Četrtek, 18. junij 2020 - 16:11

Zunanja politika/EU

Pogajanja med EU in Združenim kraljestvom: evroposlanci trdno podpirajo stališče EU

Bruselj, 18. junij 2020 (MOREL)-  Evropski parlament obžaluje, da so razhajanja še vedno precejšnja, časa za sklenitev dogovora o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom pa zmanjkuje. V resoluciji, ki jo je z veliko večino sprejel v četrtek, je parlament povzel dosedanje dosežke pogajanj med EU ter Združenim kraljestvom o prihodnjem partnerstvu in pozval k okrepitvi pogajanj v juliju.

Obžalujejo, da po štirih krogih pogajanj ni bil dosežen nikakršen napredek in da so razhajanja še vedno precejšnja. Kot je navedeno v resoluciji, so selektivno izbiranje zgolj nekaterih politik in pritiski za pridobitev dostopa do enotnega trga po brexitu za EU nesprejemljivi. Poslanke in poslanci so zaskrbljeni, saj se britanska vlada želi pogajati samo o področjih, ki so v interesu Združenega kraljestva. V resoluciji je parlament izrazil tudi polno in neomajno podporo glavnemu pogajalcu EU Michelu Barnierju v pogajanjih z britanskimi kolegi na podlagi mandata, ki so mu ga podelile države članice Unije in parlament. Poslanci so Združeno kraljestvo tudi pozvali, naj izpolni svoje zaveze iz politične deklaracije, ki jo je podpisal predsednik britanske vlade Boris Johnson, ratificirala pa sta jo tako EU kot Združeno kraljestvo.

Sklenitev dogovora o prihodnjih odnosih mora temeljiti na zaupanju, ki ga bo mogoče vzpostaviti le s strogim izvajanjem Protokola o Irski in Severni Irski in z doslednim izvajanjem sporazuma o izstopu, tudi glede pravic državljanov, so še zapisali v resoluciji.

V besedilu je tudi poudarjeno, da je soglasje Parlamenta k vsakršnemu prihodnjemu trgovinskemu sporazumu z Združenim kraljestvom pogojeno s tem, da britanska vlada pristane na enake konkurenčne pogoje (skupna pravila in standardi) na področjih, kot so varstvo okolja, delovni standardi in državna pomoč, ter s sklenitvijo zadovoljivega sporazuma o ribištvu. To je nujno zaradi geografske bližine Združenega kraljestva, medsebojne povezanosti in že obstoječe visoke ravni usklajenosti in soodvisnosti s predpisi EU. V besedilu je navedeno tudi, da britanska vlada še ni začela pogajanj o določbah, ki zagotavljajo enake konkurenčne pogoje. Besedilo resolucije, sprejete z 572 glasovi za, 34 proti in 91 vzdržanimi. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej