Torek, 16. februar 2021 - 18:01

Kultura/Slovenija

Psihiatrija zlata jama farmacevtske industrije

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 16. februar 2021 (MOREL) – »Psihiatrična zdravila so tako škodljiva, da v ZDA in Evropi vsako leto ubijejo več kot pol milijona ljudi, starih nad 65 let. S tem se uvrščajo na tretje mesto med glavnimi povzročitelji smrti, takoj za obolenji srca in rakom,« ugotavlja danski specialist interne medicine in  raziskovalec Peter C. Gøtzsche  v svoji knjigi z naslovom Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje. Gøtzsche je tudi eden od soustanoviteljev globalne raziskovalne organizacije The Cochrane Collaboration, ki je nastala zaradi zavedanja kritičnih znanstvenikov o globoki krizi raziskav in preizkušanja učinkovitosti in varnosti zdravil. Knjigo, v kateri avtor govori predvsem o tem, zakaj psihiatrija ne daje bolnikom tistega, kar ti zares potrebujejo in kakšne so posledice, ko se pri zdravljenju prednostno osredotočijo na zdravila, ki so nevarna in je njihova korist vprašljiva, je izdala mengeška založba Cicero, za njeno dostopnost pa je poskrbela brežiška založba Primus.

»Večina bolnikov se na predpisana zdravila ne odziva, razočaranje psihiatrov, ko ne vidijo napredka, pa žal pogosto vodi zgolj v predpisovanje vedno novih zdravil ali celo v povečevanje odmerkov, kar pomeni še večjo škodo za bolnika«, je uvodoma zapisal avtor, ki v svojem delu pojasnjuje, zakaj je prisilno zdravljenje neetično in bi moralo biti prepovedano. Hkrati pa tudi pokaže, da lahko psihiatrija deluje učinkovito tudi brez prisile. V knjigi piše tudi o, po njegovem mnenju, pretiranem diagnosticiranju in obravnavanju mentalnih motenj. »Prepričan sem, da bi lahko današnjo rabo psihotropnih zdravil zmanjšali za 98 odstotkov ter da bi s tem pomembno povečali možnosti za mentalno zdravje in preživetje. Najpomembnejši vzrok za trenutno katastrofalno stanje na področju psihiatričnih zdravil je, da so vodilni psihiatri dovolili farmacevtski industriji skorumpirati znanstveno disciplino in tudi same sebe,« opozarja dr. Gøtzsche. Pri tem dodaja, da je knjigo napisal predvsem za bolnike, še zlasti tiste, ki se na vso moč trudijo otresti zdravil in ob tem naletijo na sovražne in arogantne reakcije svojih zdravnikov. »Po temeljitem raziskovanju psihiatrične stroke ugotavljam, da zdaj že številni posamezniki in organizacije, s katerimi sem prihajal v stik, opozarjajo, da današnja načina uporabe psihiatričnih zdravil in prakticiranja psihiatrije nasploh povzročata več škode kot koristi. Splošna javnost se s tem strinja in ima občutek, da so antidepresivi, antipsihotiki, elektrošoki in podrejanje psihiatrični prisili pogosteje bolnikom prej v škodo kot v pomoč,« poudarja avtor.

V knjigi opozarja, da je »psihiatrija zlata jama farmacevtske industrije. Nekatere njene uspešnice – tabletke za srečo – se že desetletja izmenjujejo prav na vrhu globalno najbolje prodajanih zdravil in prinašajo lastnikom patentnih pravic na desetine milijard dolarjev zaslužka. Ko patentna zaščita preteče, spremenijo sestavo, ime, kar koli in, kolo sreče se vrti naprej,« piše avtor, ki vodilne psihiatre imenuje 'sivi hrbti'. Le-ti si izmišljajo vedno nove psihiatrične diagnoze in tako ohlapna merila zanje, da zdravniki tudi popolnoma zdravim in normalno delujočim ljudem zlahka pripišejo vsaj eno, če ne kar več duševnih motenj hkrati. Po njegovi oceni so raziskave metodološko slabe, pristranske, rezultati prikrojeni željam naročnika, negativni izsledki praviloma obtičijo v predalih. »Psihoterapije kot da ni več. Zdravila so postala že skorajda edina oblika psihiatričnega zdravljenja, zdravniki jih predpisujejo 'čez palec', že po nekaj minutah ob prvem obisku bolnika, zelo pogosto za nedovoljeno rabo, za indikacije, ki jih agencije niso potrdile. Posebna tarča so otroci. ADHD, motnja pozornosti s hiperaktivnostjo, je postala grožnja, s katero učitelji krotijo učence in vzpostavljajo red v učilnicah. Samo zato, ker so otroci pač – otroci. V ZDA eden od stotih otrok, starih do štirih let, dobiva psihotropna zdravila, čeprav so prav prva tri leta življenja obdobje hitrega nevrološkega razvoja. Približno četrtino otrok, ki se udeležujejo poletnih počitniških kampov, zdravijo zaradi ADHD, vedenjskih motenj in drugih mentalnih težav. V resnici je psihologija tista, ki je postala neuravnovešena, in ne naši otroci,« poudarja avtor. Po njegovih besedah se »z zdravili za ADHD zdravi na milijone ljudi, čeprav so bila testiranja zgolj kratkoročna, na majhnih vzorcih, zelo slabe kakovosti ter polna napak v postopkih, analizi in interpretaciji podatkov. Zelo malo je bilo raziskav psihosocialnih posledic. Kolikor lahko presojam po razpoložljivih informacijah, naredijo zdravila za ADHD več škode kot koristi, kar je tudi pričakovano, saj večina učinkuje podobno kot amfetamin in kokain… ADHD je katastrofalno področje, tako v smislu diagnoz, kot kliničnih raziskav in medicinske prakse, ki povzroča škodo milijonom popolnoma zdravih ljudi«, opozori dr. Peter C. Gøtzsche. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice