Torek, 4. maj 2021 - 11:32

Ponoči vandali uničili umetniško delo na pročelju Palače Cukrarna

Bodo ostali neodkriti?

Ljubljana (MOREL)- Ponoči so vandali na pročelju Palače Cukrarna v Ljubljani uničili umetniško delo Katharine Cibulke, ene izmed umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana. Dogodek je tako nas kot umetnico neprijetno presenetil in razžalostil. Bojimo se, da dejanje priča o veliki meri nestrpnosti v naši družbi, pušča grenak priokus novim razvojnim projektom v prestolnici, ter kaže nastrojenost proti umetnosti, ki je družbeno kritična.

Delo z naslovom SOLANGE (kar v nemščini pomeni »dokler«), nameščeno na pročelje Palače Cukrarna, so navdahnila vprašanja feminizma, predvsem pa iskanje socialne pravičnosti. Delo opozarja na širok spekter na spol vezanih družbenih neenakosti, izkazuje dvome o obstoječih strukturah moči in zahteva krepitev vloge žensk. Umetniško delo z napisom »Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feministka.« je bilo na pročelje Palače Cukrarna nameščeno v petek, 30. aprila, ob odprtju razstave Ko gesta postane dogodek v Mestni galeriji Ljubljana.

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo Künstlerhaus na Dunaju v kontekstu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, kjer je bilo delo tudi prvič predstavljeno in je še vedno na ogled. Delo SOLANGE je bilo v preteklosti predstavljeno še v številnih drugih državah po svetu (npr. Maroko, Avstrija).

»Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega,« je dodal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice