Ponedeljek, 16. marec 2020 - 18:24

Zunanja politika/EU

Zapiranje meja: Odbor za državljanske svoboščine zahteva sorazmernost in koordinacijo znotraj EU

Bruselj, 13. marec 2020 (MOREL)- Iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji so poslali izjavo predsednika odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine Juana Fernanda Lópeza Aguilarja (S&D, Španija) o vnovični vzpostavitvi mejnega nadzora na nekaterih notranjih mejah schengenskega prostora zaradi izbruha novega koronavirusa.

“V zadnjih dneh je več držav članic Evropske unije uvedlo mejni nadzor na svojih notranji mejah v okviru schengenskega prostora ali pa celo zaprlo te meje za določene kategorije ljudi, medtem ko nekatere članice razmišljajo o podobnih ukrepih.

Kot predsednik odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve se sicer povsem strinjam s potrebo po javnih ukrepih za omejevanje socialnih stikov, s katerimi bi upočasnili širjenje koronavirusa, toda hkrati pozivam države članice, naj ukrepajo skladno z načeloma sorazmernosti in še zlasti solidarnosti med državami članicami, pa tudi skladno z načelom nediskriminacije ter schengenskimi pravili. Ključno je, da pri izvajanju ukrepov ne pride do diskriminacije med državljani EU.

Le z usklajenim pristopom in ne z akcijami, ki se jih lotevajo posamične članice EU, bomo lahko uspešni pri spopadanju z izzivi, ki so pred nami.

Obor za državljanske svoboščine podrobno spremlja razmere in pričakuje, da bodo Evropska komisija in hrvaško predsedstvo Sveta EU kot tudi države članice zaščitile vse prednosti schengenskega območja.” (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej