Ponedeljek, 21. september 2020 - 19:50

Kultura/Slovenija

Nepozabne ženske znova med nami

Veronika Tašner in Alenka Veler

Veronika Tašner in Alenka Veler
Avtor: MOREL- zz

Ljubljana, 21. september 2020 (MOREL) - Senco zbledelega spomina in grožnjo trajne pozabe je zapustilo petdeset slovenskih žensk, ki so v preteklih dveh stoletjih premikale meje našega sveta in zaznamovale slovenski prostor. Njihov prispevek razvoju naše družbe je na poljuden in spoštljiv način predstavilo dvajset avtoric knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Zgodbe v tej knjigi so večinoma napisale avtorice, ki se v vsakodnevnem poklicnem in raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic ženske. Deset likovnih umetnic, priznanih ilustratork in slikark je ustvarilo bogato, raznoliko galerijo podob, s katerimi te junakinje svojega časa postajajo vidne navdihovalke sedanjih in prihodnjih generacij. Projekt je zasnovala in med bralstvo danes poslala založniška hiša Mladinska knjiga (MK).

Nepozabne najprej namenjamo mladostnicam in mladostnikom v zadnji triadi OŠ, nagovorila pa bo še mnogo širši krog bralk in bralcev. Verjamemo, da bo navdihujoče branje za vse generacije, poudarja urednica pri MK Alenka Veler. S projektom izdaje te obsežne in vsebinsko bogate knjige so se ukvarjali dve leti in pol, dejansko pa njegovi začetki segajo štiri leta nazaj. »Želja nam je bila, da bi bile zgodbe čim bolj berljive, sočne in da se v njih sliši tudi glas ženske, ki so glavne junakinje te knjige. Zgodbe niso predstavljene kronološko,« je na novinarski konferenci pojasnila Alenka Veler. Nekatere od njih poznamo, za druge večina še slišala ni, ampak vsaka od njih je pomembno zaznamovala slovenski prostor. S svojim pionirskim delom, vztrajnostjo, držo, aktivizmom in vizionarstvom so orale ledino vsaka na svojem področju. V knjigi se tako preko zanimivih zgodb o njihovem življenju in delu srečamo z umetnicami, učiteljicami, pravnicami, podjetnicami, športnicami, bolniškimi sestrami… Ženskami najrazličnejših poklicev.

Knjigo je pod strokovnim vodstvom Veronike Tašner ustvarjalo dvajset avtoric besedil. »Kljub raznolikosti naših izbrank in njihovih življenjskih usod se kot pomembna rdeča nit večine zgodb v knjigi kaže zaupanje v moč in pomen izobrazbe, ki je ženskam omogočila boljši položaj v družbi,« je v spremni besedi zapisala Veronika Tašner, ki je knjigo tudi idejno zasnovala. Po njenih besedah te knjige ne bi bilo, če ne bi obstajale ženske, ki so zapisovale biografije pomembnih žensk z namenom, da jih iztrgajo pozabi. Hkrati je mogoče opaziti, da je pomemben delež naših junakinj učiteljic, saj je bila to ena prvih in dolgo časa edina možnost višje izobrazbe za ženske in njihovo zaposlitev, ki je prinašala zaslužek in neodvisnost. Počasi so se ti prostori delovanja žensk odpirali in širili. Kot poudarja Veronika Tašner, dobili smo prve ženske v poklicih, ki so jim bili do takrat nedostopni: odvetnice, arhitektke, univerzitetne učiteljice, zdravnice specialistke, policistke, antropologinje, sodnice. Bralec v zgodbah pridobi informacije o njihovem delovanju in življenju, hkrati pa govorijo o času v katerem so živele in o položaju žensk.

Med nepozabne so se uvrstile Ivanka Anžič Klemenčič, Mara Bešter, Franja Bojc Bidovec, Angela Boškin, Kristina Brenkova, Karla Bulovec Mrak, Antonija (Tončka) Čeč, Avgusta Danilova, Elvira Dolinar, Kristina Gorišek Novaković, Minka Govekar, Fanny Haussmann, Valerija Heybal, Josipina Hočevar, Zora, Janžekovič, Pavla Jesih, Nada Jevdjenijević Brandl, Eleonora Jenko Groyer, Alma Karlin, Ivana Kobilca, Živa Kraigher, Zofka Kveder, Tanja Lamovec, Ana Mayer Kansky, Danica Melihar Lovrečič, Jula Molnar, Marica Nadlišek Bartol, Lili Novy, Pavlina Pajk, Angela Piskernik, Elda Piščanec, Ljuba Prenner, Alma Sodnik, Nada Souvan, Helena Gizela Stupan, Dušana Šantel Kanoni, Alojzija Štebi, Gizela Šuklje, Evgenija Šumi, Branislava Sušnik, Franja Tavčar, Vida Tomšič, Josipina Urbančič Turnograjska, Marija Vera, Angela Vode, Katja Vodopivec, Zalla Zarana, Marija Wessner, Lidija Wisiak in Marija Wirgler.(konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej