Četrtek, 17. september 2020 - 20:38

Zunanja politika/EU

Vključevanje Romov: EU mora storiti več proti socialni izključenosti in sovraštvu do Romov

Bruselj, 17. september 2020 (MOREL)- Strukturni anticiganizem se mora končati,so izjavili poslanke in poslanci evropskega parlamenta, ki zahtevajo ukrepe za zagotovitev enakega dostopa Romov do stanovanj, izobraževanja, zdravstvenega varstva in zaposlitve. Evropski parlament je v resoluciji, ki je bila sprejeta v četrtek s 545 glasovi za, 96 glasovi proti in 54 vzdržanimi glasovi, poudaril, da so zaradi vztrajnega sovraštva do Romov le-ti v Evropi najbolj izpostavljeni revščini in socialni izključenosti. Poslanke in poslanci so zato pozivali k vključujočemu izobraževanju, predšolskem izobraževanju ter odpravi diskriminacije in segregacije.

Resolucija  poudarja, da se položaj ljudi romskega porekla v EU ne izboljšuje, deloma tudi zaradi „pomanjkanja politične volje“. Številni  Romi v Evropi živijo v „izjemno negotovih“ razmerah, pri čemer so prikrajšani za svoje temeljne človekove pravice.

Komisijo so pozivali, naj predloži zakonodajni predlog, osredotočen na boj proti revščini in sovraštvu do Romov, ter na izboljšanje življenjskih in zdravstvenih razmer Romov. Predlog bi moral vključevati načrt za odpravo neenakosti na področju dostopa do stanovanj, zdravstvenih storitev, zaposlovanja in izobraževanja ter posebne zavezujoče cilje za izboljšanje njihovega vključevanja.

Države članice bi morale izboljšati dostop Romov do kakovostnega in cenovno dostopnega zdravstvenega varstva, vključno s spolnim in reproduktivnim zdravstvenim varstvom. Prepovedati je treba vse oblike etnične segregacije v zdravstvenih ustanovah, vključno z zdravstveno oskrbo mater. Poslanke in poslanci tudi pozivajo države članice, naj izplačajo odškodnino žrtvam prisilne sterilizacije.

Za prekinitev kroga revščine je bistveno, da se romskim otrokom zagotovi enakopraven začetek življenja, zato je treba končati vse oblike ločevanja v šolah ali razredih, ki jih doživljajo ti učenci. Parlament obsoja diskriminatorno prakso uvrščanja  romskih otrok v šole za otroke z motnjami v duševnem razvoju, ki se v nekaterih državah EU še vedno uporabljajo, in Komisiji nalaga, naj še naprej poziva države članice k odpravi ločevanja v šolah in po potrebi vloži tožbe na Sodišču Evropske unije.

Poslanke in poslanci tudi opozarjajo, da se je zaradi krize covida-19 poslabšal položaj marginaliziranih romskih skupnosti, ki živijo v prenatrpanih in nečloveških razmerah, ter opozorili, da so zaradi omejenega dostopa do zdravstvenega varstva, pitne vode, sanitarnih storitev in hrane bolj izpostavljeni tveganju okužbe s koronavirusom.

Poročevalec Romeo Franz (Zeleni, Nemčija) je dejal: „EU mora storiti več za zagotovitev socialnega vključevanja Romov. Politike v zvezi z romskim prebivalstvom predolgo niso bile zavezujoče, to se mora spremeniti. Države članice EU pozivamo, naj uradno priznajo anticiganizem, ki je glavni vzrok za socialno izključenost Romov, in sprejmejo zakonodajne ukrepe za boj proti njemu.“ To so sporočili iz pisarne evropskega parlamneta v Sloveniji. (konec)

 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej