Torek, 26. maj 2020 - 22:07

Šport/Odbojka

Evropsko prvenstvo v sedeči odbojki prestavljeno na avgust

Ljubljana, 26. maj 2020 (MOREL)- Slovenska moška reprezentanca v odbojki sede bi morala junija nastopiti na evropskem prvenstvu B divizije v Šempetru v Savinjski dolini. Z evropske zveze ParaVolley Europe, ki jo vodi Slovenec Branko Mihorko, so sporočili, da bomo tekmovanje spremljali od 21. do 24. avgusta. Pri ParaVolley Europe so prvenstvo v kar največji meri prilagodili trenutni situaciji, ki jo narekuje pandemija koronavirusa in povsem spremenili koncept tekmovanja. Po besedah Mihorka bo imel glavno besedo NIJZ, zveza pa je pripravljena tesno sodelovati tudi z upravno enoto in drugimi inštitucijami: »Tekmovanje si zares želimo izpeljati, pripravljeni smo izpolniti vse zahteve. Reprezentance bodo v Slovenijo prišle s svojimi avtobusi, prebivale bodo v ločenih namestitvah, druženja in aktivnosti ne bo, igralci in igralke se bodo srečali le na igrišču. Vse ekipe so s pogoji že seznanjene, pritožb pričakovano ni, saj si športniki zelo želijo tekmovati.«

Pri ParaVolley Europe se bodo na temo prvenstva znova sestali 15. junija, sledil bo še usklajevalni sestanek z vsemi reprezentancami, ko bo 15. julija, zadnji rok za odpoved pa je deset dni pred začetkom, torej 11. avgusta. »Z organizatorji v Šempetru smo ves čas v stikih, zelo dobro sodelujemo in zares so se nam prilagodili. Pri moških nas čaka evropsko prvenstvo divizije B, na katerem bo nastopilo deset ekip, po dolgih letih tudi Slovenija. Pri dekletih bomo spremljali prvo izvedbo Lige narodov, zaradi koronavirusa žal le v turnirskem in ne ligaškem formatu. Tekmovanji smo prvotno razpisali v istem terminu, zdaj smo ju ločili, vseeno pa bi nam na ta način uspelo izpeljati večino programa. Odpadlo je klubsko evropsko prvenstvo, ni še znana usoda svetovnega prvenstva v odbojki na mivki na Kitajskem, ki bi moralo biti oktobra,« je pojasnil Mihorko.

Odbojka invalidov je sicer v razmahu in postaja vse bolj prepoznavna. Odbojkarji in odbojkarice bodo prihodnje leto prvič lahko nastopili na evropskih študentskih igrah, evropski paralimpijski komite je odbojko sede že vključili v program tekmovanja v okviru evropskega olimpijskega festivala mladih (EYOF). V Sloveniji je v zaključni fazi ustanovitev Fundacije za odbojko invalidov.

Se je pa naša moška reprezentanca medtem že začela pripravljati na domače evropsko prvenstvo, v njej Mihorko opravlja vlogo pomočnika selektorja: »Fantje in dekleta so se že zbrali na prvih treningih v Braslovčah in pričakovano je bilo vzdušje zelo dobro. Motivacije ne manjka, pričakovanja so velika, cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo A divizije. Čaka nas še veliko dela, imamo zelo mlado reprezentanco, dobrodošli so tudi novi igralci, iščemo trenerje.«

Moška izbrana vrsta je leta 2019 po dolgih dvanajstih letih brez uradnih tekmovanj uspešno nastopila na conskem prvenstvu v Franciji, zmaga je našim fantom prinesla kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Skozi slednje se jim sicer ni uspelo prebiti, bodo pa zato Slovenci v Šempetru prvič igrali na evropskem prvenstvu B divizije. To so sporočili iz OZS. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej