Sreda, 16. avgust 2017 - 11:54

Šport/Športno plezanje

V München po osemnajsto kolajno na EP

Ljubljana, 16. avgust 2017 (MOREL) - Pred nadaljevanjem sezone v težavnostnem plezanju bo 18. in 19. avgusta v Münchnu potekalo še sklepno dejanje v svetovnem pokalu v disciplini balvani, tekma pa bo hkrati štela tudi za evropsko prvenstvo. Slovenijo bo v Nemčiji zastopalo devet plezalk in plezalcev, v boj za evropsko lovoriko pa odhajajo tudi Janja Garnbret, trenutno druga v skupnem seštevku SP 2017 v balvanih, Mina Markovič, evropska podprvakinja 2013 v balvanih in Jernej Kruder, svetovni podprvak 2014 v balvanih.

Do konca sezone v težavnostnem plezanju je letos še pet tekem, prva bo na sporedu prihodnji konec tedna v Arcu v Italiji, veliki finale pa bo 11. in 12. novembra v Kranju. Vendar so trenutno misli najboljših plezalk in plezalcev usmerjene v München, kjer bodo podelili komplete kolajn v disciplini balvani in v kombinaciji, dobili pa bomo tudi letos najboljše v svetovnem pokalu.

»Ker bo tekma v Münchnu štela tudi za svetovni pokal, bo konkurenca izjemno močna in številna. Samo pri moških lahko pričakujemo okoli 175 tekmovalcev, tako da se obeta hud boj za uvrstitev v polfinale, še težje bo priti do finala. V naši izbrani vrsti lahko največ pričakujemo od Janje Garnbret, Mine Markovič in Katje Kadič v ženski konkurenci ter od Jerneja Kruderja v moški,« je o pričakovanjih v glavnem mestu Bavarske na današnji novinarski konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani dejal Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance.

»Priprave na evropsko prvenstvo smo imeli tudi v Innsbrucku, kjer smo trenirali skupaj z avstrijsko reprezentanco, kjer smo imeli tudi simulacijo tekmovanja. Ocenjujem, da so bile priprave uspešne, prvi cilj pa bo uvrstitev v polfinale, nato bomo začeli razmišljati o finalih,« pa je Hrena dopolnil trener Urh Čehovin.

V preteklosti je Slovenija tudi v disciplini balvani, tekme za evropsko prvenstvo so na sporedu od leta 2002, ko je bilo v Chamonixu prvo, že osvajala kolajne. V Parizu je leta 2008 Natalija Gros osvojila naslov evropske prvakinje, pet let pozneje je bila Mina Markovič v Chamonixu druga.

»Po zadnji tekmi za svetovni pokal v težavnostnem plezanju sem spet več pozornosti namenila balvanskemu plezanju, tako da v München odhajam dobro pripravljena. Težko je govoriti o končnem rezultatu, saj bo veliko odvisno od stila balvanov, potrebno pa bo imeti tudi malo sreče,« se še enega uspešnega nastopa nadeja Janja Garnbret, ki je v Brinconu slavila v težavnostnem plezanju, v balvanskem pa je letos v svetovnem pokalu enkrat že zmagala, v igri pa je tudi za končno drugo mesto v skupnem seštevku.

Z dvema petima mestoma se je letos izkazala Katja Kadič, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala šesta. »Imela sem dovolj časa, da sem se spočila, pridobila novo energijo in se že veselim tekme v Münchnu,« je bila v svoji izjavi kratka 21-letna Škofjeločanka, dobro razpoložena pa na Bavarsko odhaja tudi Mina Markovič, ki je bila na začetku julija v Campitellu v Italiji druga na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju.

»Kar nekaj časa je minilo, ko sem zadnjič tekmovala v disciplini balvani. V tem času se je nekoliko spremenila sama tehnika plezanja. Čeprav je moja preokupacija še naprej težavnostno plezanje, v München ne odhajam samo na izlet. Zavedam se, da se samo na izkušnje ne gre zanašati, veliko pa bo odvisno od same postavitve,« pa so bile besede Markovičeve.

»Predvsem si želim, da bi bil dovolj sproščen, to bo zame najbolj pomembno. V Münchnu sicer vedno rad tekmujem, s konkurenco se ne obremenjujem, zavedam pa se, da je vsaj 50 plezalcev, ki se lahko nadejajo nastopu v finalu. Želim samemu sebi dokazati, da znam dobro plezati,« pa je pred začetkom evropskega prvenstva odločen Jernej Kruder.

Slovenske plezalke in plezalci so do zdaj na evropskih prvenstvih osvojili sedemnajst kolajn, največ, kar sedem, Mina Markovič.

Slovenska reprezentanca na EP v Münchnu:

Članice: Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Katja Kadič (PD Škofja Loka), Julija Kruder (ŠPD Celje Matica), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Lana Skušek (AO PD Črnuče).

Člani: Jernej Kruder (ŠPD PD Celje Matica), Gregor Vezonik (AK Ravne), Anže Peharc (AO PD Kranj).

Selektor in trener: Gorazd Hren.

Trenerja: Urh Čehovin, Luka Fonda. (konec) MŠ

 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej