Ponedeljek, 16. marec 2020 - 18:34

Zunanja politika/EU

Sassoli: Strinjamo se z Von der Leyenovo - vlade ne smejo delovati enostransko

Bruselj, 16. marec 2020 (MOREL)- Iz prestavništva evropskega parlamenta v Sloveniji so poslali izjava predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija o zadnjem odzivu Komisije glede koronavirusa COVID-19. “Po nedeljskem pozivu predsednice Evropske komisije morajo vlade držav članic prenehati z omejevanjem dobave medicinske opreme v EU in enostranskim ukrepanjem preprečevanja prostega gibanja med državami. Boj proti koronavirusu bijemo po vsej Evropi, potrebno ga je voditi z močnim usklajevanjem med vladami in institucijami EU. 

Izzivi, ki jih prinaša hitro širjenje COVID-19, kažejo, da sta sodelovanje in solidarnost potrebna bolj kot kadarkoli. Vsa prizadevanja so usmerjena v varstvo zdravja ljudi in pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Zagotoviti moramo ustrezno proizvodnjo in oskrbo z medicinsko opremo, da bo na voljo povsod v EU, kjer bo potrebno. Koronavirus ne spoštuje nobenih meja, zato poizkusi, da se proti njemu borimo sami, ne bodo uspešni.

Ključnega pomena je zagotavljanje, da notranji evropski trg še naprej deluje, in da se spoštujejo njegova pravila. Zagotoviti moramo, da bodo zaloge in izdelki dosegli države, kjer so potrebni. Solidarnost, medsebojno zaupanje in iskreno sodelovanje nas morajo voditi v boju proti pandemiji.

Okrepitev nadzora na zunanjih mejah EU v skladu z našimi pravili in mednarodnimi obveznostmi lahko pomaga zagotoviti učinkovito delovanje schengenskega sistema. Vendar pa je potrebno poudariti, da lahko ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah, če ne temelji na priporočilih zdravstvenih organov, prinese več škode kot koristi. Predstavlja namreč velike gospodarske stroške za EU in preprečuje, da bi blago prispelo tja, kjer je potrebno. Zagotoviti moramo ustrezno delovanje schengenskega območja.

V teh trenutkih moramo skupaj graditi vzajemno zaupanje, sodelovanje in solidarnost. Ta načela so v poslanstvu Evropske unije in so zdaj potrebna bolj kot kadarkoli prej.” (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej