Četrtek, 14. maj 2020 - 19:50

Zunanja politika/EU

Poslanke in poslanci zahtevajo sankcije in ustavitev plačil

Bruselj, 14. maj 2020 (MOREL)-Večina poslank in poslancev evropskega parlamenta je menila, da so na Madžarskem ogrožene demokracija in temeljne pravice, ter pozivajo Komisijo in Svet, naj zaščiti madžarske državljane in pravno državo. Večina govornic in govornikov je v četrtkovi razpravi s podpredsednico Komisije Vero Jourovo in hrvaškim predsedstvom EU poudarila, da nujni ukrepi madžarske vlade, sprejeti v boju proti pandemiji COVID-19, vključno z razglasitvijo časovno nedoločenega izrednega stanja v državi, niso v skladu z evropskimi pravili in predstavljajo veliko tveganje za demokracijo.

Evropsko komisijo je Parlament pozval naj zaključi podrobne preglede zakonskih sprememb in sproži postopke za ugotavljanje kršitev. Poslanci menijo, da bi Madžarski v okviru nove finančne perspektive in načrtov za oživitev gospodarstva lahko tudi ustavili izplačila evropskih sredstev, če se pravna država ne bo spoštovala. Kritizirali so tudi zadržano držo Sveta in vztrajali pri nadaljevanju izvajanja postopka 7. člena, kot ga je sprožil Parlament.

Nekatere poslanke in poslanci so odločitve ter ukrepe demokratično izvoljenega madžarskega parlamenta zagovarjali in jih primerjali z nujnimi ukrepi, ki so jih sprejele druge članice, na primer Francija ali Španija.

Parlament je v resoluciji, sprejeti 17. aprila, opozoril, da so časovno nedoločeno podaljšanje izrednega stanja, pooblastilo vladi za sprejemanje zakonov brez potrditve parlamenta in slabitev njegovega nadzora "popolnoma nezdružljivi z evropskimi vrednotami".

Poslanke in poslanci so poudarili, da morajo biti vsi ukrepi, sprejeti v boju proti koronavirusu, "v skladu s pravno državo, strogo sorazmerni, jasno povezani z zdravstveno krizo, časovno omejeni in podvrženi rednemu nadzoru." To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej