Sreda, 8. julij 2020 - 13:48

Kultura/Slovenija

16. Kino Otok začenja festivalsko popotovanje 16. julija

Izola, 8. julij 2020 (MOREL)- Potovanje 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se začenja 16. julija s projekcijo otoškega ljubljenca, filma Playing Men, v Hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru. V tednih, ki sledijo, se bo pestro festivalsko dogajanje razširilo v številne kraje po Sloveniji, tudi na tradicionalne lokacije v Izoli in Ljubljani.
Razmere so nas letos oddaljile od živahnega festivalskega Otoka in nas osamile na otočke brez dotikov, mreženj, nenadomestljivih stikov s filmskimi platni in ljudi pod njimi. Po tolikih letih Kino Otok letos ni mogel pozdraviti poletja, upamo pa, da nam bodo razmere dovolile izvedbo festivala v terminih, ki smo jih določili na novo. Filmi bodo v juliju in avgustu na ogled na otoških satelitih, v Izoli pa se bo program zgostil od 26. do 30. avgusta 2020.
Program, ki smo ga v zadnjih mesecih zaradi novonastalih okoliščin premislili in prilagodili, je iz Kino Otoka naredil Kino Otočje, saj bo poleg Izole obiskal tudi druga primorska mesta, Ljubljano, deloma pa bo dosegljiv tudi preko spleta.

Prvi del satelitskega programa se bo v juliju in do sredine avgusta zgodil na petih lokacijah.  Prva projekcija bo v četrtek, 16. julija, ob 21. uri v Hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru. Zavrteli bomo pogosto nagrajen iskriv dokumentarec Playing Men (Matjaž Ivanišin, 2017), posnet v duhovitem tatijevskem slogu. V čaroben avtorskem eseju o moških in njihovih igrah, režiser trči tudi ob lastno igro – svojo ustvarjalno krizo. Projekciji sledi pogovor z avtorjem filma Matjažem Ivanišinom.  

V četrtek, 23. julija, ob 21.30 bo v Palači Gravisi – Buttorai v Kopru projekcija filma Federica Fellinija Osem in pol (8 ½, 1963). Ob stoletnici režiserjevega rojstva in pred njegovo veliko jesensko retrospektivo v Slovenski kinoteki bomo uživali ob prelomnem Fellinijevem delu, v katerem mojster pred gledalca vrže ves svoj ustvarjalni kaos, iluzije in dvome, da bi ta svoj notranji cirkus na koncu zložil v dovršeni red. Film bomo prikazali v najbolj filmoljubni obliki: iz 35-mm filmskega traku! Projekcijo pripravljamo v sodelovanju s Primorskim poletnim festivalom, Slovensko kinoteko in Skupnostjo Italijanov Santorio-Santorio Koper.

V Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici bomo v nedeljo, 2. avgusta, ob 21. uri  spremljali film Francisa Alÿsa in Juliena Devauxa Črte v pesku, zgodba o zgodovini (2020), v katerem otroci uprizorijo zgodovino Iraka. Projekcijo pripravljamo v sodelovanju s Kinoateljejem.

Trenutek reke (Anja Medved, Nadja Velušček, 2010) nas bo v petek, 7. avgusta, ob 21. uri v Hiši kulture, Sv. Anton potopil v osebno, zgodovinsko in doživeto videnje reke Soče – reke, ki hkrati meji in povezuje, ki je polna tesnob in lepot, je privlačna in nevarna, znana po smaragdni barvi in krvavi fronti. Srečanja ob reki nam razkrivajo protislovja, ki jih danes živimo v odnosu do narave. Projekciji sledi pogovor z avtoricama filma Anjo Medved in Nadjo Velušček.

V ponedeljek, 10. avgusta, ob 21. uri bo otoški satelit postal tudi Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi v Ljubljani. Ogledali si bomo presunljiv dokumentarni esej Povedni sedanjik (Zhu Shengze, 2019), ki izpostavlja vprašanja o osamljenosti, hrepenenju po človeškem stiku, pomenu skupnosti ter o ekonomskih silah, ki krojijo naše družbene realnosti. Film je sestavljen iz več kakor 800 ur materiala, posnetega izključno s kitajskih streaming platform. Zaobide influencerje z milijoni sledilcev in se osredotoči na tiste, ki živijo na robu družbe in ostajajo večinoma neopaženi. V sodelovanju s Slovensko kinoteko kot del kampanje Mi smo #odprti za kulturo. 

Izjemen, presunljiv, mehak in hkrati tudi surov makedonski dokumentarni film Medena dežela (Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, 2019) bo predvajan v četrtek, 13. avgusta, ob 21.00 v Letnem kinu Arrigoni v Izoli. Film, v katerem postane odročna vasica mikrokozmos sodobnega sveta, je poklon trdoživosti, vztrajnosti in optimizmu ženske, ki se sooča s krhkim ravnovesjem med človekom in naravo. Film je bil nagrajen na Sundance festivalu, bil je nominiran za oskarja v dveh kategorijah, za najboljši dokumentarec ga je nominirala tudi Evropska filmska akademija. Projekcijo pripravljamo v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve in Art kinom Odeon iz Izole.  

Drugi sklop satelitskih projekcij bo na sporedu po 13. avgustu.  Izvedba bo potekala v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. To so sporočili organizatorji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej