Nedelja, 1. marec 2020 - 21:21

Kultura/Slovenija

Sezono 2019/20 na odru Male drame bo sklenila krstna uprizoritev komedije Nova rasa Matjaža Zupančiča

Ljubljana, 1. marec 2020 (MOREL)- V SNG Drama Ljubljana so napovedali krstno uprizoritev črne satirične komedije Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Premiera, v petek, 17. aprila, ob 20.00 bo slavnostno zaokrožila repertoarni niz uprizoritev v Mali drami v okviru sezone 2019/20, naslovljene Ljubezen. Praizvedbo nove Zupančičeve drame odlikuje tudi vrhunska igralska ekipa članov in članice ansambla ljubljanske Drame, ki jo tvorijo Gregor Baković, Barbara Cerar, Bojan Emeršič, Saša Tabaković in Jurij Zrnec.

Dva mlada slikarja, Adolf Hitler in Viktor Karlstein, se želita vpisati na Akademijo lepih umetnosti na Dunaju, ampak jima ne uspe. Mnogo kasneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je med tem časom postal führer, Karlstein pa njegov znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta konstruira novi monstruozni bitji, moškega in žensko. Dve telesi, po njegovih algoritmih nadčloveka z multiplicirano močjo, ki se bosta plodili in začeli z novo raso. Z Überrasse. Markus in Heidi bosta postala zmagovito orožje, saj nacisti izgubljajo na vseh frontah. Hkrati pa sta tudi Viktorjevo umetniško delo. Njegov odgovor na izrojeno, abstraktno umetnost. Da pa bi se eksperiment lahko posrečil, morajo biti deli teles, ki sestavljajo novi kreaturi, arijskega porekla. Predvsem je treba iz uporabnega materiala izločiti najnevarnejše: "žide, homoseksualce, cigane …" Ampak tukaj nastopi težava, s katero se sooči Karlstein. Namreč, leta 1944 v Berlinu čistega »arijskega materiala« ni več na pretek in lahko se zgodi tudi usodna napaka … 

»V kakšnem času živimo danes? Kaj ima sodobna družba opraviti z rasizmom, šovinizmom, ksenofobijo, sovraštvom do tujcev? Ali tudi danes obstaja strah pred »izrojeno umetnostjo«? Pred nižjimi rasami? Ali danes v Evropi in po svetu dvigujejo glavo novi fašizmi in ali lahko te pojave imenujemo s tem imenom? Morda je pametno, da bi se pri iskanju odgovora na ta vprašanja vrnili k njihovemu izvoru. In ker delam teater, se igram s fikcijo. S satiro. Ali so stvari preveč resne, da bi odgovore iskali skozi komedijo? Nasprotno. Zgodovina filma in teatra izpričuje, da je bila na tem področju pri detronizaciji nacistov najbolj učinkovita prav komedija: Lubitsch, Chaplin … Tudi zato, ker pomeni možen premik iz rahlo benignega patosa, ki se skriva v prepričevanju enako mislečih,« je v repertoarni napovedi zapisal avtor in režiser Matjaž Zupančič.

Dramaturginja in urednica gledališkega lista je Darja Dominkuš, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak in lektorica Kristina Anželj. Ustvarjalci uprizoritve so s študijem začeli 10. februarja, premiera bo 17. aprila, prva ponovitev pa bo v Mali drami že dan kasneje, 18. aprila. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej