Torek, 12. maj 2020 - 22:28

Zunanja politika/EU

Potrebujemo hitre in enotne ukrepe, sicer izgubimo Schengen

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)-  “Schengen je danes v zelo slabi in problematični kondiciji. Najprej so ga prizadele razmere z begunci, virus je zadal nov udarec. Obstaja resno tveganje, da ga izgubimo”, je v današnji video razpravi odbora LIBE v Evropskem parlamentu opozorila Tanja Fajon, S&D/SD, predsedujoča delovni skupini za schengen. 

Pred pripravo resolucije, o kateri bo EP glasoval junija, je poslanka o poročilu dela skupine, ki redno spremlja razmere v schengenskem prostoru, med drugim povedala, da trenutno stanje na področju schengena zbuja veliko skrbi. “Države so ob izbruhu virusa meje zaprle povsem nekoordinirano. To se ne sme ponoviti. Oceniti moramo, kateri ukrepi so resnično koristni v boju proti pandemiji, in se čim prej vrniti v prostor brez meja. Ob tem ne potrebujemo dvostranskih ali večstranskih dogovorov med državami - pri odločitvi ne sme biti diskriminacije med državljani in upoštevati moramo pravila in mehanizme EU. Nujno je večje usklajevanje in glede na te izzive tudi temeljita revizija zakonodaje,« je poudarila poslanka.  

“Zavedam se, da vrnitev k normalnosti ne bo enostavna, a če bodo države nadaljevale z začasnimi nadzori na notranjih mejah in če bodo to nadaljevale tudi po pandemiji in enostransko, brez ustreznih argumentov, bo to verjetno res konec schengenskega območja,” je bila kritična Fajon in napovedala trdo delo naprej za popolno obnovo tega najbolj otipljivega projekta EU.   

Poslanka se je dotaknila tudi nekaterih drugih aktualnih vprašanj. Eno od njih so mešani signali, ki jih daje Evropska komisija glede polnega pristopa Hrvaške v schengensko območje - čeprav navzven izraža pripravljenost države, pa notranja komunikacija kaže, da niso še izpolnjeni vsi pogoji. »Pričakujemo, da bomo od Evropske komisije čim prej izvedeli o rezultatih evalvacijskih obiskov in o razvoju in financiranju sistema spremljanja,« je dejala poslanka. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej