Sreda, 25. november 2020 - 20:11

Zunanja politika/EU

Nov akcijski načrt EU za intelektualno lastnino

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija krepi gospodarsko odpornost in okrevanje EU tudi s pomočjo intelektualne lastnine. Tako je danes objavila nov akcijski načrt za intelektualno lastnino, da bi podjetjem omogočila, da čim bolje izkoristijo svoje izume in stvaritve ter poskrbijo, da ti koristijo našemu gospodarstvu in družbi. Intelektualna lastnina je ključno gonilo gospodarske rasti, saj podjetjem pomaga pri ovrednotenju neopredmetenih sredstev. Cilj akcijskega načrta je evropski ustvarjalni in inovativni industriji omogočiti, da ostane v svetovnem vrhu, ter pospešiti zeleni in digitalni prehod Evrope.

Evropski komisar Thierry Breton je dejal: »Evropa je domovina nekaterih vodilnih inovacij na svetovni ravni, a podjetja še vedno ne morejo v celoti zaščititi svojih izumov in izkoristiti svoje intelektualne lastnine. Danes predlagamo prenovo sistema intelektualne lastnine, s katero bi okrepili evropsko sposobnost razvijanja tehnologij naslednje generacije ter šli v korak z napredkom na področju podatkov in umetne inteligence. Z njo bi podjetjem omogočili, da v kriznih časih hitro združijo svoja znanja, ter podprli tudi evropska prizadevanja za gospodarsko okrevanje in zeleni prehod.«

Akcijski načrt tako določa ključne korake za izboljšanje zaščite intelektualne lastnine, povečanje uporabe intelektualne lastnine v malih in srednjih podjetjih, olajšanje souporabe intelektualne lastnine, da bi se povečala tehnološka uporaba v industriji, boj proti ponarejanju in izboljšanje uveljavljanja pravic intelektualne lastnine ter spodbujanje enakih konkurenčnih pogojev na svetovni ravni. Koronavirusna kriza je pokazala, da smo na nekaterih področjih odvisni od kritičnih inovacij in tehnologij, zato akcijski načrt hkrati obravnava te izzive in zagotavlja, da bo kritična intelektualna lastnina lahko na voljo v kriznih časih. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice