Sobota, 17. april 2021 - 00:25

Posodobljena z robustnejšim videzom in povsem novo notranjostjo

Nova SEAT Arona

SEAT-Ibiza in SEAT Arona

SEAT-Ibiza in SEAT Arona

Martorell, (MOREL) – Vse od lansiranja leta 2017 je SEAT Arona definicija uspeha; v tem času je bilo prodanih več kot 350.000 vozil tega modela, ki se je uveljavil kot ključni del ponudbe znamke. Zdaj je nova SEAT Arona pripravljena nadaljevati že začrtani uspeh.

Petek, 16. april 2021 - 14:21

Povsem nove, rečne perspektive

Pri Špici so uredili dostop za suparje

Ljubljana, (MOREL)-  Na vstopno-izstopnem mestu v bližini Špice smo za navdušence nad supanjem uredili varen in udoben dostop do Ljubljanice. Vabimo vas, da se odpravite na odkrivanje mestnega središča iz povsem nove, rečne perspektive.

Petek, 16. april 2021 - 09:52

V Sloveniji živi 229 oseb, po svetu več kot milijon

Jutri obeležujemo svetovni dan hemofilije

Ljubljana (MOREL)- V soboto, 17. aprila, obeležujemo svetovni dan hemofilije. Z neozdravljivo, dedno boleznijo strjevanja krvi v Sloveniji živi 229 oseb, po svetu več kot milijon. Sodobno zdravljenje, ki temelji na preprečevanju krvavitev, danes osebam s hemofilijo omogoča aktivno življenje, skoraj brez omejitev. 

Četrtek, 15. april 2021 - 23:37

Tuji potnik je v Slovenij zapravil v povprečju 26 EUR

Glavni stroški so za prevoz

Ljubljana (MOREL)-Največji delež izdatkov, ki so jih imeli tuji potniki v Sloveniji, so bili stroški za prevoz; znašali so skoraj 80 %. Kupovali so predvsem gorivo in slovensko vinjeto. Povprečno 12 % svojih izdatkov so namenili za nakupovanje. 

Sreda, 14. april 2021 - 19:45

Leta 2021 na trg prihaja najboljši Multivan vseh časov

Multivan – od dostavnega do vsestranskega vozila

Hannover (MOREL) - Recept za uspeh: vzemite najboljši Transporter svojega časa, mu dodajte udobje vožnje osebnega vozila ter neprimerljivo prilagodljivost v notranjosti. In dobili boste Multivana, ki ostaja ikona med enoprostorskimi vozili. Kultno vozilo že več generacij. Edinstvene karakteristike Bullija. Tudi povsem nov Multivan bo vedno ostal zvest tem karakteristikam. In točno tak je načrt: še letošnje leto bo Volkswagen Gospodarska vozila Multivan in njegov tipični življenjski pridih prenesel v novo avtomobilsko obdobje.

Sreda, 14. april 2021 - 14:57

»Cepljenje proti covid-19 v Ljubljani«

Trenutno dnevno cepijo do 2.800 oseb

Ljubljana (MOREL) – Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič je na današnji novinarski konferenci ponazorila organizacijo in logistiko cepljenja v Ljubljani ter s podatki podkrepila dejstvo, da cepljenje proti covid-19 v Ljubljani poteka dobro in časovno ustrezno ter v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja.

Torek, 13. april 2021 - 19:16

Za cepljenje z drugim odmerkom cepiva proti covid-19

Počakajte na povabilo cepilnega centra

Ljubljana (MOREL)- Vse paciente, ki so se s prvim odmerkom cepili na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in čakajo na cepljenje z drugim odmerkom cepiva proti covid-19 iz Zdravstvenega doma Ljubljana obveščajo, da bodo na cepljenje vabljeni iz cepilnega centra ZD Ljubljana preko SMS sporočila ali s klicem na stacionarni telefon predvidoma dan ali dva pred cepljenjem.

Torek, 13. april 2021 - 19:08

Plezalna stena pod gradom bo varna za vse

Nove tematske pešpoti pod Starim gradom Celje

Celje (MOREL) – Do začetka poletja bodo na gozdnem pobočju pod Starim gradom Celje uredili mrežo novih tematskih pešpoti, ki se bodo navezovale na Pelikanovo pot in bodo vključevale poučne tematske točke. Povezale bodo prostor pod grajskim gričem, ohranjale prvinskost naravnega okolja in omogočale varen dostop do novo urejene plezalne stene. Na Mestni občini Celje so se namreč pri izvedbi projekta povezali s Celjskim mladinskim centrom, ki bo v sodelovanju s Planinskim društvom Celje -  Matica uredil  plezalno steno pod gradom tako, da bo varna za vse, ki so navdušeni nad plezanjem.

Torek, 13. april 2021 - 09:11

Mednarodni natečaj čebelarske fotografije 2021

Zlato priznanje je prejel: Josef Permedla, Češka

Brdo pri Lukovici  (MOREL)- Ocenjevalna žirija v sestavi: Brane Borštnik, Franc Šivic, Nataša Lilek in Marko Borko je po vnaprej določenih merilih: 1. izpovednost, 2. originalnost, 3. tehnična dovršenost, 4. estetika, 5. urejenost čebelnjaka in okolice, ocenjevala fotografije iz petih tematskih sklopov: 1. Čebela in rastlinski svet; 2. Življenje, biologija in zdravje čebel; 3. Čebelji pridelki in delo čebelarja; 4. Bivališča čebel, tradicionalni ali sodobni čebelnjak/stojišče; 5. Opraševalci – Svetovni dan čebel; 6. Zgodovinska čebelarska fotografija. Na natečaju so s svojimi avtorskimi fotografijami, sodelovale odrasle fizične osebe iz katere koli države ter učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol iz Slovenije.

Ponedeljek, 12. april 2021 - 18:07

Crohnova bolezen je v Sloveniji vse pogostejša

Vsak napredek pomeni novo upanje za bolnike

Ljubljana, (MOREL) – Crohnova bolezen je v Sloveniji vse pogostejša in vse bolj agresivna. To je zaskrbljujoče, saj ta kronična vnetna črevesna bolezen najpogosteje prizadene ljudi v najbolj aktivnem obdobju življenja in zelo obremenjuje bolnika, posebno v primerih zapletov. Zato so strokovnjaki za Crohnovo bolezen v spletnem pogovoru poudarili, da vsak nov napredek v obvladovanju te neozdravljive bolezni pomeni novo upanje za bolnike. V Sloveniji so trenutno na voljo vse najsodobnejše možnosti za obvladovanje zapletov Crohnove bolezni, med drugim tudi najnovejša metoda za zdravljenje zapletenih perianalnih fistul, kirurško zdravljenje z matičnimi celicami.  
 

Ponedeljek, 12. april 2021 - 10:15

V Cityparku ponovno odprte vse trgovine, v tednu pred nami pa si osvežite tudi svojo modno garderobo

Danes se začenja tudi Cityparkov teden mode »Garderoba«

Ljubljana (MOREL)- Največje nakupovalno središče v Sloveniji Citypark skladno z omilitvijo vladnih ukrepov danes ponovno odpira popolnoma vse trgovine.  Obratovale bodo po običajnem delovnem času, torej od ponedeljka do petka od 9. do 21. ure, v soboto pa od 8. do 21. ure. Interspar in DM sta vse dni odprta že od 8. ure.

Ponedeljek, 12. april 2021 - 10:12

ALEJA ponovno obratuje v polnem obsegu

Veselje v ALEJI po omilitvi vladnih ukrepov,odprte so popolnoma vse trgovine

Ljubljana, (MOREL)-  Skladno z omilitvijo vladnih ukrepov od danes najsodobnejše nakupovalno središče v Sloveniji ALEJA ponovno obratuje v polnem obsegu od ponedeljka do sobote med 8.00 in 21.00. Takšen obratovalni čas bodo imeli Interspar, Müller in Lekarna Ljubljana, medtem ko bodo ostale trgovine od ponedeljka do petka odprte od 9.00 do 21.00, ob sobotah pa od 8.00 dalje.

Ponedeljek, 12. april 2021 - 08:55

Bronasto priznanje in 6. mesto za slovensko fizikalno reprezentanco na Austrian Young Physicists' Tournament (AYPT) in drugi uspehi dijakov GCC

Mednarodni uspeh mladih fizikov celjske gimnazije Center

AYPT ekipa z GCC-z leve proti desni: Mitja Suvajac, Matija Marolt, Špela Šet, Ava Boštjančič in Borut Namestnik

AYPT ekipa z GCC-z leve proti desni: Mitja Suvajac, Matija Marolt, Špela Šet, Ava Boštjančič in Borut Namestnik

Celje, (MOREL)-  Od 8. do 10. aprila je potekal Avstrijski turnir mladih fizikov (AYPT), mednarodno tekmovanje iz fizike, ki se po navadi odvija v avstrijskem mestu Leoben, tokrat pa je zaradi epidemioloških razmer potekalo preko spleta. Na tekmovanju se je pomerilo 12 ekip iz 8 evropskih držav, Slovenijo pa so zastopali dijaki Gimnazije Celje – Center (GCC) in osvojili odlično 6. mesto in bronasto plaketo.

Petek, 9. april 2021 - 12:04

Ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni

Pravilna uporaba zdravil je pri Parkinsonovi bolezni ključna

Bojan Madjar

Bojan Madjar

Ljubljana (MOREL)- »Parkinsonova bolezen je kronična, napredujoča možganska bolezen. Nanjo nas opozorijo štirje tipični klinični znaki. To so večja napetost ali skrčenost mišic, nestabilnost pri hoji in drži, tresenje v mirovanju in počasno izvajanje gibov,« je ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni, ki ga bomo obeležili v nedeljo, 11. aprila, povedal Bojan Madjar, nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Petek, 9. april 2021 - 11:56

Moderne jakne, ki si jih lahko sami zašijete

Jelka Verk je prva na svetu z zanimivim patentom

Jelka Verk v ukrojenih jaknah Focus

Jelka Verk v ukrojenih jaknah Focus

Ljubljana (MOREL)- Oblikovalka in solastnica blagovne znamke MORE THAN BEAUTY Jelka Verk je prva na svetu z zanimivim patentom – ustvarila je kreacije, vrhunske in edinstvene jakne, ki jih lahko posamezniki naročijo ali pa dobijo ukrojene (že razrezane) in jih nato sami zašijejo. Gre za novo obliko doživetja. »Jakno, ki bi sicer stala veliko, lahko sami sešijete in veliko privarčujete. Če šivanja niste vešči, vam pri tem lahko pomagajo in namesto vas zašijejo uporabniki Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi,« je izpostavila podjetnica, ki zagovarja enakost, vključevanje in skrb za soljudi.

Petek, 9. april 2021 - 11:50

• Prvi električni SUV znamke Audi z začetkom proizvodnje v Nemčiji

Začetek proizvodnje modela Audi Q4 e-tron

Ingolstadt/Zwickau, (Nemčija) (MOREL) – Audi se vrača "k svojim koreninam": v saškem mestu Zwickau, rojstnem kraju tega dolgoletnega nemškega podjetja, je zdaj stekla proizvodnja modela Audi Q4 e-tron. Popolnoma električni kompaktni model je prvi električni SUV, ki ga bo Audi izdeloval v Nemčiji. Audi Q4 e-tron je zasnovan na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen, ki predstavlja izjemno vsestransko in prilagodljivo platformo za številne popolnoma električne modele ter nudi veliko možnosti za ustvarjanje sinergij.

Petek, 9. april 2021 - 11:38

Natančnost v najmanjšem detajlu: orodja, ki čustveni design modela Audi Q4 e-tron preoblikujejo v pločevino

Audi Q4 e-tron svojo svetovno premiero slavi 14. aprila

Ingolstadt-Nemčija, (MOREL) – Markantne linije, mehke površine in močno poudarjene quattro linije nad koloteki: Audi je z modelom Q4 e-tron naredil svoj naslednji korak v razvoju oblikovalske govorice električnih modelov. Kompaktni SUV je potek linij serijskega modela povzel po konceptnem vozilu Audi Q4, predstavljenem v začetku leta 2019. Za natančno izvedbo je odgovorna skupina Audijevih orodjarjev, ki ideje oblikovalcev skrbno prenašajo v proizvodnjo, čustva pa preoblikujejo v pločevino. Konstrukcija in izdelava orodij zahtevata natančnost do tisočinke milimetra, zaradi česar izdelava orodij pri Audiju predstavlja ključno komponento zagotavljanja visoke stopnje kakovosti.

Petek, 9. april 2021 - 11:11

› Dinamična nova izvedba s črnimi zunanjimi dodatki in športno notranjostjo

Škoda Octavia prvič kot Sportline

Mladá Boleslav (Češka), (MOREL) – Škoda je še dodatno razširila raznoliko paleto modelov Octavia in bo zdaj četrto generacijo svoje prodajne uspešnice prvič ponudila tudi v dinamični izvedbi z oznako Sportline. Umešča se med opremski paket Style in vrhunski športni model Octavia RS, ponaša pa se s črnimi zunanjimi dodatki ter večfunkcijskim športnim volanom s tremi kraki in športnimi sedeži z integriranimi vzglavniki in prevlekami ThermoFlux. Škodo Octavio Sportline, ki bo na voljo kot limuzina in Combi, bo mogoče opremiti z opcijskim dinamičnim uravnavanjem podvozja DCC in inovativnimi asistenčnimi sistemi. V široki paleti motorjev bodo dizelski in bencinski motorji, blagi hibrid in priključni hibrid, pa tudi Octavia G‑TEC s pogonom na zemeljski plin (CNG).

Četrtek, 8. april 2021 - 23:52

Kaj kažejo podatki za prve tri tedne marca 2021?

Presežna umrljivost prebivalcev, starih 75 ali več let

Ljubljana (MOREL)-Po prvih ocenah je v času od 1. do 21. marca 2021 umrlo 1.305 prebivalcev Slovenije. V istem obdobju leta 2020 jih je umrlo 1.291. Presežna umrljivost (tj. presežek števila umrlih v primerjavi s povprečnim številom oseb, umrlih v preteklih letih v istem obdobju) je v februarju 2021 v Sloveniji znašala –0,9 %. To pomeni, da je v omenjenem obdobju umrlo za 0,9 % prebivalcev manj kot povprečno v istem obdobju v letih 2015–2019.

Četrtek, 8. april 2021 - 23:48

Umrlo 1.848 prebivalcev Slovenije

Umrlo manj prebivalcev kot v februarju 2020

Ljubljana, (MOREL)- V februarju 2021 je po začasnih podatkih umrlo 1.848 prebivalcev Slovenije, to je 41 ali 2,2 % manj kot v februarju 2020. Na dan je po začasnih podatkih umrlo povprečno 66 prebivalcev (v januarju 2021 povprečno 84), v nobenem dnevu pa število umrlih ni bilo višje od 100.

Četrtek, 8. april 2021 - 23:44

Na dan se je rodilo povprečno 46 otrok

Rodilo se je manj otrok kot v februarju 2020

Ljubljana (MOREL)- V Sloveniji se je v februarju 2021 po začasnih podatkih rodilo 1.297 otrok, to je 27 ali 2 % manj kot v februarju 2020. 

Četrtek, 8. april 2021 - 23:36

CUPRA je nekonvencionalni izzivalec

CUPRA je pred začetkom sezone Extreme E

Martorell, (MOREL). - CUPRA se pripravlja na eno najzahtevnejših dirk v zgodovini, saj bo nastopila v uvodni sezoni serije Extreme E. Tekmovanje električnih terencev bo potekalo na najzahtevnejših prizoriščih sveta: v puščavi, deževnem gozdu ter na ledeniških in oceanskih predelih. Serija se začne v Saudovi Arabiji 3. aprila. Z njo ne želijo samo pritegniti množice ljubiteljev dirkanja, ampak tudi opozoriti na posledice podnebnih sprememb.

Četrtek, 8. april 2021 - 11:46

Cepljenje z drugim odmerkom cepiva Astrazeneca

Na cepljenje bodo osebe vabljene

Ljubljana, (MOREL) – Vse osebe, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca obveščamo, da bodo na cepljenje z drugim odmerkom vabljene po 12-ih tednih od prvega cepljenja oziroma skladno s strokovnimi priporočili NIJZ in ministrstva za zdravje. 

Četrtek, 8. april 2021 - 08:22

Severnokorejski športniki ne bodo sodelovali na olimpijskih igrah

V Severni Koreji ni okuženih z covidom-19

Pjongjang (MOREL/FoNet)- Severna Koreja je obvestila Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO), da na svojem ozemlju ni zabeležila nobenega primera okužbe z koronavirusom.

Četrtek, 8. april 2021 - 08:10

Obolelih s Parkinsonovo boleznijo po globalnih ocenah že okoli 10 milijonov

Za Parkinsonovo boleznijo lahko zboli vsakdo

Ljubljana (MOREL)- Parkinsonova bolezen je napredujoča nevrodegenerativna bolezen, katere vzroka ne poznamo. Glavna značilnost te bolezni je propadanje dopaminskih nevronov v kompaktni črni substanci v možganih, zaradi česar v njih primanjkuje dopamina.

Četrtek, 8. april 2021 - 07:56

Jutranja telovadba “1000 gibov”

Vaje so enostavne in primerne za vsakogar

Ljubljana (MOREL)- »Zgradimo pravičen in zdrav svet« je geslo pod katerim poteka letošnji Svetovni dan zdravja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja (NIJZ) so sporočili: "Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu." Temi neenakosti bo treba posvetili več pozornosti, saj je še posebej izpostavljena zaradi covid-19 bolezni in ukrepov za njeno zajezitev.

Sreda, 7. april 2021 - 20:23

Digitalna svetovna premiera osveženega Škode Kodiaqa bo 13. aprila

Prve podrobnosti prenovljenega Škode Kodiaqa

SKODA-KODIAQ-Sketch-exterior

SKODA-KODIAQ-Sketch-exterior

Mladá Boleslav (Češka), (MOREL) – Škoda Auto teden dni pred digitalno svetovno premiero s teaser videom razkriva prve podrobnosti osveženega Škode Kodiaqa. SUV, ki je opcijsko lahko opremljen s sedmimi sedeži, je med drugim dobil novo oblikovan in še bolj izrazit sprednji del, na katerem izstopa pokončna Škodina mreža hladilnika, ki je zdaj šesterokotne oblike. Sprednja žarometa sta vitkejša kot doslej in skupaj z ločenima, pod njima umeščenima

Sreda, 7. april 2021 - 16:02

Mercator z novim otroškim Klubom Lumpi še dostopnejši

Le z nekaj kliki do ugodnosti

Ljubljana (MOREL)- »V Mercatorju razumemo mlade družine in vsakodnevno živimo naše vrednote – povezovanje, srčnost in usmerjenost k rešitvam. Zato smo za mlade starše pripravili Klub Lumpi, kjer so za člane vedno na voljo številne ugodnosti, ekskluzivne ponudbe, popusti, spodbudne besede, zabavne vsebine in natančne informacije. Staršem želimo stati ob strani tako s ponudbo kot s koristnimi nasveti strokovnjakov in jih tudi presenetiti z uporabnimi vsebinami,« je poudarila Viktorija Radojević Mavrič, izvršna direktorica področja marketinga in razvoja za Skupino Mercator. Klub Lumpi je namenjen staršem in njihovim malčkom vse do dopolnjenega 7. leta starosti.

Sreda, 7. april 2021 - 15:04

»Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«

Kampanja »Odloči se za«

Ljubljana,(MOREL) – Ob današnjem svetovnem dnevu zdravja, ki poteka pod sloganom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s podjetji želi predstaviti dosežke, s katerimi živilska podjetja prispevajo k pozitivnim spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov in s tem k njihovemu bolj zdravemu življenjskemu slogu. Gre za prostovoljne zaveze podjetij, da izvajajo ukrepe na različnih področjih, kot je ponudba živil izboljšane sestave, manjša uporaba sladkorja in soli v živilih, spodbujanje porabe polnozrnatih sestavin, dodatno informiranje potrošnika in druge. Z njimi želijo prispevati k zmanjševanju kroničnih bolezni, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni, debelost ter prispevati k uresničevanju prehranske strategije, izboljšanju sestave živilskih izdelkov in k spodbujanju zdravega življenjskega sloga. GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je izdala tudi Katalog živil izboljšane sestave in skupaj z ministrstvom za zdravje začela s kampanjo »Odloči se za«, ki spodbuja potrošnike k uporabi živil izboljšane hranilne sestave.

Sreda, 7. april 2021 - 10:23

Osnovne šole dnevno skuhajo 434 kosil za otroke iz socialno ogroženih družin

Celjske osnovne šole v času zaprtja nujno varstvo zagotavljajo 22 otrokom

Celje, (MOREL) – Do petka, 9. aprila, so tudi osnovne šole v mestni občini Celje zaprte. Nujno varstvo potrebuje 22 otrok. Šole dnevno pripravijo 434 kosil za otroke iz socialno ogroženih družin. Celjske osnovne šole v tem času nimajo posebnih težav in so bile na pouk na daljavo dobro pripravljene. Res je pa, da so se učenci po dolgi, skoraj 4-mesečni odsotnosti iz šole, komaj dobro navadili nazaj na šolsko delo, zato nobena tovrstna prekinitev ni dobra. Kot je povedal vodja aktiva ravnateljev Jože Berk se zavedajo, da so del sistema in delovanja družbe in to prekinitev jemljejo kot svoj prispevek k izboljšanju zdravstvenih razmer.

Petek, 2. april 2021 - 22:23

Varovanje osebnih podatkov

Osvežitev storitve prikaza ulic Google Street View

Ljubljana (MOREL)- Informacijska pooblaščenka je prejela obvestilo družbe Google, da bo z 8. aprilom nadaljeval z zajemom slik za osvežitev storitve prikaza ulic Google Street View, ki je del storitve Google Maps.

Petek, 2. april 2021 - 22:16

Nov spletni prikaz planinskih poti za invalide/OPP

Akcija Skupaj v hribe - Nevrorazlični AMA

Gluhi strežejo

Gluhi strežejo

Ljubljana (MOREL)- Po dobrih preteklih odzivih in močni želji bo tudi v letošnjem letu Planinska zveza Slovenije oz. njen odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) sledila svojemu poslanstvu, da omogoči enakost planincev in dostopnost gora za vse. Letos so uspešnim akcijam kot so Gibalno ovirani gore osvajajo, Gluhi strežejo v planinskih kočah, Slepi in slabovidni osvajajo vrhove, Slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP), dodali še akcijo Skupaj v hribe - Nevrorazlični AMA ter si zamislili nov spletni prikaz planinskih poti za invalide/OPP. Novost bo letos tudi ta, da bodo na enem pohodu združili različne akcije in tako še močneje dokazali, da združeni s partnerji zmoremo več.

Petek, 2. april 2021 - 22:13

Socialni demokrati obujajo tradicijo prvomajskega plakata z natečajem o prihodnosti dela

Odprt natečaj »Prihodnost dela«

Ljubljana (MOREL)- Socialni demokrati v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom razpisujejo natečaj za oblikovanje prvomajskega plakata. Z njim obujajo tradicijo, da z družbenokritičnim plakatom opozorijo na izzive dela, nove generacije delavskih pravic, delavskega organiziranja in kolektivnega organiziranja novodobnih in tradicionalnih delavk in delavcev, ki živijo od svojega dela in znanja.

Petek, 2. april 2021 - 21:22

Število oseb, zaposlenih v zdravstvu, narašča

Zdravnikov je bilo v 2019 za 17 odstotkov več kot v 2015

Ljubljana (MOREL)- Četrtina vseh zdravnikov je bila konec leta 2019 zaposlena v osnovnem zdravstvu (javni zavodi), 35 % jih je delovalo v klinikah in inštitutih, 21 % v splošnih bolnišnicah. Na področju splošne in družinske medicine je delovalo 18 % vseh zdravnikov.
Petek, 2. april 2021 - 21:20

Kako smo ocenjevali svoje zdravje v letu 2019 …

Podatkov za leto 2020 državni statistiki nimajo

Ljubljana (MOREL)- Povprečno sedem prebivalcev EU-28 od desetih (starih 16 ali več let) je v letu 2019 menilo, da je njihovo splošno zdravstveno stanje zelo dobro ali dobro. Delež takih prebivalcev je bil najvišji na Irskem (83,9 %), najnižji pa v Litvi (46,1 %) in drugi najnižji v Latviji (47,1 %). V Sloveniji je bilo takih prebivalcev 66,6 %, kar je bil nekoliko nižji odstotek od povprečja v celotni EU.
Petek, 2. april 2021 - 21:17

Število diplomantov medicine, zdravstvene nege, dentalne medicine in farmacije raste

Letno se izšola povprečno okoli 1.100 zdravstvenih tehnikov

Ljubljana (MOREL)- Gibanje števila diplomantov v poklicih zdravnik, zobozdravnik, farmacevt in medicinska sestra je bilo v opazovanem obdobju 2014–2018 večinoma pozitivno. 
Petek, 2. april 2021 - 21:14

Po številu zdravnikov in medicinskih sester na 100.000 prebivalcev

Slovenija zaostaja za številnimi članicami EU

Ljubljana, (MOREL)- Slovenija se je po vrednosti kazalnika število zdravnikov na 100.000 prebivalcev v letu 2018 med enaindvajsetimi državami članicami, za katere je na voljo ta podatek, uvrstila na 17. mesto, čeprav se število zdravnikov, zaposlenih v zdravstvu, letno povečuje.
Petek, 2. april 2021 - 21:08

7. april – svetovni dan zdravja, leto 2021 mednarodno leto zdravstvenih delavcev

Geslo kampanje je »Zaščiti. Investiraj. Skupaj«

Ljubljana, (MOREL)- 7. aprila obeležujemo vsako leto svetovni dan zdravja – od leta 1950, v spomin na ustanovitev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Svetovni dan zdravja je že drugo leto zapored posvečen zdravstvenim delavcem.
Četrtek, 1. april 2021 - 21:11

Rojstni dan na veliko noč

5.869 prebivalcev Slovenije bo imelo letos na veliko noč tudi rojstni dan

Ljubljana (MOREL)- Letos bomo veliko noč praznovali 4. aprila. 5.869 prebivalcev Slovenije bo imelo letos na veliko noč tudi rojstni dan.
Četrtek, 1. april 2021 - 21:06

Del velikonočnega zajtrka so tudi pirhi

1,2 milijona jajc so v 2019 v povprečju na dan znesle kokoši v Sloveniji

Ljubljana (MOREL)- Slovenija je v 2020 (po začasnih podatkih) izvozila za 4,3 milijona evrov jajc, uvozila pa jih je za 1,4 milijona evrov. Izvozila jih je največ v Hrvaško (85 %), uvozila pa iz Slovaške (26 %). Uvoz jajc je izrazito odvisen od sezone, ta sezona pa je praviloma vedno marca ali aprila, torej okoli velike noči.
Četrtek, 1. april 2021 - 20:40

10. obletnica ustanovitve Javnega zavoda Ljubljanski grad

Edinstven pogled na Ljubljanski grad 2011–2021

Ljubljana (MOREL)- Danes Javni zavod Ljubljanski grad praznuje deseti rojstni dan, ki ga zaradi novih vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa covid-19 sicer ne moremo praznovati skupaj z našimi obiskovalci, saj so grajska vrata od danes naprej ponovno zaprta.
Četrtek, 1. april 2021 - 10:13

Odprtih je veliko trgovin

Citypark obratuje nemoteno

Ljubljana (MOREL)- Največje nakupovalno središče v Sloveniji Citypark od danes, 1. aprila, do sobote, 10. aprila, deluje nemoteno. Središče je odprto od ponedeljka do sobote od 8. do 21. ure. Interspar in DM sta odprta že od 8. ure, večina ostalih trgovin pa od 9. ure.

Sreda, 31. marec 2021 - 09:29

ALEJA v naslednjih dneh odprta

Nakupovanje je povsem varno

Ljubljana, (MOREL)- Najsodobnejše nakupovalno središče v Sloveniji ALEJA tudi v naslednjih dneh po novih vladnih ukrepih deluje normalno od ponedeljka do sobote od 8.00 do 21.00. Odprte so prodajalne, ki lahko obratujejo skladno z ukrepi, ki trajajo vse do nedelje, 11. aprila. To so: Megamarket Interspar, Müller, Slowatch, Big Bang, L'Occitane, Sensilab, Lekarna Ljubljana, Zlatarna Celje, Sten Time, Nova KBM, hrana za živali Hunter, telekomunikacijski operaterji T-2, Telemach, A1 in Telekom ter Nespresso.
Sreda, 31. marec 2021 - 09:10

Odprto je zbiranje prijav

Nagrada Državljan Evrope 2021

Bruselj, (MOREL)- Evropski parlament vabi evropske državljane, skupine, združenja in organizacije k prijavi za nagrado Državljan Evrope 2021. Predloge lahko podajo tudi evropske poslanke in poslanci. Parlament nagrado podeljuje za projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.
Torek, 30. marec 2021 - 21:55

Zanimivost/Slovenija

AMZS odslej pomaga tudi kolesarjem

Ljubljana, 30. marca 2021 (MOREL) – AMZS je z letošnjim letom uvedel pomoč na cesti tudi za kolesarje. S to nadgradnjo AMZS zaokrožuje svojo storitev pomoči na cesti za različne vrste mobilnosti svojih članov – AMZS namreč članu zagotavlja pomoč na cesti za različna prevozna sredstva, ki jih član uporablja, četudi prevozno sredstvo ni v njegovi lasti. AMZS novo storitev za kolesarje uvaja tudi z namenom spodbujanja bolj trajnostnih oblik mobilnosti.

Torek, 30. marec 2021 - 21:34

Zanimivost/Nemčija

Novinec pri Volkswagnu: prihaja Taigo!

Wolfsburg, 30. marec 2021 (MOTREL)- Volkswagen razkriva prve obrise novega športnega SUV-coupéja, ki bo na trg prišel ob koncu letošnjega leta. Novi Taigo je športni križanec, ki bo razširil ponudbo SUV-jev v segmentu malih avtomobilov. Značilnosti novega modela bodo karizmatičen dizajn, sodoben koncept upravljanja in številni asistenčni sistemi. 

Ponedeljek, 29. marec 2021 - 21:51

Zanimivost/Slovenija

Z gradnjo garažnih hiš bi rešili problem parkiranja in razširili zelene parkovne površine

Celje, 29. marec 2021 (MOREL)– Na Mestni občini Celje se zavedajo, da imajo občani na Trubarjevi ulici in na ostalih ulicah na Otoku težave zaradi pomanjkanja parkirnih mest. Garažni boksi so dotrajani, parkirišča ob stanovanjskih blokih pa premajhna za današnje potrebe stanovalcev. V zadnjem času so od občanov prejeli veliko prošenj, naj obstoječa parkirna mesta razširijo na zelene površine, ki pa so že zdaj zelo omejene. Da bi ohranili zelene površine oziroma razširili zeleno parkovno ureditev v neposredni bližini stanovanjskih blokov, hkrati pa rešili problem parkiranja in s tem izboljšali bivalno okolje, bodo po izboru prostorskega načrtovalca pristopili k pripravi več variant zasnove prostorske ureditve tega območja.

Ponedeljek, 29. marec 2021 - 21:30

Zanimivost/Slovenija

Za čiščenje občine Brežice se je odločilo več kot 400 prostovoljcev

Brežice, 29. marec 2021 (MOREL)- V Komunali Brežice zaradi epidemioloških razmer letos niso nastopili kot organizator čistilne akcije »Očistimo Brežice«. »Ker so se na nas obračali skrbni občani, ki so želeli poskrbeti za čisto in urejeno okolje, smo jim omogočili prevzem rokavic in vreč za odpadke ter odvoz zbranih odpadkov z določenih lokacij,« je povedala mag. Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice.

Petek, 26. marec 2021 - 13:48

Zanimivost/Slovenija

ALEJA po novem odprta dlje, in sicer od 8.00 do 21.00

Ljubljana, 26. marec 2021 (MOREL)- Najsodobnejše nakupovalno središče ALEJA bo imelo s ponedeljkom, 29. aprila, nov, podaljšan delovni čas. Središče bo od tega ponedeljka do sobote obratovalo od 8.00 do 21.00. Takšen obratovalni čas bosta imela Interspar in Müller, medtem ko bo večina ostalih trgovin od ponedeljka do petka odprta od 9.00 do 21.00, ob sobotah pa od 8.00 dalje.

Četrtek, 25. marec 2021 - 23:36

Zanimivost/Slovenija

Človek, čuvaj mestni gozd in ne puščaj sledi

Ljubljana, 25. marec 2021 (MOREL) – V Ljubljani poteka tradicionalna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, v okviru katere začenjajo tudi letošnje aktivnosti družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. V ospredje tokrat postavljamo odnos do mestnih gozdov ter ozaveščanje o ustreznem ravnanju in vedenju v njih. V soboto, 27. marca, bo potekala tudi skupna čistilna akcija Mestne občine Ljubljana.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice