Slovenija: Začnite september v Srcu Slovenije z nepozabnimi potepi po Lukovici

Zanimivost/Slovenija

Lukovica, 1. september 2015 (MOREL)- Prvi vikend septembra bo v Lukovici v znamenju okušanja domačega kruha in lokalnega piva, spoznavanja sadjarstva, čebelarstva, starih obrti in ročnih spretnosti, in sicer vse od petka, 4. septembra, do nedelje, 6. septembra. Potekal bo Vikend odprtih vrat, ki ga letos ob 15-letnici delovanja pripravlja Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju s Turistično zvezo občine Lukovica. Skupaj z domačini boste lahko praznovali tudi občinski praznik Občine Lukovica, in sicer v petek, 4. septembra, ob 19. uri na Starem trgu.

Naj vam dan polepšajo lokalni ponudniki, ki imajo na vratih obešen srček. Tako jih boste enostavno našli. Gostitelji vam poleg pristnih doživetij lokalnih posebnosti zagotavljajo tudi posebne ugodnosti in presenečenja. Ob obisku pa prejmete nagradni kupon, ki vas z malo sreče popelje na družinsko kopanje v Terme Snovik. Nagradno žrebanje se bo odvilo novembra letos. Obiščite eno izmed sodelujočih točk:

 

̶            V petek in soboto, 4. in 5. septembra, lahko obiščete Gostilno Furman, Stari trg 19, kjer vas ob kosilu od 12. do 16. ure razveselijo z brezplačnim vrčkom domačega piva Rokovnjač.

V soboto, 5. septembra, se bo dogajalo:

̶            V sadovnjaku kmetijskega inštituta Slovenije, Brdo pri Lukovici 5, kjer bodo vrata odprta od 10. do 17. ure, kjer vam bodo med drugim strokovnjaki na predavanju ob 13. uri predstavili še tehnologijo pridelovanja sadnih proizvodov.

̶            V čebelarskem centru Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, lahko od 10. do 17. ure spoznavate skrivnosti čebelarstva, ob 15. uri pa se udeležite vodenega ogleda centra in čebelarske učne poti z degustacijo medu.

̶            V Pavletovi hiši v Krašnji, Krašnja 31, si lahko od 10. do 14. ure ogledate muzejsko zbirko. KUD Fran Maselj Podlimbarski pa ob 16. uri pripravlja srečanje pevcev ljudskih pesmi slovenskih pokrajin ter prikaz starih obrti.

̶            Na Eko kmetiji Pr´Matožet, Krašnja 26, se bo za vnaprej prijavljene udeležence ob 9. uri začela delavnica peke kruha po posebni promocijski ceni (15 evrov). Prijavite se po telefonu 031 613 564.

̶            V Srečni hiši v Lukovici, Obrtniška 1, od 12. do 20. ure pripravljajo brezplačne ustvarjalne delavnice in igre na prostem za vnaprej prijavljene otroke (prijave na info@srecnahisa.si do četrtka, 3. septembra). Ob 16. uri pa se bo začelo izdelovanje kred, od 18. do 19. ure pa bo na sporedu igriva angleščina.

V soboto in nedeljo, 5. in 6. septembra, ne zamudite doživetij:

̶            V dvorcu Rus, Šentvid pri Lukovici 4, kjer bodo od 14. do 18. ure ogledi dvorca, čigar zgodovina sega v leto 1675, ter galerije in trgovinice. 

̶            Na Gradiškem jezeru, okoli katerega se vije del Rokovnjaške poti, se boste ta vikend lahko osvežili s pijačo na jasi.

Na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva se lahko podate tudi v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. Srce Slovenije pa bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra, ki navdušuje z Okusi Kamnika, razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp. (konec)

Slovenija: Srce Slovenije utripa in povezuje za jutri

Zanimivost/Slovenija

 

Bogenšperk, 25. avgust 2015 (MOREL)- »Razvojni center Srca Slovenije je v 15-ih letih delovanja vzpostavil sistem izobraževanj in usposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13 000 ljudi,« pravi Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije. V njem povezujejo občine, turistične ponudnike, kmete, rokodelce, šole in vrtce ter prebivalce. Med drugim pridobivajo finančna sredstva za razvoj območja Srce Slovenije, najdejo partnerje, pomagajo v podjetništvu, kmetijstvu, organizirajo dogodke in konference, svetujejo pri prijavah na razpise, promovirajo, odpirajo prodajne poti in spodbujajo podjetništvo.

Srce Slovenije želi krepiti lokalno ekonomijo območja. »Ljudem v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, mi pa jih promoviramo. Tako smo pomagali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi v višini 2 mio evrov sredstev ter podprli 83 projektov. Hkrati pa z zaključenimi 23 evropskimi projekti tudi razvijali in promovirali celotno zgodbo Srca Slovenije, ki jo trenutno aktivno podpirajo občine Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji«, pove Aleksandra Gradišek. »Srce Slovenije mi pomaga pri razpisih za pridobivanje evropskih sredstev, promociji dejavnosti in omogoča udeležbo ter predstavljanje na sejmih,« je na novinarski konferenci izkušnjo delil Drago Vrhovnik, lastnik Zdravilnega gaja Tunjice, ki s Srcem Slovenije sodeluje že vseh 15 let.

»Razvojni center Srca Slovenije skrbi, da se turistična ponudba bogati, dobra promocija pa prinese veliko novih obiskovalcev turističnih točk. S tem odpiramo lokalnim ljudem nove tržne poti. Da le-ti postanejo uspešnejši, jim omogočamo brezplačne seminarje in druga izobraževanja, omogočamo udeležbo na sejmih, dogodkih, kjer se lahko predstavijo, prodajajo, srečujejo druge ponudnike in izmenjujejo tako izkušnje kot tudi znanja,« dodaja Aleksandra Gradišek. Zagotavljajo pa tudi podporno okolje za podjetništvo v osrednje-slovenski regiji. Miroslav Brinovec, vodja Oglarske domačije Brinovec, ki s Srcem Slovenije uspešno sodeluje že več kot 10 let, pravi: »Skupaj smo naredili program in z njim privabili na našo domačijo prve obiskovalce, v začetku so bili šolarji. Predvsem nam je Srce Slovenije omogočilo promocijo naše dejavnosti. Prav tako so nam pomagali pri prijavi na razpisu za evropska sredstva za razvoj podeželja, skupaj smo se prijavili in na njem uspeli.« 

Ena izmed njihovih glavnih dejavnosti je tudi lokalna samooskrba s hrano. »Vesela sem, da smo skupno dobavili že 276 ton lokalne hrane v javne institucije. To dejavnost smo načrtno podpirali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi sredstvi,« pojasnjuje direktorica. Njihova posebnost in prednost je, da ne ločijo turizma od podjetništva in drugih dejavnosti, temveč jih skupaj z ljudmi povezujejo. Tako se lahko pohvalijo, da so vzpostavili 32 kolesarskih poti in 17 povezanih postajališč za avtodome.

Razvojni center Srca Slovenije bo ob 15-letnici delovanja od tega vikenda do oktobra na edinstven način obogatil ponudbo za obiskovalce pri turističnih ponudnikih v sklopu Vikendov odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, Lukovici, Litiji in Kamniku. Obiskovalci lahko v enem vikendu obiščejo več turističnih ponudnikov, ki jim bodo ponudili edinstveno izkušnjo. Na točkah, označenih s srčki, lahko spoznajo lokalno območje, njihovo domačo hrano, ob tem pa bodo obiskovalci deležni tudi posebne ugodnosti.

 

Prvi Vikend odprtih vrat bo v Šmartnem pri Litiji od petka, 28. avgusta, do nedelje, 30. avgusta.

V petek, 28. avgusta, se boste lahko podali na brezplačen ogled znamenitosti Šmartnega pri Litiji, ki se začne ob 17. uri na Staretovem trgu in se udeležili brezplačne lončarske delavnice z vretenom pri Barbari Dacar ob 18. uri.

V soboto, 29. avgusta, vas ob 9. uri čaka pravo doživetje na brezplačnem ogledu stalne zbirke savskih prodnikov v Gasilskem domu na Bregu pri Litiji. Ob 10. uri se lahko udeležite vodenega sprehoda po gozdni čebelarski poti v Dragovškem.

Za nedeljski izlet, 30. avgusta, pa so za vas pripravili brezplačna vodenja v Gradišču pri Primskovem, kjer vas ob 10. uri pričakuje Etnološko društvo Jurija Humarja. Od 11.30 vas bodo zeliščarji popeljali na Javorsko energijsko pot na Javorju. V soboto in nedeljo pa lahko doživite posebnosti odprtih vrat, ki zajemajo brezplačen voden ogled gradu Bogenšperk z različnimi ustvarjalnimi delavnicami. 

Ugodnosti in presenečenja pa pripravljajo lokalni ponudniki, ki imajo na vratih obešen srček in se nahajajo na naslednjih točkah:

-        Domačija Spominov, Gradišče pri Litiji 7, ki bo od petka do nedelje vsako polno uro odprla vrata tematske razstave starih predmetov in fotografij.

-        Eko domačija Vovk, Gradišče pri Litiji 1, kjer vas gostitelji vabijo na vodene oglede z degustacijo v petek ob 15. in 17. uri in v soboto in nedeljo vsako drugo polno uro.

-        Zeliščarska domačija Pivec, Vrata 3, kjer si lahko vse tri dni do opoldneva vsako polno uro privoščite ogled vzorčnega zeliščnega vrta z degustacijo zeliščnih čajev in kulinaričnih dobrot. V nedeljo se bodo ob 14. uri predstavili na gradu Bogenšperk.

-        Gostilna Maček, Usnjarska cesta 7, kjer bodo pripravili dva posebna jedilnika s svežimi domačimi testeninami in istrskimi fuži.

-        Gostilna Pustov mlin, Cerovica 19, ki bo vse dni navduševala s postrvmi, pripravljenimi na različne načine, ter z domačim kruhom in pecivom. 

-        Gostilna pri Janezu, Velika Štanga 7, kjer vas v soboto in nedeljo pričakujejo z jedmi, pripravljenimi po receptih naših babic.

 

Naslednji vikendi odprtih vrat bodo še: od 4. do 6. septembra v Lukovici, kjer boste lahko okusili domač kruh in lokalno pivo, spoznali čebelarstvo in stare obrti. Na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva se lahko podate v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. Srce Slovenije bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra, ki navdušuje z razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp. Vikende odprtih vrat za nepozabne potepe lahko načrtujete na: www.srce-slovenije.si/turizem (konec)

Leipzig - 999 years and still going strong

 
Dear Friends of Leipzig

In one week, on 9 October, Leipzig will hold its grand Festival of Lights to commemorate the Peaceful Revolution, which took place 25 years ago. Visitors will become participants along a 3.6 kilometre route with over 20 stations. Whether in Leipzig or not, you can follow the Festival of Lights live under the hashtag #Lichtfest. For more information about the programme and the individual artistic locations, please visit:
www.lichtfest.leipziger-freiheit.de.

Beside this huge event we are already looking to the future: Next year, the City of Leipzig will be celebrating a unique anniversary – 1,000 years since its first mention. Preparations for the extensive programme have been running at full speed for some time already. In this newsletter and in the issues to come, we will be offering more details on some of the highlights of the event.

We hope you enjoy reading our newsletter and planning your visit.
 
Volker Bremer
Managing Director
Leipzig Tourismus und Marketing GmbH
Steffi Gretschel
Head of International PR Tourism
Leipzig Tourismus und Marketing GmbH
Paul Klee Exhibition: 1 March to 25 May 2015
Richard Wagner Festival: 22 to 31 May 2015
Leipzig Bachfest: 12 to 21 June 2015
New leaflets on Music and Industrial Culture
Hidden Leipzig

Fugue in Red, Photo: Paul Klee Centre Bern
Paul Klee Exhibition: 1 March to 25 May 2015

“Paul Klee: Special Class – Not for Sale” at the Leipzig Museum of Fine Arts

Expressionism, Bauhaus, Constructivism – his art is not easy to classify, and perhaps this is precisely why Paul Klee (1879–1940) is counted among the most important representatives of Classical Modern Art. Klee used the designation “Special Class” to reserve over 300 of his original works for his legacy collection, removing them from the market. This produced a unique, self-conceived retrospective of the artist, albeit one that was never realised within his lifetime. In 2015, the Leipzig Museum of Fine Arts intends to present over 100 of these Special Class works from national as well as international collections for the first time.


Current Exhibitions at the Museum of Fine Arts

Rheingold, Photo: Tom Schulze
Richard Wagner Festival: 22 to 31 May 2015

All ears are on Wagner again

The 200th birthday of Richard Wagner was last year’s grand musical highpoint in Leipzig, the city of the composer’s birth. Since then, there has been a veritable Wagner renaissance in Leipzig, one that includes people of every class and age group. As a result, starting in 2015 the Leipzig Opera will be holding an annual Wagner Festival in May. Next year’s programme will highlight selected works from the repertoire, including the first three operas of the Leipzig cycle of the “Ring des Nibelungen” as well as a concertante staging of “Tannhäuser”. The programme will be framed by a symposium.
Our music-themed travel offer
More information on the programme (in German)

Bachfest/BACHmosphere, Photo: Gerd Mothes
Leipzig Bachfest: 12 to 21 June 2015

“So herrlich stehst du, liebe Stadt!” (How gloriously you stand, dear city!)

When Leipzig celebrates its one thousandth birthday in 2015, one big name is not to be left out by any means: Johann Sebastian Bach, baroque composer extraordinaire. In the 27 years he served as Choirmaster of St. Thomas Church, he composed such outstanding works as the St. Matthew Passion, the Christmas Oratorio and the Mass in B Minor. With this in mind, the 2015 Leipzig Bachfest – one of the world’s foremost music festivals – will highlight compositions from Bach’s time in Leipzig... read more
Find more information on the programme

New leaflets on Music and Industrial Culture
New leaflets on Music and Industrial Culture

“Leipzig – A World-Class City of Music”
This brochure presents the most important music institutions such as the Gewandhaus Orchestra, the Opera and the St. Thomas Boys Choir, gives tips on concerts and events for 2014/2015 and contains a map of the unique Leipzig Music Trail. Beyond its new layout, this edition also has a new subject of interest: the tradition of organ building in Region Leipzig.

“Leipzig – Industrial Heritage Meets the Creative Scene”
Leipzig was once one of the foremost industrial cities in Germany. After the reunification, artists, creatives, gallery owners and tradespeople from all over relocated to the old ruins, because they found plenty of freedom for their creativity here. The leaflet presents a selection of former industrial properties and gives tips on courses and event highlights.

Click here to download the brochures and leaflets.

We would be happy to send you a copy by post. Email us at sales@ltm-leipzig.de.

City Guide "Hidden Leipzig", Photo: Tom Schulze
Hidden Leipzig

Leipzig has long emerged from the shadow of Berlin and Dresden, with media worldwide heralding it as East Germany’s boomtown no. 1. Experience Leipzig's special atmosphere with the 143 specific tips found on our new website "Hidden Leipzig". Meet friendly locals, discover scene secrets and visit magical places! Leipzig loves its guests!

We are not liable for any risks or side effects which may result when following the advice (and various wonderful tours) described in this guide. However, a word of warning: shopping frenzies, coffee addiction and relocation plans are relatively common.
Uncover more about Hidden Leipzig

Panorama of Leipzig, Photo: Michael Bader
Make sure to remember
1,000 Years of Leipzig: Don’t let the week-long festival pass you by!

The highpoint of the anniversary year is the week-long festival from 31 May to 7 June 2015.
It opens with the “Lipsias Löwen” (Leipzig’s lions) city festival. The following four days are dedicated to past and present city topics, which will be presented at the market square, or Marktplatz. And naturally, it wouldn’t be a birthday party without a birthday serenade. Gewandhaus Orchestra Conductor Riccardo Chailly will take personal responsibility for this on 6 June, when he conducts Mendelssohn’s “Lobgesang” (Hymn of Praise) – with over 1,000 choristers! The week-long festival draws to a close with the Leipzig City Festival from 5 to 7 June.
 
Event highlights in anniversary year 2015

Forum of Contemporary History, Photo: Andreas Schmidt
Tracing the Peaceful Revolution – The Forum of Contemporary History
Located in the centre of Leipzig, this modern, interactive and visitor-focused museum is dedicated to the history of division and unification, dictatorship and resistance in the Soviet occupied zone and the GDR. Particular reference is given to the history of the repressive machinery of the SED, resistance behaviour and the Peaceful Revolution of 1989.
 
More information & contact
You are receiving this newsletter as one of our partners, or because you have registered your interest in the Leipzig Tourismus und Marketing GmbH. If you would like to unsubscribe from our newsletter please click here.
 
Leipzig Tourismus und Marketing GmbH
Augustusplatz 9
04109 Leipzig

Geschäftsführer/ CEO: Volker Bremer
Umsatzsteuer-ID: DE 1845 16 233
Tel. +49 (0)341 7104-260
Tel. +49 (0)341 7104-265

Fax +49 (0)341 7104-271
Fax +49 (0)341 7104-276

E-Mail info@ltm-leipzig.de
Tourist-Information
Katharinenstraße 8
04109 Leipzig
   
   
   

 

 

Žužemberk, Suha krajina – od 4. do 14. julija 2014

TRŠKI DNEVI

Žužemberk, 2. julij 2014 (MOREL)- Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. juliju, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev in organizacij, bodo Trški dnevi potekali na različnih prizoriščih od 4. do 14. julija 2014.

Trški dnevi so največja in najodmevnejša kulturno–rekreativno-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata preteklost in sedanjost.

V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki, vključena pa so tudi skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

Program:

- 4. julij: v Srednjem Lipovcu slavnostni prižig oglarske kope in s tem uradni začetek prireditev ob prazniku občine, na Loki v Žužemberku pa bo že 20. tradicionalni turnir v odbojki na mivki.

- 5. julij: na Hinjah tradicionalno srečanje harmonikarjev, ki igrajo 'frajtonarico', in po tekmovanju še gasilska veselica z ansamblom NEMIR.

- 6. julij: v farni cerkvi v Žužemberku farno žegnanje, popoldne v žužemberškem gradu slovesnost, posvečena krvodajalstvu, s podelitvijo plaket krvodajalcem in z nastopom pevske skupine Žitni klas in Moškega pevskega zbora Cirila Zajca, zvečer, po večerni maši, koncert za orgle; igrajo: Nina Zajec, Žiga Jernejčič in Tomaž Čegovnik.

- 11. julij: na Dvoru z otvoritvijo železolivarskega muzeja in galerije EPC, v žužemberškem gradu otvoritev razstave Mesta kulture, Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki je bila razstavljena tudi v Evropskem parlamentu v Bruslju,  sledi uradna otvoritev Trških dni z otvoritvijo razstave likovnih del Dvorskih likovnih dnevov, pod zvezdami pa še koncert skupine VIKTORY.

- 12. julij: v Žužemberku start že 5. suhokranjskega kolesarskega maratona za rekreativce po krajši 35 km in daljši 52 km progi, sledi otvoritev razstave ročnih del, na Grajskem trgu 26 bodo potekale preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, sledijo otvoritve občinskih pridobitev. V popoldanskem času bo pri gradu otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo turističnih društev Dolenjske, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev in nastop Mirnopeških harmonikarjev. Sledi prva predstavitev avtomobilov starodobnikov in njihova promocijska vožnja. Ob 18. uri bo na trgu potekal slavnostni prevzem in blagoslov nove gasilske avtocisterne PGD Žužemberk, nato pa sledi tradicionalna Suhokranjska noč s pravo gasilsko veselico z ansamblom NEMIR.

- 13. julij: pri spomeniku NOB na Cviblju slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov, v žužemberškem gradu sledi daleč naokoli poznan Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši v farno cerkev, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, plesi, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške.

Ob 21. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost s kulturnim programom ob prazniku občine z nagovorom župana Franca Škufce in slavnostnega govornika ter s podelitvijo priznanj. Po slovesnosti in slavnosti seji občinskega sveta sledi koncert izjemne slovenske glasbene skupine DUPLJAK.

Trški dnevi se zaključijo v Žužemberku v ponedeljek, 14. julija, ko se s spominsko uro počasti spomin na obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku, z nagovorom častne gostje, filmske igralke Milene Zupančič, in s predstavitvijo kratkega filma.

 

Več informacij: www.zuzemberk.si

 

Hrvaška: Šibenik odpira skrita območja nekdanje JLA

Šibenik, 20. junij 2014 (MOREL)- Poznorenesančna utrdba sv. Nikolaja, ki že nekaj stoletij varuje vhod v Šibenik z morske strani, je bila obiskovalcem dostopna le po morju, sedaj pa je do nje speljana prijetna sprehajalna pot, ki se končuje z lesenim mostičkom. Po večletnem urejanju okolice območja, ki ga je do osamosvojitve Hrvaške zavzemala nekdanja JLA in je bilo domačinom in turistom nedostopno, sedaj pa se po lepo urejeni »šetnici« ob kanalu sv. Anteja zlahka pride do občudovanja vredne trdnjave sv. Nikolaja, bisera beneške fortifikacijske arhitekture, ki je obkrožen z morjem, ohranjen v prvotni obliki. Utrdba je sicer neurejena, vendar dostopna obiskovalcem, ki se lahko prepričajo v mogočnost srednjeveške arhitekture. S tem je tudi sklenjena sprehajalna pot od šibeniškega mostu do utrdbe sv. Nikolaja, ki je del enotnega krajinskega projekta, s katerim je ob sprehajalni poti urejeno pristanišče pod jamo s kapelico sv. Anteja, razglediščem, počivališčem in mostičkom do otočka Školjič na dostopu do utrdbe sv. Nikolaja. Hkrati je to tudi učna pot na kateri se obiskovalcem ponujajo zanimivosti naravne dediščine, kot so halofiti in druge avtohtone sredozemske rastline. Vodnik in glavni nadzornik Hrvoje Zekanović pojasnjuje, da je celotno območje zelo dobro ohranjeno tudi zaradi tega, ker je ves čas bilo namenjeno le vojaškim potrebam in do osamosvojitve Hrvaške nedostopno navadnim obiskovalcem. Zekanović se rad pohvali, da je njegov prapradedek zaslužen za odkritje Postojnske jame.(vz)

Hrvaška: Opatija obeležuje 170 let turizma

Slovenski turisti so čedalje bolj pogosti počitnikarji v Opatiji, ki letos praznuje 170 letnico organiziranega turizma. To potrjujejo tudi najnovejši statistični podatki, ki kažejo, da je v letošnjih prvih štirih mesecih Opatijo obiskalo 16 odstotkov več Slovenskih gostov, kot v enakem obdobju lani, povečalo pa se je tudi število nočitev za kar 22 odstotkov. Ta trend povečanega obiska slovenskih turistov v mestih Opatijske riviere bo letos podvojil njihovo število obiskov in nočitev.

Kot je na predstavitvi ponudbe Opatijske riviere v prostorih predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani povedala Suzi Petričić, direktorica Turistične skupnosti mesta Opatija, so slovenski turisti dobri obiskovalci, ki prihajajo tudi izven sezone, saj opatijski turizem posluje 365 dni v letu. Opatija, zibelka hrvaškega turizma se bo letos, ko praznuje 170 letnico turizma, predstavljala z novim konceptom ponudbe in sicer s prenovljeno celostno podobo Opatijske riviere, skupaj z okoliškimi mesti: Kastav, Matulji, Ičići, Lovran in Mošćenička draga.

»Opatija je destinacija štirih zvezdic, saj je v zadnjem letu doživela pravi investicijski bum, tako da danes u svoji ponudbi ima 16.500 ležišč v 47 hotelih in še 6.905 ležišč v zasebnih sobah, apartmajih in počitniških hišah ter v treh avtokampih za 1.680 oseb. V enem dnevu obiskovalci lahko uživajo na plažah, v bogati gastronomski ponudbi, številnih prireditvah, festivalih, koncertih, športnih dogodkih, zabavi in kulturnih dogodkih,« je povedala Suzi Petričić.

Imajo več kot sto kilometrov urejenih kolesarskih stez. Opatijska riviera pa je znana po svojem sprehajališču ob morju - od Voloskega do Lovrana, bolj znanem pod imenom 'lungo mare'. Posebnost riviere je naravni park Učka, saj se z njenega vrha (1.401 meter nadmorske višine) vidi celoten Kvarnerski zaliv z otoki na eni, in Alpe, na drugi strani. Zagotovo bo vsakdo našel nekaj zase, saj organizirajo nordijsko hojo in pohodništvo, možno je zmajarstvo in jadralno padalstvo, prosto plezanje, gorsko kolesarstvo, potapljanje, jadranje, kajakaštvo ipd. Ob praznovanju tega visokega jubileja so junija, julija in avgusta predvidene številne prireditve, med njimi koncert 2. Cellos, Perpetuum jazzile, Liburnia jazz festival, septembra pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji opere. (konec)zz

Genij – da Vinci vabi

Zanimivost/Slovenija

Vezzosi: Namišljeno in resnično o Leonardu
Petek, 12. april, ob 17.00 uri

Prof. Alessandro Vezzosi: Namišljeno in resnično o Leonardu (predavanje), Gospodarsko razstavišče, dvorana Urška, Dunajska 18, 2. nadstropje
Profesor Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Museo ideale di Leonardo da Vinci ter avtor številnih del o liku velikega umetnika (v slovenskem prevodu lahko beremo pomembno monografijo Neskončni Leonardo, MK, Ljubljana 2011), bo svoje predavanje posvetil tematikam, ki navdušujejo strokovne poznavalce in hkrati prevzamejo najširše občinstvo: Leonardovo delo med umetnostjo in znanostjo; Leonardo med brezčasnim mitom in zgodovinsko realnostjo. Vezzosi bo spregovoril tudi o Leonardovi prisotnosti v Sloveniji in o nedavnih ponovnih odkritjih dokumentov in del, ki jih pripisujemo Leonardu.
Predavanje poteka v italijanščini s simultanim prevodom v slovenščino in traja predvidoma 70 minut.
Po dogodku ste vabljeni še na vodeni ogled razstave Genij – da Vinci s popustom na vstopnico (10 EUR < 15 EUR), stroške vodenja za udeležence pa krijeta organizatorja.
Organizatorja: Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani in Gospodarsko razstavišče

Praznujmo da Vincijev rojstni dan!
13.–15. aprila 2013

Brezplačno vodenje po razstavi za obiskovalce, ki obiščejo razstavo od sobote do ponedeljka (13.–15. aprila 2013)
Leonardo da Vinci, rojen 15. aprila 1452: Samouk. Človek, ki si je drznil sanjati. Genij, ki ni znal le opazovati in uzreti, ampak tudi razodeti in uresničevati. Izjemen um, ki je v svojem domišljijskem svetu dal prosto pot razvijanju, izumljanju, preučevanju, grajenju, slikanju … Neminljivi vrelec idej, iz katerega lahko črpamo še danes. V teku in toku radovednosti do vsega, kar naravno obstaja, ter z željo po lepoti. Izjemen zgled renesančnega človeka!
Rodil se je kot nezakonski sin, zato ni bil deležen formalne izobrazbe kot njegovi vrstniki, in tako je bil v veliki meri samouk. Že v mladosti si je obljubil, da bo »spoznal vse, kar se da spoznati« in da bo z eksperimentiranjem in uporabo trdnih znanstvenih načel kritično preveril vse, kar so spoznali njegovi predhodniki.


Ugodnosti za obiskovalce razstave v času sejma
17.–20. april 2013

Spodbujamo genialnost! – ob nakupu vstopnice za razstavo Genij – da Vinci prejmejo obiskovalci brezplačno vstopnico za obisk sejma.
LOS – Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem (17.–20. april 2013) Vsak mojster črpa iz svoje genialnosti. Vabljeni na sejem, kjer si lahko ogledate vrhunske izdelke slovenskih rokodelskih genijev. Številni rokodelci pred očmi obiskovalcev ustvarjajo izdelke domače in umetnostne obrti, ki jih lahko tudi kupite. Izkoristite ugodne sejemske popuste, brezplačna svetovanja, predstavitev obrtnih poklicev v živo na Ulici obrti, obsejemske dogodke in razstave ter pestro kulinarično ponudbo slovenskih jedi.
Več na www.sejemlos.si


Glasbena zaseba DRAMSAM: »Leonardova glasba«
Torek, 7. maj, ob 19.00 uri

Glasbena zaseba DRAMSAM: »Leonardova glasba« (koncert-konferenca)
Gospodarsko razstavišče, dvorana Povodni mož, Dunajska 18
Zasedba za starodavno glasbo DRAMSAM iz Gorice je nastopila že na otvoritveni slovesnosti razstave »Genij – da Vinci«. Pod vodstvom Maestra Cecereja bodo na glasbilih, izdelanih na podlagi starinskih zapisov občinstvu predstavili renesančno glasbo. Ob koncertu bodo spregovorili tudi o vlogi glasbe v evropski renesančni kulturi s poudarkom na italijanskih mestih in dvorih, obravnavali pa bodo tudi Leonardov odnos do glasbe.
Prireditev poteka v angleškem jeziku in traja predvidoma 60 minut.
Po dogodku ste vabljeni še na vodeni ogled razstave Genij – da Vinci s popustom na vstopnico (10 EUR < 15 EUR), stroške vodenja za udeležence pa krijeta organizatorja.
Organizatorja: Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani in Gospodarsko razstavišče

(konec)

Zimske radosti na turistični kmetiji Ambrož-Gregorc

Solčavsko:

Pogled na kmetijo Ambrož- Gregorc

Pogled na kmetijo Ambrož- Gregorc

Da se pocedijo sline

Da se pocedijo sline

Sveže zapadel sneg je pobelil travnike turistične kmetije Ambrož-Gregorc, ki leži v osrčju Solčavskega, tik ob vstopu v Logarsko dolino. Hribe in hribčke za sankanje najdete za vsakim vogalom, v Logarski dolini pa vas čakajo kilometri urejenih tekaških prog v objemu Savinjskih Alp. Manjše smučišče Ložekar nad Logarsko dolino je namenjeno predvsem družinam, bolj izkušeni smučarji pa se lahko zapeljejo do pol ure oddaljenega smučišča Golte nad Mozirjem.

Po smučarskih dogodivščinah in igrah na snegu vam bodo moči povrnile jedi iz domače kuhinje. Na turistični kmetiji Ambrož-Gregorc so posebno ponosni na domače suhomesnate izdelke, med katerimi zaseda častno mesto savinjski želodec, ki spada med geografsko zaščitene kulinarične specialitete.

V zimskih mesecih vam postrežejo z domačim kislim zeljem, krvavicami in pečenicami, ajdovimi žganci, gobovo juho in štruklji, zjutraj pa vas razvajajo z bogatim samopostrežnim zajtrkom. Jedilnica sprejme do 30 gostov, tako da lahko ob predhodni najavi pogostijo tudi večje zaključene družbe.

Pustite sivino in meglo za sabo ter se prepustite lesketanju snežink v soncu.

Kontakt: Renata Ambrož Gregorc

Solčava 53, 3335 Solčava,

Slovenija Tel/Fax:+ 386 3 584 6097

GSM: 041 705 949

rgregorc@siol.net

www.ambroz-gregorc.com

Slovenija: Jutri in v nedeljo bo v Logarski dolini živahno

Zanimivost/Slovenija

 Ljubljana, 29. junij 2012 (MOREL)– V Logarski dolini so jutri obiskovalci vabljeni, da preživijo dan brez avtomobila in se prepustijo lepotam krajinskega parka peš, s kolesi, rolkami, nordijskimi rolkami ali preizkusijo električne avtomobile in kolesa. V nedeljo, pa bo s Pavličevega sedla štart kolesarskega popotovanja po slovenskih Alpah, kot del štafete od praznovanju 60-letnice CIPRE, mednarodne komisije za varstvo Alp.(konec)

Slovenija: Festival narečne književnosti Dialekta

Zanimivost/Slovenija

Murska Sobota, 10. maj 2012 (MOREL)- Festival narečne književnosti Dialekta prehaja v množino. Letos bo namreč potekal tretjič, in sicer od 17. do 19. maja v Murski Soboti in drugih krajih v Pomurju. Tako kot doslej je tudi tokrat nje-gov temeljni namen prepoznavati, evidentirati in spodbujati literarno-estetsko kakovostno narečno književnost. Prav tako tudi nadaljujemo z nekaterimi že uveljavljenimi vsebinami, kot so obiski pi-sateljev na pomurskih šolah in simpozij – letos na temo narečne dramatike in njenega uprizarjanja. Vključitev Dialekte v program Maribora 2012 – Evropske prestolnice kulture pa je omogočila, da smo letošnje vsebine znatno razširili. Izpostavljamo naslednje:
Izveden je bil literarni natečaj »Jas/jes/ges/dža lajkan«, v okviru katerega so pomurski osnov-no- in srednješolci pripravili pesemska, prozna in dramska besedila v svojem narečju. Avtorjem najboljših prispevkov bomo denarne in knjižne nagrade podelili v četrtek, 17. maja, na prireditvi »Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši«.
Ta prireditev, ki jo organiziramo v sodelovanju z Mladinskim informativnim in kulturnim klu-bom Murska Sobota (MIKK), je skupaj z Dialektinim senjem osrednji dogodek Dialekte 2012, ki ga še posebej izpostavljamo in njegovo vsebino podrobneje predstavljamo na priloženem le-taku.
Letošnja novost v povezovanju z okoljem je tudi sodelovanje s festivalom skečev Prefrigani zgrebaš (Pretkani lanar), ki ga prireja Kulturno-turistično društvo Pečarovci.
Tridnevno festivalsko dogajanje se bo zaključilo v soboto, 19. maja, z literarnim popotovanjem »Glasovi davnine v besedah sedanjosti« od Razkrižja preko Radomerščaka do Bistrice in tam-kajšnjega broda na Muri.

Poleg tega bosta kot posebna produkcija Dialekte 2012 izšli dve publikaciji: prvo, pesniško zbirko Branka Pintariča Temni smeh/Kmični smej, bomo predstavili v okviru Dialektinega literarnega popoldneva 17. maja, druga, zbornik krajših dramskih besedil v več slovenskih narečjih, pa bo izšla v oktobru.
Kot posebno obliko promocije festivala smo izbrali lik malega ritarja, ki bo vsebine Dialekte 2012 prvič razglasil z »zgodovinskega« balkona hotela Zvezda v torek, 15. februarja, ob 10.30, udeležence pa bo pozdravil tudi na otvoritvi festivala.

Menimo, da je Dialekta 2012 pomemben kulturni dogodek nacionalnega značaja, saj udeleženci pri-hajajo iz večine slovenskih pokrajin in tudi iz zamejstva (mdr. so udeležbo potrdili Marko Kočar, Tadej Vesenjak, Roman Marič, Dani Rajh, Miroslav Slana Miros, Tone Partljič, Peter Rezman, Branko Pintarič, Milivoj M. Roš, Milan Vincetič, Feri Lainšček, Dušan Šarotar, Rudi Ringbauer, Branko Šömen, Roman Zupančič, Lenart Zajc, Cvetka Bevc, Miroslav Tičar, Goran Gluvić, Ivan Kutnjak, Matej in Lenka Krajnc, Simona Kopinšek , Andreina Trusgnach, Marina Cernetig in Ad-riano Gariup). Zato si želimo, da bi mu tudi v vašem mediju namenili pozornost in z njegovimi do-godki seznanili vaše naslovnike. V ta namen v prilogi podrobneje predstavljamo vsebinske sklope in dogodke festivala.


Za organizacijski odbor Dialekte 2012 Franci Just, Feri Lainšček

 


Četrtek, 17. maj


1000-1045 slavnostni začetek festivala (salon Murska republika v hotelu Zvezda)

1100-1300 nastopi udeležencev na šolah (pomurske osnovne in srednje šole)

Sodelujoči literarni ustvarjalci bodo nastopili na osnovnih šolah Grad, Tišina, Puconci, Križevci pri Ljutomeru, Beltinci in na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

1530-1730 Dialektin literarni popoldan (salon Murska republika v hotela Zvezda)
a) Kmični smej/Temni smeh
b) Prefrigani zgrebaš/Pretkani lanar

V okviru tega programskega sklopa bo predstavljena pesniška zbirka »Kmični smej/Temni smeh« Branka Pintariča kot posebna produkcija Dialekte 2012, gledališka skupina s festivala skečev Prefrigani zgrebaš (z njim se v Dialekto 2012 vključuje TKŠD Pečarovci) pa bo izvedla krajšo dramsko uprizoritev.

1900-2300 Literarni performans »Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši« (prireditvena dvorana v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota)

a) podelitev nagrad za najboljše prispevke na literarnem natečaju »Jas/jes/ ges/dža lajkan«,
b) nastopi gostujočih literarnih ustvarjalcev,
c) nastopi glasbenih in dramskih skupin,
č) odprti oder za prekmurski rep.

Kot je navedeno, bodo na prireditvi po podelitvi nagrad za najboljše prispevke z literarnega natečaja nastopile različne skupine ustvarjalcev, ki se izražajo v narečju ali kateri drugi neknjižni jezikovni zvrsti.

Dialektino senje (dvorišče soboškega gradu)

Literarno-glasbeno dogajanje v MIKK-u bo spremljala predstavitev alternativne pridelave in priprave hrane, ki temelji na naravi prijaznejših tradicionalnih znanjih in veščinah. Na t.i. eko stojnicah se bodo predstavili medičar, zeliščarji, konopljar, langašinje in testeninar.Petek, 18. maj


Gornja Radgona

1000-1400 simpozij »Narečna dramatika in njeno uprizarjanje« (kongresna dvorana Hiše penin Frangež)

Na simpoziju, ki ga soorganizira Kultprotur – Zavod za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona in je osrednji strokovni dogodek Dialekte 2012, bodo sodelujoči literarni ustvarjalci, literarnovedni strokovnjaki in dialektologi iskali odgovore na vprašanja:
- kolikšen in kakšen je literarno-estetski domet sodobne slovenske narečne dramatike,
- katere in kakšne so oblike njenega uprizarjanja,
- kakšen je njen širši kulturni pomen v slovenskem etničnem prostoru.


Pečarovci

2000-2430 literarni nastopi na festivalu skečev Prefrigani zgrebaš

Udeleženci Dialekte 2012 bodo prisostvovali na VI. Festivalu skečev Prefrigani zgrebaš v Pečarovcih.


Sobota, 19. maj

Murska Sobota, Razkrižje, Radomerščak, Bistrica

900-1700 literarno popotovanje »Glasovi davnine v besedah sedanjosti«
a) Razkrižje: prazgodovinska naselbina Gradišče in igrokaz »Pred davnimi leti«
b) Radomerščak: poklon Francu Miklošiču
c) Bistrica: brod na Muri in poklon Ferdu Godini ob 100-letnici rojstva

V igrokazu »Pred davnimi leti« razkriška dramska skupina predstavlja čas, ko se je človeška govori-ca šele oblikovala, primerjalni slovanski jezikoslovec Franc Miklošič je raziskoval zakonitosti, po ka-terih so v slovanskih jezikih iz pradavnih glasov nastajale današnje besede, in pisatelj Ferdo Godina je – tako kot mnogi drugi pisatelji - svoje pripovedi učinkovito barval tudi z jezikovnimi nanosi dav-nine. (konec)


 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice