne bodo dovolj. Predlagamo dodatne ukrepe za najbolj ranljive, prekarce, samozaposlene tudi z vzpostavitvijo trajnega instrumenta SURE za pomoč delavcem in začasno evropsko minimalno plačo. Covid-19 bo imel nepredstavljive posledice na gospodarstvo in družbo. Kriza bo zelo dolga, zato potrebujemo tudi ambiciozen finančni okvir za naslednjih 7 let, kot tudi nove lastne vire financiranja. Tudi v Sloveniji pričakujem še več ambicioznosti, manj birokratske zapletenosti pri izvajanju ukrepov in nasprotujočih se pravil, predvsem pa učinkovite in življenjske rešitve. To, kar se dogaja z nakupi in s preskrbo z maskami, postaja tragikomično, državo pa drago stane in načenja zaupanje med ljudmi,” je povedala evropska poslanka Tanja Fajon.

Evropski parlament danes potrjuje tudi vrsto zakonodajnih in proračunskih predlogov, ki jih je pripravila Evropska komisija za obvladovanje trenutnih razmer. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej