Četrtek, 14. maj 2020 - 21:50

Zunanja politika/EU

Pripravljeni demokracijo prodati za lastne položaje in kapitalske interese

Bruselj, 14. maj 2020 (MOREL)- Poslanci Evropskega parlamenta so danes na plenarnem zasedanju razpravljali o izredni zakonodaji na Madžarskem in njenem učinku na pravno državo in temeljne pravice. V svojem pisnem prispevku je Tanja Fajon, S&D/SD, poudarila: 

"Madžarska v današnji razpravi ni po naključju, ampak zaradi nadaljevanja nedemokratičnih praks. Ukrepi proti pandemiji so vse bolj orodje za utrjevanje avtoritarne oblasti premierja Orbána, ki s ponavljajočim se kazanjem zemljevida burka nacionalna čustva, napada in razkraja medije, nevladne organizacije, šolstvo, sodstvo, z zavrnitvijo podpisa Istanbulske konvencije ščiti nasilje nad ženskami, žali LGBTI skupnost, migrante, Rome, krati pravice bolnikom in zdaj ustrahuje še državljane. Zakaj? Ker izražajo mnenje. Več kot 90 aretacij zaradi kritike oblasti!? To je totalitarno vedenje in to ni vrednota EU. EPP je o Fideszu že večkrat razpravljala, mislim, da je čas, da sedaj kot LJUDSKA stranka dokončno stopi na stran ljudstva. Pričakujem, da bosta Komisija in Svet ne le (ponovno) izrazila svoje stališče, temveč tudi sprožila ustrezne ukrepe. Tudi po raziskavi Freedom House Madžarska že četrto leto nazaduje in se uvršča med države z le deloma svobodno  demokracijo. Spoštovani kolegi, ne smemo dopustiti, da se po madžarskem zgledu dvignejo tovrstni apetiti tudi v drugih v članicah. Ti se že kažejo, žal tudi v moji Sloveniji …«

Po besedah Tanje Fajon pa krivde za uveljavljanje totalitarnih načinov vladanja v Evropi ne moremo v celoti pripisati radikalno desnim strankam, ki so za zdaj še del EPP, ampak tudi strankam iz drugih političnih skupin, ki s svojimi glasovi podpirajo nedemokratične voditelje. Tudi v Evropskem parlamentu se te dni vse pogosteje pojavljajo vprašanja glede primernosti delovanja liberalnih strank SMC in Desus, ki sta del družine Renew Europe (RE). Ta se na deklarativni ravni jasno postavlja proti vladavini strahu in izključevanja, stranki pa podpirata SDS, ki se vedno bolj naslanja in posnema radikalnega Orbana. Poslanka Tanja Fajon zato poziva poslance politične skupine RE, naj opravijo razpravo o vlogi svojih članic pri kršitvah temeljnih evropskih vrednot. Ni težava zgolj Orban, težava so vsi, ki so pripravljeni demokracijo prodati za lastne položaje in kapitalske interese. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej