Sobota, 17. april 2021 - 22:18

Noč knjige za 23. april - svetovni dan knjige

Prebrana knjiga spreminja svet

Ljubljana, (MOREL) - Sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami. Svet se spreminja in prebuja s knjigo v roki. Knjigo preberi ali ustvari – vabijo letošnji prireditelji Noči knjige, vseslovenskega in mednarodnega projekta posvečenega knjigi in branju v vseh plasteh družbe. Osrednji del se zgodi 23. aprila, na Svetovni dan knjige, dogodki pa bodo potekali tudi pred in po tema datumu. Noč knjige tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, sporočajo iz ljubljanske založbe Sanje.

Četrtek, 15. april 2021 - 08:10

Dve razstavi vizualnih del dijakov Gimnazije Celje – Center v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje in Osrednjo knjižnico Celje

Junaška brezmejnost

Brezmejno - fotografski kolaž

Brezmejno - fotografski kolaž

Celje (MOREL)- Kadar gre za predstavitev ustvarjalnosti mladih, je težko reči, da je ta nenavadna, primerna času epidemije. Ustvarjalnost je le ena, tista, ki se izvije iz človeka, njegovih mentalnih in čustvenih stanj, tista, ki išče povezave z družbenimi parametri, bolj ali manj intimno skupnostjo, z dogajanjem tako v lastni okolici kot širše v svetu. Dijaki umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) tako v Likovnem salonu Celje in v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (Zavod Celeia Celje) med 15. in 22. 4. predstavljajo del tistega brezmejnega ustvarjanja, ki bolj kot likovno formo postavlja v ospredje vsebino in nujnost izražanja. Istočasno pa se v Osrednji knjižnici Celje odpira plakatna razstava Moj junak/My hero, ki je plod medgeneracijskega sodelovanja med Univerzo za tretje življenjsko obdobje Celje (U3ŽO) in GCC.

Ponedeljek, 12. april 2021 - 18:02

Refleksije delavskega razreda v arhivu Minerva

Dvojni polovični čas

Ljubljana, (MOREL)- V petek, 16. aprila 2021 v Galeriji Vžigalica postavljajo na ogled razstavo Dvojni polovični čas – refleksije delavskega razreda v arhivu Minerva (Cluj, Romunija) skozi sodobna dela romunskih umetnikov: Dénes Miklósi, Szilárd Miklós, Răzvan Anton, Cornel Rus, István Fischer, Iulia Toma, Claudiu Cobilanschi, Csanád Kedves, Bálint Bolcsó.

Ponedeljek, 12. april 2021 - 17:52

Narodni dom Maribor v boju za živo kulturo

Pet pred dvanajsto je!

​Maribor, (MOREL)- Ste prisluhnili glasbi, ki je danes  sredi dneva zazvenela po Mariboru z balkonov Rotovža in mariborskega gradu, pa na Poštni in Gosposki ulici? Ste opazili Jurčka, ki se je iz samevajočega turističnega vlakca prelevil v mobilni koncertni oder in mariborskim ulicam poklanjal ritme vrhunskih tolkalcev? Ste se vprašali, zakaj je bil ta zven drugačen, kot smo ga zadnje mesece vajeni? Odgovor je preprost: zato, ker ste glasbi prisluhnili – v živo!

Ponedeljek, 12. april 2021 - 14:08

Androjna, Möderndorfer in Robben so prinesli novo branje za mladino

Izkoriščevalski kapitalistični sistem proizvaja egoistične ljudi

Ljubljana, (MOREL) - Skrivnostni Modri otok, ki ponuja obilo snovi za napeto pustolovsko zgodbo ali ganljiva zgodba o strpnosti, sočutju in premagovanju ovir ter zapletena usoda odnosov med bratoma, teme so najnovejših romanov za mladino v zbirkah Odisej in Sinji galeb Mladinske knjige Založba (MKZ), ki so že na policah knjigarn. Roman Modri otok je napisala avtorica številnih radijskih iger za otroke Irena Androjna. Zgodbo o strpnosti pod naslovom Sončnica pripoveduje Vinko Möderndorfer. Nizozemski dramatik, pesnik in pisatelj Jaap Robben opisuje odnose med bratoma v romanu Bratov kožuh, ki je že nominiran za nagrado mednarodni Booker 2021. 

Sreda, 7. april 2021 - 14:31

Sodobne ženske se še vedno osvobajajo od vsiljenega občutka krivde

Deborah Levy prvič v slovenščini

Deborah Levy - Vsega tega nočem vedeti

Deborah Levy - Vsega tega nočem vedeti

Ljubljana, (MOREL) – Pri založniški hiši Mladinska knjiga Založba (MKZ) je v zbirki Ergo izšla prva knjiga avtobiografske trilogije ene najpomembnejših sodobnih britanskih pisateljic in dramatičark Deborah Levy z naslovom Vsega tega nočem vedeti, hkrati pa je to njena prva knjiga prevedena v slovenščino. Pisateljica je v minulih šestih letih napisala tako imenovano živo avtobiografijo v treh knjigah, za svoje prodorno pisanje si je prislužila vrsto literarnih nagrad in nominacij. Revija Guardian je njeno drugo knjigo iz avtobiografije z naslovom Cena življenja uvrstil na seznam najboljših knjig 21. stoletja. V Mladinski knjigi so napovedali, da bomo še letos dobili tudi prevod knjige Cena življenja. V trilogiji, ki velja za esejistični presežek, avtorica razvija ideje o družbenih vlogah sodobne ženske, o neodvisnosti in iskanju svoje poti zunaj ustaljenih družbenih norm.

Torek, 6. april 2021 - 11:49

Odkritje mikroglijske celice, ki je spremenila tok medicine

Pomoč pri obnovi možganov

Ljubljana, 6. april 2021 (MOREL) - Tesnoba, depresija, motnje razpoloženja, učne in kognitivne težave ter avtoimunska obolenja spadajo med bolezni, ki so povezane s telesom in možgani. Tole, dokaj novo dognanje nevroznanosti razlaga in predstavlja ameriška znanstvena novinarka Donna Jackson Nakazawa v knjigi Angel in morilec, ki govori o odkritju drobcene možganske celice, ki je spremenila tok medicine. Kmalu po izidu ameriškega originala lansko leto našim bralcem ga v slovenskem jeziku ponuja brežiška Založba Primus v svoji zbirki InZdravje.

Petek, 2. april 2021 - 21:58

Na ogled dela vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja

Razstava z naslovom “Projectories”

Vabilo

Vabilo

Nova Gorica (MOREL)- V Mestni galeriji Nova Gorica bodo 9. aprila  na ogled dela vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja. Razstava z naslovom “Projectories” predstavlja Weinbergerjev najnovejši slikarski opus, ki ga umetnik nadgrajuje in ustvarja zadnja tri leta. Prva predstavitev ambicioznega projekta je bila sicer že lani v Galerie Sechzig v Avstriji, nato pa še v sklopu 100. obletnice Novomeške pomladi, kar pa je bil po avtorjevih besedah zgolj uvodni korak, saj se razstava nadaljuje v Mestni galeriji Nova Gorica in v Galeriji mesta Ptuj.

Četrtek, 1. april 2021 - 21:20

Napeto branje ob mednarodnem dnevu knjig za otroke in mladino

Spomin na velikega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena

Ljubljana, 1. april 2021 (MOREL) – Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu knjig za otroke in mladino, ko se spominjamo rojstnega dneva (2. aprila) velikega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, je danes Mladinska knjiga Založba (MKZ) izdala sveženj knjig za mlade. Med njimi ima posebno mesto slikanica z naslovom Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena z zanimivo zgodbo o pisateljevem življenju, ki jo je napisal avstrijski pisatelj Heinz Janish, ilustrirala naša ilustratorka Maja Kastelic in prevedla Neža Božič.
Sreda, 31. marec 2021 - 13:14

Založba Sanje izdala prvo knjigo zbranih stripov Mumin

Muminove štiri zgodbe v eni knjigi risoromanov

Ljubljana (MOREL) – V zbirki Sanjska knjigica je založba Sanje izdala prvo knjigo zbranih stripov Mumin švedsko-finske pisateljice in ilustratorke ter avtorice legendarnih mumintrolov in njihovih prijateljev Tove Jansson. V prvi knjigi prvič zbranih stripov čarobni svet Muminov oživi v štirih zgodbah: Mumin in razbojnika, Mumin in družinsko življenje, Mumin na Azurni obali in Muminov samotni otok. Stripe je prevedla Sovretova nagrajenka Nada Grošelj. Prvi del knjige Mumin zajema zbirko štirih zgodb, ki so prvotno izhajale v časopisih v 50-ih letih.
Nedelja, 28. marec 2021 - 22:18

Slovenija/Kultura

Miren otroški spanec tudi brez pravljice za lahko noč

Joga za lahko noč

Joga za lahko noč

Ljubljana, 28. marec 2021 (MOREL) - Sonce, oblak, zvezda, polmesec… otroka spravijo v sladek spanec tudi takrat, ko pravljica za lahko noč ne zaleže. Po teh stopinjah poteka joga za otroke s katero lažje zaspijo, ki jo svetuje ameriška pedagoginja Mariam Gates v svoji knjigi Joga za lahko noč: potonimo v miren spanec. Jogo za lahko noč je za slovenske bralce izdala založba Samala, med bralce pa pošilja brežiški založnik in distributer Primus.

Petek, 26. marec 2021 - 22:34

Kultura/Slovenija

Marko Mlačnik, dobitnik nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo

Marko Mlačnik

Marko Mlačnik

Ljubljana, 26. marec 2021 (MOREL)- Dobitnik letošnje nagrade ZDUS »Marija Vera« za življenjsko delo, je  dolgoletni sodelavec  Slovenskega mladinskega gledališča Marko Mlačnik. »Igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik pripada generaciji ustvarjalcev, ki v zgodovini slovenske uprizoritvene umetnosti zaseda posebno mesto, in Mlačnik je poosebitev njene misli ter prakse. Marko Mlačnik je bil do upokojitve zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je ustvaril vrsto izjemnih in dodelanih vlog v pomembnih uprizoritvah (Missa in a minor, Levitan, Razredni sovražnik, Ujetniki svobode, Strah in pogum, Šeherezada, Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija), Fragile! ...). Oder Mladinskega je zaznamoval s premišljenimi stvaritvami ter izčiščenim in obvladanim gibom.

Petek, 26. marec 2021 - 13:55

Slovenija/Kultura

Divje rastline v slastnih jedeh

Ljubljana, 26. marec 2021 (MOREL) - Zagledati trobentice, regrat, vijolice, čemaž, koprivo, rman, trpotec pa tudi vrbo, jelšo, lesko, brin ali šipek v bližini hiše ali bloka prav gotovo ni nobena posebnost, malokdo pa pomisli, da te rastline lahko zaužije na svojem krožniku. Kdaj in kako se ta in še mnoga druga zelišča z domače trate ali grabna čez cesto lahko pripravijo kot okusne jedi pojasnjujeta Alenka in Lovro Rozman v knjigi Narava v kuhinji: divje rastline v slastnih jedeh za vsak dan in posebne priložnosti, ki jo je izdala Cankarjeva založba. Besedilo je prispevala Alenka, fotografsko gradivo pa Lovro Rozman.

Torek, 23. marec 2021 - 13:21

Kultura/Slovenija

Kapitan Gatnik je sedaj tudi v barvah

Kapitan Gatnik in Pasji mož

Kapitan Gatnik in Pasji mož

Ljubljana, 23. marec 2021 (MOREL) – Mladinska knjiga (MK) je prvič po osemnajstih letih, odkar pri nas izhaja priljubljena serija otroških knjig o Kapitanu Gatniku, izdala barvno različico te duhovite mojstrovine ameriškega avtorja in ilustratorja Dava Pilkeyja. Letos so izšle prve štiri knjige, v prihodnjih dveh letih pa bodo izšle še dvakrat po štiri knjige. Tako bodo naši otroci dobili skupno dvanajst knjig o Kapitanu Gatniku v barvni različici, ki se uvrščajo med njihovo najbolj priljubljeno branje. Na knjižne police zdaj prihaja še nova osma knjiga iz Pilkeyjevega stripa o Pasjem možu z naslovom 22 kaveljcev. Serija Pasji mož je med našimi mladimi bralci zelo priljubljena, saj je bilo doslej prodanih 23.000 izvodov teh knjig, in se skoraj vsak mesec uvršča med deset najbolj prodanih otroških knjig.

Nedelja, 21. marec 2021 - 18:50

Kultura/Slovenija

Prosilce za azil vlada razčloveči

Ljubljana, 21. marec 2021 (MOREL) - »Naša vlada je storila vse, da bi prosilce za azil razčlovečila. Njihova imena in zgodbe skriva pred nami. … Njihova življenja so oropana smisla. … Nekdo je odgovoren in ti odgovorni, ne pa tisti nedolžni, o katerih silnem trpljenju ta knjiga priča tako pretresljivo, bi morali biti v ječi.« Presenetljivo znano in blizu zvenijo navedene ugotovitve zapisane v predgovoru knjige kurdsko-iranskega pisatelja in novinarja Behrouza Boochanija Nobenega prijatelja razen gora – zapisi iz Zapora Manus, ki je v slovenskem prevodu pravkar izšla pri ljubljanski založbi Sanje. Delo je iz angleščine v slovenščino prevedla Alenka Ropret, iz farsija v angleščino pa ga je prevedel Omid Tofighian.

Petek, 19. marec 2021 - 08:29

Kultura/Slovenija

Podstrešje in antologija mlade celjske poezije nagrajenki natečaja za najboljše šolske literarne publikacije na Roševih dnevih 2021

Celje, 19. marec 2021 (MOREL)- Javni sklad RS za ljubiteljske kulture dejavnosti (JSKD) je v okviru državnega srečanja Roševi dnevi 2021 pripravil tudi natečaj za najboljše šolske literarne publikacije. Strokovna komisija v sestavi David Bedrač, Miha Mohor in Barbara Rigler je med 14 srednješolskimi in 12 osnovnošolskimi literarnimi glasili posebno nagrado podelila kar dvema z Gimnazije Celje – Center (GCC) – Podstrešju, literarnemu glasilu dijakov GCC, ki izide konec vsakega šolskega leta (urednik lanske izdaje je bil Aljaž Primožič, lavreat Župančičeve frulice in male Veronike), in antologiji mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, ki so jo na šoli izdali lansko leto kot prerez petletne ustvarjalnosti izjemnih mladih poetov celjskega pesniškega krožka, ki ga na GCC vodi mentor Kristian Koželj. Ilustracije za obe publikaciji je prispevala Maša Črešnik, dijakinja likovne gimnazije na GCC, oblikovala pa  Ana Pečnik. Med srednjimi šolami je komisija nagradila tudi Gimnazijo Kranj, II. gimnazijo Maribor, Gimnazijo Ormož in Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana in KUD Pozitiv. Letošnja razstava vseh prispelih šolskih literarnih glasil in publikacij bo nekaj posebnega, saj bo izvedena le v virtualnem prostoru in bo objavljena na spletni strani JSKD ter FB revija Mentor.

Četrtek, 18. marec 2021 - 15:11

Kultura/Slovenija

"Furmani v litijski in šmarski občini"

Ljubljana, 18. marec 2021 (MOREL)-  Razstava »Furmani v litijski in šmarski občini« je zaključek 4. slikarske poti društva LILA. Društvo vsako leto izvede projekt, v katerem sodeluje večina odraslih članov likovne, fotografske in literarne sekcije. Otroške slike pa so navadno razstavljene v Izložbah v Litiji.

Četrtek, 18. marec 2021 - 15:01

Kultura/Slovenija

Plemenite vrednote zaživijo najprej v pravljicah

Anja Štefan

Anja Štefan

Ljubljana, 18. marec 2021 (MOREL) - Stisko je lažje premagati, če živiš v okolju naklonjenosti, solidarnosti, dobrosrčnosti in odločnosti. Kakšna skupnost, kakšno veselje, kakšna moč in prijateljstvo, ki so jih pokazale gozdne živali zbrane ob zajčku, potem, ko mu je voda zalila hišico. Tokrat se vse dogaja v pravljičnem svetu, ki je najmlajšim bralcem zelo hitro sodoben in aktualen, saj govori o skupnosti in njenih vrednotah, ki jih na slikovit način prinaša najnovejša slikanica Zajčkova hišica Anje Štefan in Hane Stupica. Občutljivo temo o hrepenenju, slovesu, domovini in tujini odpira slikanica Nusret in krava uveljavljene nemške pisateljice Anje Tuckermann. Preproste zgodbe iz vsakdanjega življenja otrok, ki se dotaknejo vsakega bralca mojstrsko je napisala Tinka Bačič v knjigi Gumbki. Prisrčne pesmi iz sveta smeha in veselja ali hipne žalosti in jeze, iz katerih je spleteno otroštvo, bralcu je namenil Blaž Lukan v knjigi Fantek in punčka. Avtorska slikanica izjemne slikarke Marije Lucije Stupica Dvanajst mesecev iz leta 1983 je pesniku Andreju Rozmanu Rozi dala navdih za dvanajst duhovitih pesmi. Vse te knjige za otroke je izdala Mladinska knjiga Založba (MKZ), kot je načrtovala v letošnjem programu otroške in mladinske literature. 

Četrtek, 18. marec 2021 - 11:43

Kultura/Slovenija

Na ogled bo avdiovizualna instalacija

Ljubljana, 18. marec 2021 (MOREL)- v sredo, 24. marca, med 14.00 in 20.00 uro, bo v Parku na Ambroževem trgu na ogled avdiovizualna instalacija Robertine Šebjanič  So_zvočje 1884 km² – še eden izmed projektov, ki smo jih pripravili pred odprtjem Cukrarne. 

Nedelja, 14. marec 2021 - 21:34

Kultura/Slovenija

Znan program festivala Seviqc Brežice

Ljubljana, 14. marec 2021 (MOREL)- Iz Ars Ramovš so za  prijatelje stare glasbe in festivala Seviqc Brežice sporočili, da so potrdili program za leto 2021:

Nedelja, 14. marec 2021 - 20:20

Kultura/Slovenija

Giordanov roman Raztrgajmo nebo približa razumevanje sedanje pandemije

Ljubljana, 14. marec 2021 (MOREL) – Priljubljeni italijanski pisatelj in doktor fizike Paolo Giordano, ki je leta 2008 zaslovel s svojim prvim romanom Samotnost praštevil, se je zdaj našim bralcem predstavil z novim romanom z naslovom Raztrgajmo nebo. V tej nepozabni zgodbi o preizkušnjah, na katerih se ob človekovem večnem iskanju smisla znajdeta prijateljstvo in ljubezen, je ponovil magijo prvenca Samotnosti praštevil, s katerim se je pri svojih 26 letih povzpel med najuspešnejša sodobna italijanska literarna imena in ki mu je prinesel obe najpomembnejši italijanski knjižni nagradi strego in campiello ter mu zagotovil mednarodno prepoznavnost. Njegov četrti in najnovejši roman Raztrgajmo nebo je izdal leta 2018, zdaj ga je v odličnem slovenskem prevodu Anite Jadrič izdala Mladinska knjiga (MK). Pisatelj Paolo Giordano se je o tem, skoraj 500-stranskem romanu nedavno po spletu pogovarjal z bralci v Sloveniji, pa tudi o svojem eseju V času epidemije, ki ga je napisal že na samem začetku Covid pandemije in ga je MK že izdala. V njem je kot eden prvih popisal delovanje virusa SARS-CoV-2, začetek epidemije in posledice v družbi, po njem pa so že posneli miniserijo.

Torek, 9. marec 2021 - 11:34

Kultura/Slovenija

Nerabljeno možgansko vezje gre hitro iz rabe

Ljubljana, 9. marec 2021 (MOREL)  - Pandemija koronavirusa je zaprla številna vrata na naših načrtovanih poteh, vedno znova pa se odpirajo nova okna v svet kulture, znanosti, osebne rasti ali načrtovanja potovanj takoj, ko bo to možno. Tokratna knjižna okna nam odpira Mladinska knjiga založba (MKZ), ki je radovednim ljubiteljem likovne umetnosti in sveta znanosti na voljo dala knjigi iz uveljavljene zbirke enciklopedij Jasno in jedrnato. Da je vsak konec tedna v enem letu možno uživati na poti prepričuje nas skupina avtorjev v knjigi Najlepši izleti za podaljšan konec tedna. V skrbi za ohranjanje prožnosti misli bo prav prišla Vadba za možgane avtorja dr. Garetha Moora, ki ponuja 40-dnevni program vaj, tehnik in praktičnih nalog. Za zmanjševanje stresa s čuječnostjo bo pripomoglo seznanjanje s priročno knjižico Oliverja Luke Deloira Moč – 50 vaj za življenjsko moč.  

Ponedeljek, 8. marec 2021 - 21:00

Kultura/Slovenija

Družbena odgovornost je privzgojena

Ljubljana, 8. marec 2021 (MOREL) – Kulturni center Maribor je v svoji zbirki Znanstvena monografija izdal strokovno delo z naslovom Odgovornost do družbe v vzgoji in izobraževanju. Publikacija je v dveh knjiga s podnaslovi Osnove in Praktični primeri. Gre za dve soavtorski znanstveni monografiji.

Torek, 23. februar 2021 - 19:59

Kultura/Slovenija

Identiteta slovenske reportažne fotografije

Ljubljana, 23. februar 2021 (MOREL) – Prva dva dela publikacije Uvod in Identiteta, od skupno štirih z naslovom Na drugi strani, so danes avtorji projekta in uredniški odbor na spletu predstavili v ljubljanski Galeriji Jakopič. O publikacijah Uvod in Identiteta so govorili  Jan Babnik (Zavod Membrana), Marija Skočir (MGML), Ilija Tomanić Trivundža (FDV) ter strokovna sodelavka in sourednica kustosinja Julija Hoda. Besedila v štirih publikacijah je kar dve leti ustvarjalo 20 strokovnjakov, je poudarila Marija Skočir, tudi ena od avtoric. Zgodovino slovenske fotoreportaže sta podrobno predstavila Ilija Tomanić Trivundža in Jan Babnik, ki sta posebej izpostavila, da so jo v publikacijah obravnavali kot rezultat kolektivnega dela.

Sreda, 17. februar 2021 - 20:14

Kultura/Slovenija

Ko zmoremo le še kak nasmešek za Instagram

Ljubljana, 17. februar 2021 (MOREL) – Svojo najnovejšo, sicer že peto knjigo z naslovom Moje življenje – moja knjiga je naša priznana psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek zasnovala kot »delovni zvezek«. Knjiga s praktičnimi nasveti in vajami pomaga do življenjskih sprememb. Z njo bralce vabi, da se bolje spoznajo in ugotovijo, kakšni vzorci jih vodijo, nato pa na podlagi teh spoznanj opredelijo svoje želje. Avtorica pravi, da je zelo pomembno ozavestiti se, kdo smo in kdo si želimo biti, in postati znova – mi. Kajti knjigo svojega življenja pišemo sami. Posebnost tega priročnika, ki ga je izdala Mladinska knjiga (MK) je, da jo bralec piše skupaj z avtorico. »Moja knjiga zahteva, da se poglobiš vase in začneš razmišljati o sebi, in ne več o tem, kaj se dogaja z drugimi in kako bi spremenil druge. Si torej sam s seboj, kar pa je najtežje, a na koncu najbolj pomembno«, je poudarila dr. Veronika Podgoršek.

Torek, 16. februar 2021 - 18:01

Kultura/Slovenija

Psihiatrija zlata jama farmacevtske industrije

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje

Ljubljana, 16. februar 2021 (MOREL) – »Psihiatrična zdravila so tako škodljiva, da v ZDA in Evropi vsako leto ubijejo več kot pol milijona ljudi, starih nad 65 let. S tem se uvrščajo na tretje mesto med glavnimi povzročitelji smrti, takoj za obolenji srca in rakom,« ugotavlja danski specialist interne medicine in  raziskovalec Peter C. Gøtzsche  v svoji knjigi z naslovom Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje. Gøtzsche je tudi eden od soustanoviteljev globalne raziskovalne organizacije The Cochrane Collaboration, ki je nastala zaradi zavedanja kritičnih znanstvenikov o globoki krizi raziskav in preizkušanja učinkovitosti in varnosti zdravil. Knjigo, v kateri avtor govori predvsem o tem, zakaj psihiatrija ne daje bolnikom tistega, kar ti zares potrebujejo in kakšne so posledice, ko se pri zdravljenju prednostno osredotočijo na zdravila, ki so nevarna in je njihova korist vprašljiva, je izdala mengeška založba Cicero, za njeno dostopnost pa je poskrbela brežiška založba Primus.

Petek, 12. februar 2021 - 22:44

Kultura/Slovenija

Literarni kabaret V iskanju Urške ali Kdo se boji povodnega moža?

Ljubljana, 12. februar 2021 (MOREL)- Vodnikova domačija v sodelovanju z avtorjem Carlosom PASCUALOM v želji po živih, dinamičnih, privlačnejših predstavitvah literature vabi v nedeljo na večer v duhu kabareta, literarnih pojočih kavarn. Protagonistka večera bo literarni lik, Urška, iz Prešernovega Povodnega moža, gostitelj pa  bo v družbi glasbenikov, plesalk in bralcev literature predstavil eno najznamenitejših Ljubljančank ter ob tem preizpraševal utečene koncepte in splošno prevzeta mnenja o prevzetni lepotici, ki jo je kaznoval neznanec, ki so globoko zapisani v zavest Slovencev. 

Četrtek, 11. februar 2021 - 18:23

Kultura/Slovenija

Izgoreli, nenaspani, onemogli, zanemarjeni…

Čuječnice za lahko noč in 100 dni za boljšo mene

Čuječnice za lahko noč in 100 dni za boljšo mene

Ljubljana, 11. februar 2021 (MOREL) – Vrtinec izgorelosti, nadležna nespečnost, zanemarjanje hoje ali koristnost vaj za močno jedro postajajo čedalje pogostejši pojavi vsakdanjega življenja za katere sami s težavo ponudimo ustrezne odgovore. Svoje izkušnje z izgorelostjo z bralci knjige 100 dni za boljšo mene deli Vida Igličar, kako se pa lahko popeljete v sladek sen svetuje Kathryn Nicolai v knjigi Čuječnice za lahko noč, o koristnosti hoje govori nevroznanstvenik Shane O'Mara v knjigi Hvalnica hoji, na pomen močnega jedra pa opozarja  priročnik avtorice dr. Abigail Ellsworth z naslovom Anatomija vadbe za močno jedro. Času in prostoru primerno je vso to znanje med bralce poslala založniška hiša Mladinska knjiga.

Petek, 5. februar 2021 - 23:46

Kultura/Slovenija

Poslanica ob dnevu kulture

 Le svetloba lahko razblini praznino in temo. Zjasni vsakodnevna vtisnjenja negativnih vrednosti tistih, ki nam krojijo čas, v katerem skupaj živimo. Le svetloba omogoča, da so predmeti vidni, da se strahovi razjasnijo in postanejo neznatni. Sijoči valovi utrinkov zvezd, ki nam na poti skozi neskončno temino stvarstva omogočajo obstoj, s seboj prinašajo občutenja sreče, notranjega miru in ljubezni. Energijo, ki biva in se krepi v naši zmožnosti doživljanja lepega in plemenitega. Prav ta napaja človekovo umetnost in osmišlja vsako v dobro usmerjeno ustvarjalnost. Vse, kar v lastnem in skupnem bivanju smo in ustvarimo, odzvanja navzven. Smo skupnost, ki si lasti zemljo, ki jo naseljuje, si podreja soljudi in živa bitja, s katerimi na njej sobiva. Sosvet lahko doživljamo kot drevo. Drevo, ki mu s svojimi ravnanji vse bolj ceframo liste in lomimo veje. Da bi želja in nuja po ozdravljenju tega drevesa lahko rodila žlahtne sadove, se je potrebno posvetiti celoti in njegovim koreninam, preko katerih se hrani. To mu omogoča rast in barvito cvetenje, rojevanje raznovrstnih in najslajših plodov, ga obdaja z mogočnostjo in lepoto. S skupaj usmerjeno vztrajnostjo in upornostjo lahko dosežemo in osvojimo vsak cilj, naj bo zato svetloba, ki jo danes med nas prinaša pesem, začetek nove prihodnosti. Želim vam lep prazničen dan, naj vaša srca toplo zažarijo.

Boris Mihalj, predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije (konec)

Petek, 5. februar 2021 - 22:49

Kultura/Slovenija

Jutri bodo odprli prenovljeni Šentjakobski oder

Ljubljana, 5. februar 2021 (MOREL)- S spletnim koncertom pianista in vokalista Tineta Grgureviča – Bowraina bodo v jutri, ob 17. uri uradno odprli prenovljeni Šentjakobski oder. S celovito prenovo dvorane, zaodrja in preddverja je Mestna občina Ljubljana Lutkovnemu gledališču Ljubljana in Šentjakobskemu gledališču Ljubljana zagotovila sodobne pogoje za ustvarjalni proces.

Petek, 5. februar 2021 - 22:40

Kultura/Slovenija

35. jubilejni recital Prešernove poezije

Ljubljana, 5. februar 2021 (MOREL)- Boris Mihalj, predsednik Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) je ob bližajočem se kulturnem prazniku zapisal: 
Ko je Prešeren skladal Zdravljico, ob koncu predmarčne dobe, je bil prihod novih časov neizogiben. Na Slovenskem je bilo vse bolj živo narodno gibanje, ki je imelo kulturni značaj. Slovenski jezik se je uveljavljal v šolstvu, postajal je jezik literature in izobražencev. Med ljudmi se je vse bolj utrjevala zavest o skupnem jeziku in enotnem slovenskem narodu nad deželnimi mejami. Pojem Slovenec je postajal vedno bolj domač in ta duh za narod prelomnega časa, je Prešeren zaobjel tudi v Zdravljici, ko je izrazil upor zoper nesvobodo in hkrati v marsičem preroško napovedal prihodnost. Podobno je bilo pred 35. leti, ko so članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije pod vodstvom takratnega predsednika Aleša Jana organizirali prvi recital na ljubljanskem Prešernovem trgu. Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države. To je bil odgovor in protest zoper namene politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo in zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.

Petek, 5. februar 2021 - 21:12

Kultura/Slovenija

Kulturni praznik v občini Piran letos na splet - nekatere vsebine prestavljene!

Podelitev Tartinijevega priznanja

Podelitev Tartinijevega priznanja

Piran, 5. februar 2021 (MOREL) - V Ljubljani rojen Pirančan Ubald Trnkoczy je z izjemno podporo lokalnih društev letošnji prejemnik Tartinijevega priznanja. Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku kljubuje razmeram in se z voščilom župana Zadkovića, podelitvijo priznanja in intervjujem nagrajenca seli na splet. Obalne galerije in Zveza kulturnih društev Piran pripravljata kljub kulturi nenaklonjenim razmeram bogat praznični program. Odprtje razstave Objemi in Exodus mojstra Safeta Zeca prestavljena na poznejši termin.

Četrtek, 4. februar 2021 - 21:19

Kultura/Slovenija

Izložba umetnosti na mariborskih ulicah

Maribor, 4. februar 2021 (MOREL)-  Društvo IndiJanez in pet umetnikov je pripravilo v Mariboru ulične razstave, ki so postavljene kar v izložbe zaprtih gostinskih lokalov. Skupina petih umetnikov je v sodelovanju z Društvom IndiJanez iz Maribora pripravila zanimivo predstavitev umetniških del v razstaviščih, ki so pred epidemijo služila še kot gostinski lokali.

Sreda, 3. februar 2021 - 16:37

Kultura/Slovenija

Evropejec leta 2021 je finski meteorolog Petteri Taalas

Helsinki

Helsinki

Ljubljana, 3. februar 2021 (MOREL) –  Uredništva evropskih izdaj revije Reader's Digest so za Evropejca leta 2021, ki je s svojimi dosežki največ pripomogel, da živimo v boljšem svetu izbrala 59-letnega finskega meteorologa Petterija Taalasa, generalnega sekretarja Svetovne meteorološke organizacije (SMO). Revija Reader's Digest, ki v Evropi izhaja v enajstih izdajah in devetih jezikih, tudi v slovenščini, priznanje za ukrepanje proti globalnemu segrevanju podeljujejo pa že 26 let, so sporočili iz Mladinske knjige. Nagrada je priznanje Taalasu za njegov prispevek pri spodbujanju k takojšnjim ukrepom. Taalas je evropske in svetovne voditelje, pa tudi Evropsko unijo, Združene narode in velike korporacije, kot sta IBM in Google, prepričal, naj prevzamejo svoj delež odgovornosti in sodelujejo pri preprečevanju podnebnih sprememb in blaženju njihovih posledic.

Sreda, 3. februar 2021 - 12:06

Kultura/Slovenija

Kultura po številu zaposlenih ostaja pastorka družbe

Ljubljana, 3. februar 2021 (MOREL)- Dejavnosti s področja kulture v najširšem smislu zajemajo kulturno dediščino z arhivi in knjižnicami, založništvo in trgovino s knjigami in tiskom, uprizoritveno in vizualno umetnost, dejavnosti s področja filma, videa, radia in televizije, oglaševanje in arhitekturo. Konec decembra 2019 je bilo med vsemi delovno aktivnimi osebami v Sloveniji  27.993 oseb, ki so bile zaposlene ali samozaposlene v prej omenjenih dejavnostih. Novembra 2020 – na ta mesec se namreč  nanašajo zadnji podatki – pa jih je bilo 27.745 ali skoraj odstotek manj kot konec leta 2019. Pregled po dejavnostih pokaže, da se je zaposlenost za več kot 10 % zmanjšala v trgovinah s tiskom (za 13,2 %) in v kinematografski dejavnosti (za 13,8 %), povečala pa se je najbolj v dejavnosti distribucije filmov, videofilmov in TV-oddaj (za 17,0 %).

Sreda, 3. februar 2021 - 12:03

Kultura/Slovenija

Za kulturo vse manj denarja

Ljubljana, 3. februar 2021 (MOREL)- Področje kulture se v statističnih analizah določa na podlagi dejavnosti, ki sodijo  po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 (SKD 2008) v naslednje skupine dejavnosti: založništvo, dejavnosti v zvezi s filmi, video in zvočnimi zapisi, radijska in televizijska dejavnost, kulturne in razvedrilne dejavnosti in dejavnost knjižnic, arhivov, muzejev.

Ponedeljek, 1. februar 2021 - 18:51

Kultura/Slovenija

Od Trubarja do delitve osamosvojitvenega plena

Ljubljana, 1. februar 2021 (MOREL) – Cankarjeva založba (CZ) bo letos izdala vrsto knjig domačih avtorjev, na knjižne police prihaja prestižna bibliografska izdaja z naslovom Stati inu obstati: prvih petdeset slovenskih knjig. Avtor monografije, jezikoslovec in literarni zgodovinar Kozma Ahačič v petdesetih poglavjih pripoveduje o protestantskih knjigah, ki so slovenščino utemeljile kot književni in knjižni jezik. Na knjižne police prihajajo knjige Svetlane Makarovič, Milana Dekleve, Toneta Peršaka, Branka Gradišnika in Manke Kremenšek Križman. Bralce bo zagotovo razveselil najnovejši roman Zlagano življenje Elene Ferrante, med prevodnim leposlovjem pa bo objavljen prvi del trilogije z naslovom Wolf Hall avtorice Hilary Mantel za katerega je prejela več nagrad, tudi bookerja. Zbirka Moderni klasiki letos praznuje svojo 20-letnico, v njej bo izšlo šest knjig, med katerimi roman Bernardine Evaristo Dekle, ženska, drugi, za katerega je avtorica lani prejela bookerja. V tej zbirki izide roman Istanbul, Istanbul avtorja Burhana Sonmeza in kriminalni roman Veliko spanje, avtor Raymond Chandler pa je z njim spremenil svet popularne literature in se uveljavil kot eden ključnih ameriških romanopiscev prve polovice 20. stoletja. V zbirki Najst bodo slovenske izbrane pripovedi, v teh razmerah pandemije covida-19 v CZ pa napovedujejo ponovno okrepljen program izvirnih kuharskih priročnikov in izvirnih zgodovinskih monografij.

Petek, 29. januar 2021 - 19:13

Notranja politi ka/Slovenija

Študenti obsojajo odločitev vlade o razveljavitvi vpisa

Ljubljana, 29. januar 2021 (MOREL)- Študentski svet Univerze v Ljubljani (ŠS UL), Študentski svet Univerze na Primorskem (ŠS UP) in Študentski svet Univerze v Mariboru (ŠS UM) kot legitimni predstavniški organi študentov 3 slovenskih univerz podajajo mnenje glede nepodaje soglasja vlade Republike Slovenije k objavi predlaganega razpisa za vpis v študijsko leto 2021/22, saj bo ta poteza resno prizadela dostopnost študija celotni generaciji mladih.

Petek, 29. januar 2021 - 15:44

Kultura/Slovenija

Politična zloraba starostnikov ima pri nas globoke korenine

Crescendo v istem duru

Crescendo v istem duru

Ljubljana, 29. januar 2021 (MOREL) - Starostniki, starizem, staristična družba, geriatrija, paliativna oskrba in njihovo mesto v sodobni slovenski družbi in politiki ostajajo dobro skriti pred očmi najširše javnosti. Sedaj že eno leto trajajoča pandemija koronavirusa je na tem področju odkrila marsikatero slabost naše države in družbe, politični odločevalci pa so se skrili za špansko steno neoliberalne paradigme brutalne uspešnosti in bogatenja najbogatejših privilegirancev. Kako smo se v tej situaciji znašli in kateri so možni izhodi nakazujejo avtorji razprav okrogle mize o starizmu v zdravstvu, organizirane sredi lanskega februarja, ki jo je OPRO zavod za aplikativne študije pripravil v ljubljanskem Centru kulture Španski borci. Prispevke Zvezdana Pirtoška, Majde Pahor, Duše Hlade-Zore in druge tekste je v publikaciji Crescendo v istem duru o usodi starih na sončni strani Alp uredil Tomaž Gerdina, založil pa zavod OPRO.

Četrtek, 28. januar 2021 - 18:58

Kultura/Slovenija

Prestavitev premiere in prve ponovitve Cementa

Ljubljana, 28. januar 2021 (MOREL)- Iz SNG Drama Ljubljana so sporočili, da so  prestavili premiero in ponovitev spletnega prenosa uprizoritve Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, ki so ju na velikem odru SNG Drama Ljubljana načrtovali 30. januarja in 2. februarja. Oba prenosa načrtujejo predvidoma v drugi polovici februarja. Točen datum  bodo sporočili, takoj ko bo to mogoče. Obstoječe e-vstopnice oziroma kode za ogled spletnega prenosa bodo veljale tudi za nova termina premiere in ponovitve.

Nedelja, 24. januar 2021 - 18:08

Kultura/Slovenija

Enajst zapovedi za robote in jubilej zbirke Esenca

Ljubljana, 24. januar 2021 (MOREL) – Danes vsi že vemo, da roboti niso več le snov znanstvene fantastike, junaki ali hudodelci v akcijskih filmih ampak na različnih ravneh postajajo del našega življenja. Roboti nas očarajo, hkrati pa pri mnogih spodbujajo strahove, da nas bodo nekoč prevladali, nadzirali ali izpodrinili. Ker postajajo del našega vsakdana je treba posebej izpostaviti etični razmislek. Pomembno je, da jutrišnje družabne robote zasnujemo tako, da se bodo vedli etično in varno, opozarja v svoji knjigi z naslovom O robotih in ljudeh Laurence Devillers profesorica umetne inteligence na pariški Sorboni in sodelavka inštituta LIMSI pri Nacionalnem centru za znanstvene raziskave ter ena najuglednejših evropskih strokovnjakinj za družbena in moralna vprašanja rabe robotov v vsakdanjem življenju. Knjiga je izšla v zbirki Esenca, Mladinska knjiga (MK) pa je z njo zaznamovala 15 let, odkar je izšla prva knjiga v tej zbirki.

Ponedeljek, 18. januar 2021 - 16:55

Kultura/Slovenija

Janša je zaprl knjigarne in uprizoril (žametni) prevrat

 MKZ Program izdaj 2021

MKZ Program izdaj 2021

Ljubljana, 18. januar 2021 (MOREL) – Knjigarne so za Janševo vlado najmanj zaželene trgovine in so lansko leto bile prisilno zaprte več kot štiri mesece. Kot edini razlog temu zapiranju oblasti navajajo epidemijo koronavirusa, posledično pa to prispeva k zmanjšanju založniške dejavnosti in omejevanju dostopa do znanja, informiranosti in razgledanosti prebivalstva. V založniški hiši Mladinska knjiga (MKZ) ugotavljajo, da je Slovenija po dolžini zaprtosti knjigarn pri vrhu evropskih držav in verjamejo, da bi knjigarne lahko bile zaprte bistveno manj časa. Takšen odnos oblasti do knjigarn je občutno vplival tudi na letošnje načrte založniškega programa in knjižne produkcije. Zaradi tega in upoštevajoč vse korona ukrepe so se odločili tudi za virtualno predstavitev Programa knjižnih izdaj 2021 založbe MK.

Sobota, 16. januar 2021 - 18:00

Kultura/Slovenija

Kapitalizem ni nujno naša prihodnost

Kako biti antikapitalist v 21. stoletju

Kako biti antikapitalist v 21. stoletju

Ljubljana, 16. januar 2021 (MOREL) - Kapitalizem je pravzaprav revščina sredi obilja. Zlasti revščina otrok, ki povsem nedvoumno niso krivi za svoj bedni položaj, je v bogatih državah moralno zavržna, ker bi se te revščine z lahkoto otresli. Ugotovitev je znana in prepoznavna tudi tukaj in zdaj, izrekel pa jo je ameriški sociolog Erik Olin Wright v svojem zadnjem delu Kako biti antikapitalist v 21. stoletju. Nadvse aktualno in komaj dve leti staro delo je v slovenskem jeziku objavil Opro, zavod za aplikativne študije. Založnik slovenskega bralca  spomni, da Wright skozi temeljito analizo izzivalnega vprašanja nakazuje, da je prihodnost, kjer lahko vsak človek razvije svoje potenciale in živi polnovredno življenje, ne le želena temveč tudi realna in dosegljiva.

Petek, 15. januar 2021 - 09:33

Kultura/Slovenija

Spominski večer, posvečen Dušanu Jovanoviću (spletni prenos z velikega odra Drame)

DUŠAN JOVANOVIĆ (1939–2021)

DUŠAN JOVANOVIĆ (1939–2021)

Ljubljana, 15. januar 2021 (MOREL)- Od Dušana Jovanovića se je nemogoče posloviti. Njegova osebna veličina in pogumna umetniška govorica sta nas vedno združevali in povezovali kot kolege, prijatelje, sopotnike, gledalce in bralce. Kot nepoboljšljive zaljubljence v čarobnost gledališkega rituala. V zgodovino Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana se je Dušan Jovanović za zmeraj zapisal kot dramatik in režiser, večkrat tudi v obeh vlogah hkrati. Več kot pet desetletij je pomembno oblikoval slovensko gledališče in zaznamoval gledališko umetnost tudi v širšem prostoru nekdanje skupne države. S svojo neizmerno ustvarjalno energijo je navdihoval generacije in generacije vrhunskih umetnikov. Zavidljivo število domačih in mednarodnih nagrad potrjuje pomembnost njegovega bogatega in neprecenljivega ustvarjalnega opusa.

Torek, 12. januar 2021 - 21:29

Kultura/Slovenija

Dve stoletji od ljubljanskega kongresa Svete alianse

Ljubljana, 12. januar 2021 (MOREL) – Na včerajšnji dan pred 200 leti je začel zasedati kongres Svete alianse v Ljubljani, ki je po napoleonovih vojnah predstavljala najpomembnejšo mednarodno zavezništvo. In ravno danes smo dobili knjigo z naslovom Ljubljanski kongres 1821, ki so jo izdali Mohorjeva založba Celovec, ZRC SAZU in zgodovinski inštitut Milka Kosa. Gre za ponatis znastvenokritične in diplomatskozgodovinske knjige in doktorske disertacije pravnika in novinarja dr. Vladimirja Baltazarja Šenka, ki je izšla v burnem vojnem letu 1944. »Srečanje pentarhije evropskih velesil, na katerem sta osebno sodelovala avstrijski cesar Franc I. in ruski car Aleksander I., je glavno mesto Vojvodine Kranjske Laibach (Ljubljano) za skoraj pol leta spremenilo v središče svetovne politike,« je uvodoma na današnji spletni predstavitvi poudarila zgodovinarka dr. Petra Svoljšak. 

Petek, 8. januar 2021 - 22:01

Kultura/Slovenija

Koronavirus so omogočili pohlepni politiki, zatira pa ga ljudstvo

Ljubljana, 8. januar 2021  (MOREL) -Pošast pandemije, ki je svet zajela pod imenom covid-19, ali po domače povedano koronavirus, se nikoli ne bi smela zgoditi. Strokovnjaki in vlade so skoraj dve desetletji razpravljali o pripravah na pandemijo, potem pa nas je zalotila popolnoma nepripravljene. V izogib še bolj usodnim pandemijam, ki so na obzorju potrebujemo temeljite spremembe – ugotavlja raziskovalna novinarka Debora MacKenzie v svoji knjigi Covid – 19: pandemija, ki se nikoli ne bi smela zgoditi in kako preprečiti naslednjo. Knjigo je za slovenske bralce izdala mengeška založba Cicero. S koronavirusno pošastjo se bodo seznanili tudi najmlajši bralci v slikanici Evelin, Peter in strašni koronavirus, ki jo je Lara Spinazzola pripravila za tržaško založbo Mladika s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine. Za dostopnost obeh knjig je poskrbela brežiška založba Primus.

Četrtek, 7. januar 2021 - 22:34

Kultura/Slovenija

Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve V agoniji

Ljubljana, 7. januar 2021 (MOREL)- Jesensko-zimski cikel Drame od doma bo tretjo januarsko nedeljo zaokrožila spletna premiera arhivskega posnetka uprizoritve drame V agoniji Miroslava Krleže v režiji Mileta Koruna. Premiera je bila decembra 1998 na velikem odru ljubljanske Drame, uprizoritev pa se je s številnimi ponovitvami ter odličnimi odzivi občinstva in kritikov zapisala v zgodovino kot ena velikih Korunovih gledaliških mojstrovin. Ekskluzivno predvajanje omogoča Drama in cikla Drama od doma. Predvajanje predstave bo v nedeljo, 17. januarja, ob 20.00 na YouTube kanalu M Soseska. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času.

Torek, 5. januar 2021 - 08:42

Kultura/Slovenija

Novoletni korona koncert

Celje, 5. januar 2021 (MOREL)- Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) si začetka novega leta ne znajo predstavljati brez tradicionalnega koncertnega dogodka v cerkvi sv. Duha v Celju, koncerta, ki je v skoraj treh desetletjih močno prerasel šolske meje in postal nepogrešljivi del kulturnega novoletnega utripa knežjega mesta. Ker se je 63. sezone neprekinjenega delovanja glasbenih sestavov na GCC s koncem oktobra preselila na splet, so tja sledili tudi vsi veliki koncertni dogodki – decembrskemu, ki je bil posvečen 30-letnici slovenskega plebiscita sledi tradicionalni januarski, ki bo v četrtek, ob 19. uri na YouTube in Facebook strani GCC. Poimenovali so ga (Brez)mejno, v duhu tega zanimivega, kulturi in druženju izjemno nenaklonjenega časa in po temi celotnega šolskega leta 2020/2021 v katerem se Slovenci in svet spominjamo 100-letnic političnih meja, 30-letnice plebiscita o samostojni Sloveniji in 220-letnic rojstev Franceta Prešerna in Antona Martina Slomška.

Petek, 1. januar 2021 - 17:15

Kultura/Slovenija

Umrl je Dušan Jovanović

Ljubljana, 1. januar 2021 (MOREL)- V 82. letu starosti je umrl pisatelj, dramatik, režiser in scenarist Dušan Jovanović. Več kot pet desetletij je sooblikoval slovensko in širše gledališko dogajanje. Jovanović se je rodil v Beogradu 1. oktobra 1939. V 60. in zgodnjih 70. letih minulega stoletja je bil Jovanović med ustanovitelji Študentskega aktualnega gledališča, Gledališča Pupilije Ferkeverk in Eksperimentalnega gledališča Glej - v vseh je bil dejaven kot režiser in uprizoritveni reformator.

Ponedeljek, 28. december 2020 - 19:50

Kultura/Slovenija

Pozitivno mišljenje aktivira telesno lekarno

Ljubljana, 28. december 2020 (MOREL) - Sodobna medicina je mogočna, a ni vsemogočna. Hrana je lahko naša prva pomoč in naše prvo zdravilo, po katerem telo hrepeni prav tako kot po počitku, spancu in razvedrilu. Človek mora biti to, kar je lahko. To so le nekatere ugotovitve iz času in prostoru primerno izbranih knjig, ki beroče prijazno nagovorijo o vsakdanjih vprašanjih povezanih z iskanjem zdravja in zdravega načina življenja. Bralcem je Mladinska knjiga Založba (MKZ) poslala delo Doktor ti, v katerem angleški zdravnik dr. Jeremy Howick sporoča, da je zdravje resnično v naših rokah. Dognanja o hrani, kot naši prvi pomoči in zdravilu sporoča Polona Kovič v knjigi Hrana za krepitev odpornosti in zdravja. Poglobljena znanja in informacije o psihologiji bralcu ponuja knjiga skupine svetovnih avtorjev iz zbirke Jasno in jedrnato: Psihologija, ki je primerno branje za vse vedoželjne bralke in bralce, ki jih zanima svet okrog nas. Ljubitelji hišnih ljubljenčkov bodo veliko zanimivega dobili pri prebiranju spominov in ugotovitev znanega angleškega superveterinarja Noela Fitzpatricka pod naslovom Prisluhnil sem živalim.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice