Petek, 25. september 2020 - 21:10

Kultura/Slovenija

Ugledno mednarodno priznanje portalu ucimse.com

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL) – Učenci naših šol so v času šolanja na daljavo imeli na voljo vrhunsko digitalno izobraževanje. Potrditev je prišla iz Berlina s podelitvijo najvišjega mednarodnega priznanja, medalje Comenius-EduMedia 2020, ki ga podeljuje Nemško združenje za pedagogiko in informatiko. Tokrat je priznanje prejel interaktivni izobraževalni portal Mladinske knjige ucimse.com. Priznanje Comenius-EduMedia, ki potrjuje kakovost digitalnih izobraževalnih izdelkov, kot so izobraževalni portali ali spletne strani, sistemi za upravljanje učenja (LMS), tečaji, pedagoške interaktivne igre in igričarsko oblikovane vsebine se podeljuje od leta 1995.

Petek, 25. september 2020 - 09:56

Kronika/Slovenija

Gejm na Kolpi

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL)- V okviru projekta ZA KOLPO BREZ OGRAJ bodo v nedeljo, 27. septembra, ob 17.00 v Kampu Lovšin pri Metliki odigrali predstavo GEJM, ki se poglablja v migrantsko problematiko. Gejm govori o tem, kaj se ljudem, ki bežijo pred vojno, preganjanjem in revščino, dogaja po vstopu v EU, na naših mejah, na Kolpi.

Sreda, 23. september 2020 - 19:43

Kultura/Slovenija

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča

Ljubljana, 23. september 2020 (MOREL)- Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo na odru Male drame slavnostno zaznamovala krstna uprizoritev satirične drame Nova rasa, v kateri je avtor in režiser Matjaž Zupančič želel s satirično obravnavo nacizma »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković, za katere je Zupančič vloge tudi napisal. Dramaturginja krstne uprizoritve in urednica gledališkega lista je Darja Dominkuš, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, lektor Jože Faganel, študijsko pa sta pri uprizoritvi sodelovala še asistent režiserja Bor Ravbar in asistentka dramaturginje Zala Norčič. Nova rasa bo premierno predstavljena v petek, 25. septembra, in v soboto, 26. septembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 28., 29. in 30. septembra ter 1. in 2. oktobra ob 20.00.

Torek, 22. september 2020 - 17:20

Kultura/Slovenija

Dramatično življenje rosnih let

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Ljubljana, 22. september 2020 (MOREL) - Dinamika življenja najstnikov in mladostnikov ponuja bogato literarno snov, ki je pritegnila pozornost domačih avtorjev Igorja Karlovška, Damijana Šinigoja, Nataše Konc Lorenzutti, Tanje Mastnak in Cvetke Sokolov. Založniška hiša Miš je danes predstavila njihove stvaritve skupaj s prevedenimi deli avstralskih avtorjev Andyja Griffitsa, Idan Ben-Barak in Juliana Frosta. Tokratni leposlovni paket iz Miša je precej zajeten, kar je posledica predvsem pogojev dela v karantensko koronskih razmerah in je njihova prva letošnja predstavitev javnosti. Toda, kot je uvodoma poudarila odgovorna urednica založbe Irena Miš Svoljšak so v Miš založbi, kljub knjigi nenaklonjenim razmeram v slovenski družbi, do konca avgusta izdali dvajset novih naslovov, pet pa so jih ponatisnili.

Ponedeljek, 21. september 2020 - 19:50

Kultura/Slovenija

Nepozabne ženske znova med nami

Veronika Tašner in Alenka Veler

Veronika Tašner in Alenka Veler

Ljubljana, 21. september 2020 (MOREL) - Senco zbledelega spomina in grožnjo trajne pozabe je zapustilo petdeset slovenskih žensk, ki so v preteklih dveh stoletjih premikale meje našega sveta in zaznamovale slovenski prostor. Njihov prispevek razvoju naše družbe je na poljuden in spoštljiv način predstavilo dvajset avtoric knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Zgodbe v tej knjigi so večinoma napisale avtorice, ki se v vsakodnevnem poklicnem in raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic ženske. Deset likovnih umetnic, priznanih ilustratork in slikark je ustvarilo bogato, raznoliko galerijo podob, s katerimi te junakinje svojega časa postajajo vidne navdihovalke sedanjih in prihodnjih generacij. Projekt je zasnovala in med bralstvo danes poslala založniška hiša Mladinska knjiga (MK).

Petek, 18. september 2020 - 16:58

Kultura/Slovenija

Predinovi Vesoljčki in Andersenove zlate pravljice

Andrej Ilc in Zvonko Čoh

Andrej Ilc in Zvonko Čoh

Ljubljana, 18. september 2020 (MOREL) - Bralcem leposlovja, mladim po letih in mladim po srcu, se to jesen ni treba bati dolgih noči. Za novosti domačega in prevedenega leposlovja za najmlajše je tokrat poskrbela Mladinska knjiga založba (MKZ), ki jih je danes predstavila na tiskovni konferenci. Razburljivo dogajanje družine vesoljčkov, ki so z vesoljskim vozilom na poti k svojemu planetu Blabla zbuja radovednost in napetost, ki se ji je težko upreti. Za dogajanje v besedi in sliki sta poskrbela brata Andrej in Rok Predin. Bogastvo klasičnega pravljičnega sveta ponuja na novo sestavljena antologija 37 pravljic Hansa Christiana Andersena z naslovom Zlate Andersenove pravljice. Prvič je Andersenovo pravljico davnega leta 1859 prevedel v slovenščino iz nemščine Fran Levstik, v tej antologiji pa je objavljenih vseh 37 pravljic, ki jih je doslej iz danščine prevedla Silvana Orel Kos. Upodobili so jih vrhunski slovenski ilustratorji Suzi Bricelj, Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Kostja Gatnik, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Marija Lucija Stupica in Marlenka Stupica. Avtorski tandem Julia Donaldson in Axel Scheffler, ki je med drugim ustvaril Zverjasca, Zverjaščka tokrat prihaja v zbirko MKZ Velika slikanica s pripovedjo o mladem zmaju Zog. Knjigi je priložen DVD z animiranim filmom, sinhroniziranim v slovenščino. Mladinska knjiga je uresničila predlog pesnice in pisateljice Lojzke Špacapan in ponovno med bralce poslala avtorsko slikanico francosko-poljske avtorice Elzbiete Tomi in Maša, ki jo je prevedel Ivan Minatti.

Četrtek, 17. september 2020 - 21:23

Kultura/Slovenija

Podelili Župančičeve nagrade

Ljubljana, 17. september 2020 (MOREL)- V Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu so danes podelili Župančičeve nagrade za leto 2020. Pred podelitvijo so se nagrajenci vpisali tudi v Spominsko knjigo Ljubljane.

Sreda, 16. september 2020 - 17:33

Kultura/Slovenija

Lepo obujanje spomina na Franceta Bevka

Urška Perenič in Krištof Jacek Kozak

Urška Perenič in Krištof Jacek Kozak

Ljubljana, 16. september 2020 (MOREL) - Pisatelj France Bevk z 164 napisanimi literarnimi deli sodi med naše najbolj plodovite avtorje čigava bogata življenjska pot je pustila vidne sledi v slovenskem literarnem, kulturnem in družbenem prostoru. Založba Mladinska knjiga je ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti med bralce poslala obsežno monografijo s pomenljivim naslovom France Bevk od Pestrne do Čedermaca, ki hkrati odkriva vso raznolikost pisateljeve 80 letne življenjske poti in družbenega dogajanja tega časa. Vse je zelo bogato in slikovito podprto s številnimi fotografijami, dokumenti in pričevanji o Bevkovi ustvarjalni in življenjski poti. Monografijo je zasnoval Boris Jukić skupaj z urednico Nelo Malečkar in soavtorji Vladko Tucovič Sturman, Alenko Puhar, Marijo Mercina, Urško Perenič, Krištofom Jackom Kozakom, Miroslavom Košuto ter Željkom Kozincem.  

Petek, 11. september 2020 - 08:29

Kultura/Slovenija

Prva generacija gledališkega kolektiva Središče se z odrskih desk Gimnazije Celje – Center poslavlja z zadnjo predstavo Trpljenja mlade Hane

Celje, 11. september 2020 (MOREL)- Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan (1989). Avtor dramatizacije in režiser prestave je maturant Gimnazije Celje – Center (GCC) Aljaž Primožič, sicer odličen pesnik, lavreat Zupančičeve frulice in Male Veronike, ki je bil leta 2017 tudi pobudnik šolske gledališke skupine Središče. Ta je v minulih štirih leti pripravila štiri produkcije (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde:  Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019, A. Primožič: Kamenčki, 2020), v njen pa je doslej sodelovalo že več kot 40 dijakov. Zadnja, sedemnajsta predstava Trpljenja mlade Hane s katero se z odrskih desk GCC poslavlja prva generacija Središčnikov, bo v ponedeljek, 14. 9., ob 19.30 v stari telovadnici Gimnazije Celje – Center. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je obvezna rezervacija sedežev na spletnem naslovu https://www.gcc.si/trpljenje-mlade-hane-zadnjic-na-gcc/, vstop na predstavo pa je prost.

Petek, 11. september 2020 - 08:19

Kultura/Slovenija

FLORES MUSICAE - festival srednjeveške in renesančne glasbe

Nova Gorica, 11. september 2020 (MOREL)- Tudi letos vstopajo v jesen s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae. Deseta izvedba festivala bo med Goriškimi brdi, Novo Gorico in sosednjo Gorico potekala od četrtka, 17. do nedelje, 20. septembra 2020. Festivalski program bodo pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana oblikovale zasedbe Musica Cubicularis, Tasto solo in Dialogos.

Sreda, 9. september 2020 - 08:28

Kultura/Slovenija

Začel se je festival Ars Electronica

Špela Petrič, Vegetariat WorkZero, Osmoza, 2019

Špela Petrič, Vegetariat WorkZero, Osmoza, 2019

Ljubljana, 9. september 2020 (MOREL)- Letošnji festival Ars Electronica bo pod naslovom V Keplerjevih vrtovih - Globalno potovanje pri kartiranju 'novega' sveta od danes do 13. septembra potekal v Linzu in na različnih lokacijah po svetu. Festival bo potekal "ne kljub, ampak prav zaradi" novega koronavirusa in skušal najti odgovor na vprašanje, kaj sedaj. Na Ars Electronici letos sodelujejo tudi umetnice Špela Petrič, Maja Smrekar, Saša Spačal in Robertina Šebjanič, ki se trenutno predstavljajo na razstavi Živi objekt v Mestni galeriji Ljubljana. Razstava razkriva našo vez z nečloveškimi akterji in omogoča zavedanje, da je nujna skrb za naravo in v njej živeče sisteme ne zgolj kot vir, ki ga lahko izkoriščamo, temveč kot živo tkivo, ki je nujno za naše preživetje. 

Ponedeljek, 7. september 2020 - 08:55

Kultura/Slovenija

Steletovo nagrado letos prejme Jelka Pirkovič

Ljubljana, 7. september 2020 (MOREL)- Steletovo nagrado za leto 2019 za življenjsko delo in za njene mednarodno odmevne strokovne, raziskovalne in znanstvene dosežke pri ohranjanju kulturne dediščine, ker so ključni za varovanje dediščine in zavedanje o njeni vrednosti za družbo v Evropi ter v naši državi prejme  Jelka Pirkovič.

Četrtek, 3. september 2020 - 16:57

Slovenija/Kultura

Dekleva in Babačić s petimi tujimi avtorji

Iztok Ilic in Aljoša Harlamov

Iztok Ilic in Aljoša Harlamov

Ljubljana, 3. septembra 2020 (MOREL) - Pisateljsko obdelane navadne ali nenavadne življenjske zgodbe in premišljevanja navadnih ljudi prežete z vrednotami samih avtorjev zelo pogosto dajo knjižno vsebino, ki izzove radovednost bralcev. Takšne vsebine so v založniškem programu Cankarjeve založbe danes predstavili v romanu Milana Dekleve Zaplešiva, Dante in knjigi esejev Esada Babačića Veš, mašina, svoj dolg. Med prevedenimi stvaritvami v današnjem paketu knjižnih novitet bralci dobijo še romane italijanskega pisatelja Marca Missirolija Zvestoba, Francoza Michela Houellebecqa Serotonin, češke pisateljice Petre Hůlove Kratka zgodovina Gibanja, češke pisateljice bolgarskih korenin Biance Bellove Jezero ter potopisno besedilo francoskega pisatelja Michela Butorja Duh kraja.

Četrtek, 3. september 2020 - 10:12

Kultura/Slovenija

Začetek nove sezone v Drami s Požigi Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac

Ljubljana, 3. september 2020 (MOREL)- V petek, 4., in v soboto, 5. septembra, ob 18.00 bo Drama začetek sezone 2020/21, imenovane Lebdenje, slavnostno obeležila s premierama prve slovenske uprizoritve igre Wajdija Mouawada Požigi na velikem odru. V uprizoritvi režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič ustvarja v Drami, igrajo Pia Zemljič, Nataša Keser k. g., Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Rok Vihar, Zvone Hribar, Boris Mihalj in Janez Škof. Dramo je prevedla Eva Mahkovic, dramaturg je Tibor Hrs Pandur, avtorica scenografije Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Tatjana Stanič, študijski asistent režiserke Jaka Smerkolj Simoneti in asistentka scenografinje Sara Slivnik. Prve ponovitve bodo na sporedu od 7. do 11. ter 25. in 26. septembra ob 18.00 na velikem odru.

Sreda, 2. september 2020 - 09:03

Kultura/Slovenija

Brez kulture in znanosti bomo životarili, ne živeli

Ljubljana, 2. september 2020 (MOREL)– Države, ki razumejo, da kultura - tj. umetniško ustvarjanje in kulturna dediščina – vsakič znova proizvaja nujno potrebno refleksijo časa, ki ga živimo, in ki razumejo, da je kultura bistveni del kakovosti naših življenj, so v času omejitev družbenega življenja, torej v času epidemije, sredstva za kulturo povečala. To velja, denimo, za Nemčijo. Slovenija je, žal, drugačna. V naši državi vladajoča politika z rebalansom proračuna za leto 2020 sredstva za kulturo zgolj še dodatno znižuje. Glasbeni in gledališki dejavnosti, galerijam in muzejem ter še posebej nevladnim organizacijam na področju kulture so se finančne razmere z omejitvami, ki so veljale in še veljajo za stike med ljudmi, še dodatno poslabšale. A že pred tem je bil položaj katastrofalen, saj so se sredstva zadnje desetletje večinoma zniževala in posledično, ob zgolj redkih izjemah, ni bilo sredstev za vlaganja v dotrajane objekte, v nove prostore, v infrastrukturo, za širitev programov. Proračunska sredstva zavodom s področja kulture pa niso sledila niti dogovorjenemu zvišanju plač v javnem sektorju, kar je životarjenje kulturnih zavodov še poglobilo.

Petek, 28. avgust 2020 - 20:45

Kultura/Slovenija

Koronakriza je naplavila koronadobičkarje

Renata Salecl in Aleš Berger

Renata Salecl in Aleš Berger

Ljubljana, 28. avgusta 2020 (MOREL) - S karanteno povezana samota je marsikoga spodbudila k razmišljanju o sedanjosti in novi realnosti, ki se poraja kot posledica pandemije. Italijanski pisatelj in fizik Paolo Giordano je spisal tekst V času epidemije, slovenski filozof Tomaž Grušovnik je svoja razmišljanja o pandemiji naslovil Karantenozofija, medtem pa je vodja uredništva pri MKZ Andrej Ilc izbral in uredil pesniški zbirki #Ta čas: 50 dni, 50 pesmi. Aleš Berger je v prepovedanem času epidemije na papir prenesel premisleke, domisleke in doživljaje pod naslovom Breze - 40 poganjkov od marca do maja 2020, pronicljive analize filozofinje in sociologinje Renate Salecl pa so dobile naslov Človek človeku virus. Teh pet aktualnih in polemičnih besedil je založba Mladinska knjiga uvrstila v zbirko Ergo in jo danes predstavila javnosti ter dodala roman nizozemskega pisatelja Toona Tellegena Jež in samotni občutek, ki vsebinsko dopolnjuje razmišljanja objavljena v zbirki.

Sreda, 26. avgust 2020 - 07:09

Kultura/Slovenija

V Izoli se začenja 16. festival Kino Otok

Izola, 26. avgust 2020 (MOREL)- Filmski festival Kino Otok, ki je ob večerih tradicionalno naselil Manziolijev trg, je letos zaradi večje kapacitete prestavljen v izolski letni kino Arrigoni. Sinoči je bila tam projekcija presenečenja, s katero so vstopili v 16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo v Izoli potekal do nedelje, 30. avgusta.

Torek, 25. avgust 2020 - 17:50

Kultura/Slovenija

Naša vlada za prostaštvo… pisatelji za lepo vedenje

Slavko Pregl in Marjan Manček

Slavko Pregl in Marjan Manček

Ljubljana, 25. avgusta 2020 (MOREL) - Slikanice za otroke so pestre, zabavne, hudomušne, po navadi pa tudi poučne in vzgojne. Vse to in od vsega po malem je zajeto v današnjem paketku šestih slikanic, ki jih je najmlajšim radovednim bralcem in še bolj poslušalcem poslala založba Mladinska knjiga. Še najbolj aktualna je tista O fantu, ki je lepo pozdravljal, pisatelja Slavka Pregla in ilustratorja Marjana Mančka. Brezčasnost lepe besede najdemo v besedilu Toneta Pavčka in ilustracijah Ančke Gošnik Godec pod naslovom Marko na belem konju jaše. Kako se strah prelevi v prijateljstvo pripoveduje Zgodba o levu Jane Milčinski s slikami Maše Kozjek. Nova knjiga priljubljene serije Trio Golaznikus Andreja E. Skubica in Tanje Komadina govori o Diverzantih in izdajalcih. Iz zakladnice starejšega svetovnega leposlovja za otroke prihaja slikanica Dogodivščine male miške izpod peresa Celie Thaxter in v prevodu Marjane Kobe ter z ilustracijo Ane Zavadlav. Svetovno leposlovje novejšega časa je najti v besedilu Za vedno, avtorja Kaia Lüftnerja, ki ga je prevedla Alenka Veler in ilustrirala Katja Gehrmann.

Ponedeljek, 10. avgust 2020 - 09:50

Kultura/Slovenija

Prejemnik mladinske pesniške nagrade Mala Veronika 2020 je maturant Gimnazije Celje – Center Aljaž Primožič

Aljaž Primožič

Aljaž Primožič

Celje, 10. avgust 2020 (MOREL)- Že drugič v preteklih treh letih je nagrada Mala Veronika, ki jo v sklopu projekta Veronikina nagrada najboljši mladim pesnikom podeljuje podjetje Fit Media, romala na Gimnazijo Celje – Center (GCC). Leta 2018 jo je osvojil Tilen Letner, letošnje leto pa maturant Aljaž Primožič, sicer tudi lanski dobitnik prestižne Župančičeve frulice. Primožič se lahko ne glede na mladost pohvali z zajetnim, kvalitetnim opusom, večkrat nagrajenim in objavljanim opusom.

Ponedeljek, 3. avgust 2020 - 16:11

Kultura/Slovenija

V Zagorju so obeležili spomin na stoto obletnico rojstva rojaka Ladka Korošca

Zagorje ob Savi, 3. avgust 2020 (MOREL)- Na današnji dan pred stotimi leti se je v Zagorju rodil eden največjih slovenskih opernih pevcev svojega časa Ladko Korošec. Pred protokolarnim objektom občine Zagorje, v katerem domuje tudi spominska soba Ladka Korošca, so pripravili kratko slovesnost, posvečeno spominu na slavnega rojaka.

Ponedeljek, 3. avgust 2020 - 10:26

Kultura/Slovenija

Filarmonici di Roma in ikona klasične glasbe Uto Ughi navdušili občinstvo

Piran, 3. avgust 2020 (MOREL)- S tankočutno interpretacijo Tartinijevih skladb v izvedbi prvovrstnih glasbenikov, I Filarmonici di Roma in Utom Ughijem, je sinočnji  koncert, posvečen 124. obletnici odkritja Tartinijevega spomenika v Piranu očaral domače občinstvo v Avditoriju Portorož. Izjemni violinist Uto Ughi, ki je po vsem svetu znan in na domači grudi priznan kot eden izmed največjih še živečih violinistov vseh časov, ima družinske korenine celo na Tartinijevem trgu. Nekoč je tam živel njegov nono, piranski zdravnik. Tartini je za maestra Ughija izjemnega pomena, zato so se z I Filarmonici di Roma odločili pripraviti koncert, ki zajema Tartinijeve Koncerte za violino in godala v A-duru, v a-molu in e-molu, tri bisere, ki jih je v preteklosti tudi posnel na CD ploščo skupaj z I Solisti Veneti Claudia Scimoneja. 

Petek, 31. julij 2020 - 23:30

Kultura/Slovenija

Festival stare glasbe in festivala Seviqc Brežice tudi letos

Brežice, 31. julij 2020 (MOREL)- Festival stare glasbe in festivala Seviqc Brežice se bo začel v soboto, 8. avgusta, ko pričnejo  letošnji program, ki bo v Brežicah, Slovenski Bistrici in Soteski potekal do sobote, 22. avgusta. Vstop na vse festivalske dogodke je prost plačila vstopnine, potrebna pa je rezervacija na info@k-ramovs.si. 

Sreda, 29. julij 2020 - 16:45

Kultura/Slovenija

Ejti Štih je dala slike, pisatelji pa besede

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ljubljana, 29. julija 2020 (MOREL) - Radovedna umetnica-slikarka Ejti Štih si je želela zvedeti kako njene upodobitve doživljajo in ubesedijo umetniki-pisatelji v Boliviji in Sloveniji. Poslala jim je 80 svojih slik in s povratno pošto iz vsakega okolja dobila, kar je pričakovala. Nastala je vsebina, ki jo je Založba Mladinska knjiga pretočila v knjigo Slike in podobe. Slikarka in ilustratorka Tisja Kljačković Braić je svoje risbe iz vsakdanjega življenja opremila z žlahtnimi komentarji in objavljala na družabnih omrežjih. Zanimanje je bilo tolikšno, da je njihova knjižna izdaja bila že samoumevna in nastala je knjiga Unadva, ki jo je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Tudi to knjigo je za slovenskega bralca založila in danes predstavila Mladinska knjiga.

Sreda, 8. julij 2020 - 13:48

Kultura/Slovenija

16. Kino Otok začenja festivalsko popotovanje 16. julija

Izola, 8. julij 2020 (MOREL)- Potovanje 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se začenja 16. julija s projekcijo otoškega ljubljenca, filma Playing Men, v Hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru. V tednih, ki sledijo, se bo pestro festivalsko dogajanje razširilo v številne kraje po Sloveniji, tudi na tradicionalne lokacije v Izoli in Ljubljani.

Sreda, 1. julij 2020 - 13:26

Kultura/Slovenija

Izšel je izbor pesmi, ki so zaobjele duh časa v obdobju karantene

Ljubljana, 1. julij 2020 (MOREL) V sklopu pesniškega natečaja Plačaj z verzom je izšla zbirka #instapoezije, ki je nastajala na družbenih omrežjih med prvim valom epidemije koronavirusa.  Splet je preplavilo več kot 300 verzov, med katerimi sta Feri Lainšček in Glorjana Veber izbrala najboljše in jih uredila v posebno pesniško zbirko, ki je dostopna na spletu.

Torek, 30. junij 2020 - 23:54

Kultura/Slovenija

Programske smernice sezone 2020/21

Ljubljana, 30. junij 2020 (MOREL)- Deset uprizoritev na velikem odru in v Mali drami, med njimi tri krstne in pet prvih slovenskih izvedb, ki jih bo obeležil tudi 100. letnik Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana. Repertoar sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje, prinaša barvit mozaik skrbno izbranih dramskih del, ki bodo odrsko zaživela v prepletu raznolikih poetik in pristopov izbranih režiserk in režiserjev, avtoric in avtorjev ter vrhunskih igralk in igralcev ansambla Drame. Želimo si, da bomo lahko skupaj kljub spremenjenim družbenim razmeram ali ravno zaradi njih, ustvarili umetniško vznemirljivo prihajajočo sezono, ki se bo osredotočila na posameznika in družbo v času negotovosti, sprememb in pričakovanja novega horizonta. V prihajajoči sezoni bo 100. letnik praznovala osrednja publikacija Gledališki list SNG Drama Ljubljana, ki obeleži vsako repertoarno gledališko uprizoritev, občasno pa ponudi tudi monografske ter druge pregledne in priložnostne knjižne izdaje. Dosedanji redni abonenti bodo lahko po telefonu vpisali abonma od 17. do 25. avgusta 2020. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra.

Torek, 23. junij 2020 - 08:35

Kultura/Slovenija

Poletni glasbeni festival Logatec 2020

Logatec, 23. junij 2020 (MOREL)- Letošnji Poletni glasbeni festival v Logatcu bo odprla v nedeljo, dopoldanska matineja pihalno-trobilske sekcije Simfoničnega orkestra Cantabile. Ob spremljavi tolkal bo na Trgu sv. Nikolaja  zazvenela praznična  glasba, ki jo navadno izvajajo pihalni orkestri. Matineja bo zagotovo popestritev tudi za vse, ki se bodo na krstno nedeljo pred tem udeležili bogoslužja v farni cerkvi sv. Nikolaja.

Petek, 19. junij 2020 - 15:39

Kultura/Slovenija

Festival angažiranega pisanja zaradi korone na prostem in v skrajšani obliki

Ljubljana, 19. junij 2020 – (MOREL) – Letošnji Festival angažiranega pisanja Itn. bo potekal na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, 27. junija. Tokrat bo festival zaradi korone izjemoma potekal v zgodnjem poletju, in sicer na prostem in bo trajal le en dan, so sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Četrta edicija festivala prinaša le delčke programa, ki so ga organizatorji prvotno načrtovali in ga nekaj že izvedli na družabnih omrežjih, a hkrati tudi odpira prostor za nova spoznanja, druženja, dialog, pa tudi trke različnih pogledov.

Sreda, 17. junij 2020 - 19:21

Kultura/Slovenija

Uprizoritvi 2020 in Pljuča sta uvrščeni v glavni program 54. BITEF festivala

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL)- Srbska kulturna delegacija, ki so jo sestavljali umetniški direktor in selektor festivala BITEF Ivan Medenica in novinarji kulturnih redakcij vseh osrednjih srbskih medijev, se je včeraj mudila na enodnevnem obisku v Ljubljani. Na prvi novinarski konferenci prihajajočega 54. Bitefa so bile uvodoma slavnostno podeljene strokovne nagrade, ki jih je septembra na Bitefu osvojila uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo, odrska priredba znamenitega Fassbinderjevega filma, v režiji Sebastijana Horvata in v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Grand prix „Mira Trailović“ za najboljšo predstavo na 53. Bitefu je Medenica izročil ravnatelju Drame Igorju Samoborju, 52. nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo pa je Sebastijanu Horvatu podelila novinarka in članica Politikine žirije Borka Golubović - Trebješanin. Medenica je ob tem izpostavil izjemno redkost dogodka, da gredo vse tri nagrade, »pri katerih se izenači mnenje tako stroke kot kritikov in občinstva«, eni predstavi, še posebej v tako konkurenčni selekciji vrhunskih uprizoritev, kot jih je ponudil prav zadnji Bitef.

Sreda, 17. junij 2020 - 17:18

Slovenija/Kultura

Svet čebel, miši, medvedov in tigrov za mlade bralce

Anja Štefan in Jelka Reichman

Anja Štefan in Jelka Reichman

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL) - Kakšno je videti čarobno kraljestvo čebel? Kaj vse počne tiger, ko se povabi na čaj? Kje sta se srečala nerodni medved Ernest in neubogljiva miš Celestina? Kako zgleda »urnik« in vsakdan otrok doma, v vrtcu in v nižjih razredih osnovne šole? Vsakič, ko se brezmejna zvedavost mladih bralcev dotakne teh vprašanj odgovore lahko najde v danes predstavljenih knjižnih novosti založbe Mladinska knjiga. O čebelah in še marsičem zanimivem iz zgodovine človeštva govori bogato ilustrirana knjiga Čebele, poljskih avtorjev Wojciecha Grajkowskega in Piotra Socha. Znana angleška pisateljica Judith Kerr je napisala knjigo Tiger, ki je prišel na čaj, francoski pisatelj Daniel Pennac pa zabaven roman Ernest in Celestina. Tandem naših izjemno priljubljenih ustvarjalk slikanic Anja Štefan in Jelka Reichman je ustvaril knjigo pesmi in čudovitih podob z naslovom Imam zelene čeveljčke.

Sreda, 17. junij 2020 - 09:04

Kultura/Slovenija

TIŠINA! Mladi govorijo

Celje, 17. junij 2020 (MOREL)- Včeraj se je z enodnevnim zamikom zaradi muhastega vremena v parku za Gimnazijo Celje – Center (GCC) s koncertom vokalistke Lee Aram, pianista Aljaža Šumeja in saksofonista Anžeta Zaveršnika ter letnim kinom začel že četrti kratki festival dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Nadaljuje se s poletno muzejsko nočjo na GCC, ki jo bo v soboto, 20. 6. ob 20. uri uvedel ogled markantnega secesijskega šolskega poslopja, dopolnil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja ter kino predstava Hladna vojna. Zaključili ga bodo v torek, 23. 6., s predstavijo četrte številke literarne revije Podstrešje ob 20. uri, ob 21.15 pa se bo v kinu pod zvezdami, ki poteka v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, zavrtela še belgijsko-nizozemska drama Dekle režiserja Lukasa Dhonta. Če bo slabo vreme bo predstavitev Podstrešja v šolski knjižnici, kino predstava pa odpade.

Četrtek, 11. junij 2020 - 19:12

Kultura/Slovenija

Knjižnica pod krošnjami

Ljubljana, 11. junij 2020 (MOREL)- Nova sezona knjig in krošenj vabi na potep. Otvarjamo jo na Festivalu Ljubljana v Parku Zvezda. Tam bomo od danes do 21. junija, vsak dan med 15. in 20. uro.

LJUBLJANA

10 bralnih otokov za urbane popotnike:

Park Tivoli - Najbolj znana med ljubljanskimi krošnjami / Od petka do nedelje: 10h-20h

Botanični vrt - Čarobni vrt v mestu / Torek in sreda: 15h-20h

Trnovska plaža - Besedne vragolije pod vrbo / Petek: 15h-20h in sobota: 10h-20h

Vrt Plečnikove hiše - Skrivne krošnje v Trnovem / Od torka do nedelje: 10h–18h

Atrij Galerije ŠKUC - Tih zapik v centru starega mesta / otvoritev 24. junija ob 12h

V času razstav: od torka do nedelje: 12h–19h. V času Festivala Dobimo se pred Škucem: 17h-22h. V času Festivala Živa Književnost do 22h.

Ponedeljek, 8. junij 2020 - 07:44

Kultura/Slovenija

Vrača se gimnazijski kulturni uvod v letošnje poletne počitnice

Celje, 8. junij 2020 (MOREL)- Ne glede na nenavaden zaključek letošnjega šolskega leta, bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pouk tradicionalno sklenili s kratkim festivalom dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Z njim se v šolo vrača pester kulturni utrip, ki se je v preteklih treh mesecih, tako kot vse ostale dejavnosti, preselil na svetovni splet.

Ponedeljek, 1. junij 2020 - 19:55

Kultura/Slovenija

Prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel

Ljubljana, 1. junij 2020 (MOREL)- Prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel. Nagrado bo prejel na zaokrožen skladateljski opus s področja elektroakustične glasbe. Podelitev bo v četrtek ob 12.00 v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev (Trg francoske revolucije 6, 1000 Ljubljana). Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994. Nagrada se podeljuje enkrat letno, 4. junija, na obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine. Nagrada se slovesno podeljuje z izročitvijo listine in denarnim nakazilom.

Sreda, 13. maj 2020 - 11:26

Kultura/Slovenija

Muzeji so tudi izobraževalne ustanove

Ljubljana, 13. maj 2020 (MOREL)- Številni muzeji in galerije pripravljajo za obiskovalce – za otroke in mladino, pa tudi za odrasle – raznovrstne izobraževalne dogodke: različne delavnice, vodene oglede, interaktivne programe, predavanja, pogovore in druge dogodke. V 2018 je bilo takih  prireditev oz. dogodkov skupaj 39.747. Največ je bilo splošnih in posebnih vodenih ogledov. Obiskovalcev vseh teh prireditev je bilo skupaj 965.100 ali povprečno 24 na vsaki.  Med vsemi je bilo 54 % otrok in mladine.

Sreda, 13. maj 2020 - 11:23

Kultura/Slovenija

Obisk muzejskih in galerijskih razstav se z leti povečuje

Ljubljana, 13. maj 2020 (MOREL)- V muzejih in galerijah v Sloveniji si je bilo v 2018 mogoče ogledati 245 stalnih razstav in 1.202 občasni razstavi. Ogledalo si jih je več kot 2,73 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 30 % tujcev; med vsemi je bilo 29 % otrok in mladine.

Torek, 12. maj 2020 - 07:38

Kultura/Slovenija

V Muzeju novejše zgodovine že odprli vrata

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)- V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani obiskovalce pričakujejo od torka do nedelje, med 10. in 18. uro. Prihodnji ponedeljek,18. maja po vsem svetu praznujemo Mednarodni muzejski dan. Letos bo praznovanje na temo Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost prilagojeno ukrepom zoper COVID-19.

Ponedeljek, 4. maj 2020 - 21:42

Kultura/Slovenija

Zadnje leto življenja Josipa Broza – Tita skozi pričevanja zaposlenih v UKC Ljubljana

Ljubljana, 4. maj 2020 (MOREL)- V nedeljo, 4. maja 1980, je slovenski politični vrh prejel vnaprej dogovorjeno skrivno geslo »Tekma je bila odpovedana«, s katerim so bili obveščeni, da je v ljubljanskem Kliničnem centru umrl predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije Josip Broz – Tito. Že v prvih mesecih leta 1980 so jugoslovanski mediji na veliko poročali o zdravstvenih težavah dolgoletnega predsednika Josipa Broza – Tita. Sprejem oseminosemdesetletnika na zdravljenje v Ljubljano je budno spremljala tako domača kot tuja javnost. Predsednik je bil hospitaliziran v Kliničnem centru v Ljubljani, eni najmodernejših zdravstvenih ustanov v državi, kjer so 4. maja 1980 tudi razglasili njegovo smrt.

Torek, 7. april 2020 - 13:16

Kultura/Slovenija

Podaljšali rok za zbiranje pobud za prejemnike Župančičevih nagrad

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejela akademska slikarka Marlenka Stupica, nagrade za dveletno ustvarjanje pa baletna plesalka in koreografinja Sanja Nešković Peršin, pianist in pedagog Bojan Gorišek ter režiserka in scenaristka Urša Menart

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejela akademska slikarka Marlenka Stupica, nagrade za dveletno ustvarjanje pa baletna plesalka in koreografinja Sanja Nešković Peršin, pianist in pedagog Bojan Gorišek ter režiserka in scenaristka Urša Menart

Ljubljana, 7. april 2020 (MOREL)– Tudi letos bodo podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja mestne občine Ljubljana na področju umetnosti in kulture. Javni razpis za podelitev Župančičevih nagrad je objavljen na spletni strani www.ljubljana.si, zaradi trenutnih razmer pa so rok za zbiranje pobud za prejemnike nagrad podaljšali do 15. maja 2020.

Četrtek, 12. marec 2020 - 21:27

Kultura/Slovenija

Odpoved vseh predstav in prireditev v SNG Drama Ljubljana

Ljubljana, 12. masrec 2020 ( MOREL9- Skladno s priporočili ministrstva za zdravje  zaradi povečanega epidemiološkega tveganja so v SNG Drama Ljubljana primorani odpovedati vse predstave in druge prireditve načrtovane med 12. in 29. marcem na vseh prizoriščih Drame in na gostovanjih. V tem času bosta zaprti tudi blagajna SNG Drama Ljubljana in Drama Kavarna.

Ponedeljek, 2. marec 2020 - 19:06

Kultura/Slovenija

Pesem povezuje 2020

 Fotografija MeMPZ šolskih centrov iz Celja in Velenja ter DPZ GCC

Fotografija MeMPZ šolskih centrov iz Celja in Velenja ter DPZ GCC

Celje, 2. marec 2020 (MOREL)- Veliki koncert pevskih sestavov šolskih centrov iz Celja in Velenja ter Gimnazije Celje – Center bo letošnje leto s pesmijo povezal mladostno ustvarjalnost in prijateljstvo 4. 3. v cerkvi sv. Martina na Ponikvi. 
Da je petje že skoraj simbol slovenske kulture in ena najbolj razširjenjih ljubiteljskih dejavnosti, ni skrivnost. S pesmijo Slovenci vse od zibelke do groba že več stoletij izražamo vse lepote in tegobe, ki pišejo dolgo in zanimivo zgodovino našega naroda. 

Nedelja, 1. marec 2020 - 21:21

Kultura/Slovenija

Sezono 2019/20 na odru Male drame bo sklenila krstna uprizoritev komedije Nova rasa Matjaža Zupančiča

Ljubljana, 1. marec 2020 (MOREL)- V SNG Drama Ljubljana so napovedali krstno uprizoritev črne satirične komedije Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Premiera, v petek, 17. aprila, ob 20.00 bo slavnostno zaokrožila repertoarni niz uprizoritev v Mali drami v okviru sezone 2019/20, naslovljene Ljubezen. Praizvedbo nove Zupančičeve drame odlikuje tudi vrhunska igralska ekipa članov in članice ansambla ljubljanske Drame, ki jo tvorijo Gregor Baković, Barbara Cerar, Bojan Emeršič, Saša Tabaković in Jurij Zrnec.

Četrtek, 20. februar 2020 - 17:13

Kultura/Slovenija

Novi direktor Šentjakobskega gledališča je Milan Golob

Ljubljana, 20. februar 2020 (MOREL)- Upravni odbor Šentjakobskega gledališča je po končanem razpisnem postopku imenoval novega direktorja Milana Goloba. Novemu direktorju je zaupan štiriletni mandat, v katerem se bo najprej seznanil s stanjem v Šentjakobskem gledališču, med njegovimi prednostnimi nalogami pa bodo tudi aktivnosti in prireditve v času 100-letnice.

Četrtek, 20. februar 2020 - 09:42

Kultura/Slovenija

Pesem povezuje

Celje, 20. februar 2020 (MOREL)- Veliki koncert pevskih sestavov šolskih centrov iz Celja in Velenja ter Gimnazije Celje – Center bo letošnje leto s pesmijo povezal mladostno ustvarjalnost in prijateljstvo 4. marca  v cerkvi sv. Martina na Ponikvi.  Da je petje že skoraj simbol slovenske kulture in ena najbolj razširjenjih ljubiteljskih dejavnosti, ni skrivnost. S pesmijo Slovenci vse od zibelke do groba že več stoletij izražamo vse lepote in tegobe, ki pišejo dolgo in zanimivo zgodovino našega naroda.

Ponedeljek, 10. februar 2020 - 18:19

Kultura/Slovenija

Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke na področju kulture prejela Daniela Paliaga Janković

Piran, 10. februar 2020 (MOREL)- Občina Piran je slovenski kulturni praznik slovesno obeležila s prireditvijo Inspiracije, ki je na predvečer praznika, minuli petek, potekala v Avditoriju Portorož. Gostitelj večera župan občine Piran Đenio Zadković je ob tej priložnosti Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture podelil Danieli Paliaga Janković, ki se ji je občinstvo v polni dvorani poklonilo z bučnim aplavzom. Umetnica se je najprej iskreno zahvalila predlagatelju Samoupravni skupnost italijanske narodnosti Piran ter vsem, ki jo na njeni ustvarjalni poti podpirajo in stojijo ob strani.

Torek, 4. februar 2020 - 20:05

Kultura/Slovenija

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo prejela Rolanda Fugger Germadnik

Rolanda F. Germadnik

Rolanda F. Germadnik

Celje, 4. februar 2020  (MOREL)– Mestna občina Celje bo ta četrtek v Narodnem domu pripravila slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Letos bodo na prireditvi četrtič podeljena priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje. Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo bo na slovesnosti prejela zgodovinarka mag. Rolanda Fugger Germadnik. Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa prejmeta tolkalistka Špela Mastnak in Sebastjan Weber, etnolog in kulturni antropolog.

Ponedeljek, 3. februar 2020 - 22:24

Kultura/Slovenija

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Ljubljana, 3. februar 2020 (MOREL)- Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, bo v petek, 7. februarja 2020, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku.

Petek, 24. januar 2020 - 18:43

Kultura/Slovenija

Nagrada Beli Aphroid 2019

Mladen Miljanović

Mladen Miljanović

Maribor, 24. januar 2020 (MOREL)- V sklopu projekta Tvegaj spremembo (2016—2020) je bila že četrtič in obenem tudi zadnjič podeljena Nagrada Beli Aphroid. V okviru mednarodne skupinske razstave Napeta sedanjost je žirija izbirala med več kot 25 slovenskimi in mednarodnimi avtoricami in avtorji ter kolektivi. Žirija, ki so jo sestavljali Sabina Salomon (kuratorka v Muzeju moderne in sodobne umetnosti, Reka, Hrvaška), Sanja Kojić Mladenov (kuratorka v Muzeju za sodobno umetnost Vojvodina, Novi Sad, Srbija), Miha Colner (kurator MGLC in publicist, Ljubljana, Slovenija) ter Barnabás Bencsik (neodvisni kurator, Budimpešta, Madžarska), je izbrala 5 finalistov: Suzana Brborović (SI) Lana Čmajčanin (BA/AT) Mladen Miljanović (BA) Zoran Todorović (RS) Forensic Architecture (UK) Med finalisti je žirija nagrado podelila umetniku Mladenu Miljanoviću (BA) ter njegovemu projektu Didaktični zid/The Didactic Wall (v sodelovanju s kuratorjem Irfanom Hošićem).

Četrtek, 23. januar 2020 - 20:53

Kultura/Slovenija

Na knjižne police z novimi uspešnicami

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Ljubljana, 23. januar 2020 (MOREL) - Zajeten kup zanimivih knjig, med katerimi je precej uspešnic, ki bodo prevedene v slovenščino, letos prihaja iz Mladinske knjige Založba (MKZ) na police knjigarn, knjižnic in regalov knjižnih moljev. MKZ bo letos poskrbela za novo antologijo Andersenovih pravljic, po 72 letih prihaja novi prevod Andričeve Travniške kronike, v programu priročnikov pa bodo nove knjige avtorjev dosedanjih uspešnic, uredništvo učbenikov prenavlja Atlas sveta za osnovne in srednje šole… Pri leposlovju za odrasle, mladino in otroke kakor tudi pri priročnikih za odrasle, mladino in otroke je čedalje daljši seznam knjig, ki bodo na voljo tudi kot e-knjige. Pri MKZ se zavedajo pomena branja kakor tudi posedovanja knjig za celovit razvoj otrok ter funkcionalno pismenost odraslih. Glavni urednik MKZ Bojan Švigelj poudarja ugotovitev, da so otroci, ki imajo v domači knjižnici vsaj sto knjig, v šoli uspešnejši od tistih, ki knjig nimajo, ali jih imajo le nekaj.

Sreda, 22. januar 2020 - 20:01

Kultura/Slovenija

10 let FaVoZe

Celje, 22. januar 2020 (MOREL)- FaVoZa, fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center bo zadnji dan v januarju v Narodnem domu praznovala deseto obletnico s slavnostnim koncertom vseh pevskih generacij. Glasbeni sestavi Gimnazije Celje - Center (GCC) neprekinjeno delujejo že 62 let in zborovsko petje je imelo med njimi vedno prav posebno mesto. Do šolskega leta 2004/2005 je bilo skoraj izključno v domeni deklet in številnih uspešnih zborovodij, tedaj pa je glasbeni utrip na šoli dopolnila prva fantovska vokalna zasedba Oktet 9, ki še danes pod vodstvom mentorja Gregorja Deleje povezuje nekdanje dijake GCC. Zaradi uspehov zasedbe in velikega interesa fantov za zborovsko petje je v šolskem letu 2009/2010 Oktet dobil podmladek FaVoZo, fantovsko vokalno zasedbo GCC, ki letos praznuje desetletje delovanja in se z veseljem spominja več kot 200 koncertov in nastopov, zlatih priznanj z regijskih tekmovanj in mednarodnih tekmovanj na Malti ter turnej na Češko, Malto, Madžarsko, Hrvaško, v Srbijo, Bosno in Hercegovino, Avstrijo, Nemčijo in Italijo.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej