Torek, 26. januar 2021 - 20:46

Zanimivost/Slovenija

Ustanovljen konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov

Brdo pri Lukovici, 26. januar 2021 (MOREL)- Slovenci imamo na ravni Evropske unije zaščitenih 24 vrhunskih živil, ki jih odlikuje višja kakovost, poznano poreklo, poseben način pridelave ali naša bogata kulinarična tradicija. Danes  je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije ustanovljen konzorcij katerega poglaviten pomen je skupen nastop pri zagotavljanju promocijskih sredstev za evropsko zaščitene slovenske živilske pridelke in izdelke, generična promocija evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov ter simbolov poimenovanja (zaščitena označba porekla, 

Torek, 26. januar 2021 - 20:30

Zanimivost/Slovenija

Celjski vrtci in šole so brez težav začeli z delom

Celje, 26. januar 2021 (MOREL) – Včerajšnjega testiranja zaposlenih v vrtcih in šolah se je udeležilo skoraj 900 posameznikov, pozitivni so bili le štirje testi. Vrtci in šole so lahko danes brez težav začeli z delom in sprejeli otroke, ki so že težko čakali ta dan.

Petek, 22. januar 2021 - 14:39

Zanimivost/Slovenija

Portal SPOT z novo, osveženo podobo

Ljubljana, 22. januar 2021 (MOREL)-  Osrednji državni portal za poslovne subjekte - portal SPOT je zaživel v novi in osveženi podobi. Uporabnikom omogoča enostavnejši in hitrejši dostop do želenih informacij in e-postopkov. Portal SPOT poleg nove vizualne podobe strani in člankov, ponuja preglednejše vsebine, hitrejši in preglednejši dostop do e-postopkov ter storitev. Uporabniki se lahko seznanijo z različnimi dogodki s področja podjetništva, ki se odvijajo po Sloveniji in spremljajo novice o novostih na portalu SPOT. Za lažje in hitrejše iskanje informacij je vzpostavljen napreden iskalnik. Po novem lahko uporabniki oddajo svoje mnenje ali predloge o portalu in tako pomagajo izboljšati uporabniško izkušnjo vsebin in storitev portala. Vsebine lahko na prijaznejši način pregledujemo tudi na različnih napravah (mobilni telefoni, tablice, računalniki,…). 

Petek, 22. januar 2021 - 14:36

Zanimivost/Slovenija

V ponedeljek bodo na "gospodarcu" testirali samo šolnike

Ljubljana, 22. januar 2021 (MOREL)- Na podlagi sklepa ministrstva za zdravje bodo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) na Gospodarskem razstavišču ob ponedeljkih do preklica epidemije, izvajali le za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. 

Petek, 22. januar 2021 - 14:26

Zanimivost/Slovenija

​V Cityparku od jutri odprte prodajalne z otroškim tekstilom in obutvijo

Ljubljana, 22. januar 2021 (MOREL)-  V največjem nakupovalnem središču v Sloveniji Cityparku, ki ga upravlja SES European Shopping Centers, se z jutrišnjim dnem ponovno odpirajo specializirane prodajalne z otroškim programom. Med drugim so to trgovine Bambini, Okaidi in OVS Kids. To velja skladno s sprostitvenimi ukrepi vlade. V otroških trgovinah boste našli pestro izbiro kolekcij za najmlajše in šolarje.

Petek, 22. januar 2021 - 14:01

Zanimivost/Slovenija

Ob odprtju razstave Jože Plečnik in Praga je Celje danes obiskal veleposlanik Češke

Celje, 22. januar 2021 (MOREL)– Ob postavitvi razstave Jože Plečnik in Praga, ki bo na Krekovem trgu v Celju na ogled do 22. februarja, je Celje danes obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji Juraj Chmiel.  Znani slovenski arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) se je namreč s svojimi izjemnimi deli neizbrisno zapisal tudi v zgodovine Prage in češke arhitekture. Zasnoval je preureditev in opremo zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu in rimsko katoliško cerkev Srca Jezusovega. Bil je profesor na Umetniško obrtni šoli v Pragi, kjer je vzgojil več kot 50 vodilnih čeških arhitektov.

Četrtek, 21. januar 2021 - 22:34

Zanimivost/Slovenija

Mnenje potrošnikov na mesečni ravni nekoliko boljše, na letni ravni slabše

Ljubljana, 21. januar 2021 (MOREL)- Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v januarju 2021 glede na december 2020 izboljšal za 1 odstotno točko, od dolgoletnega povprečja pa je bil za 8 odstotnih točk nižji. Med kazalniki, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, sta se izboljšala pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 4 odstotne točke) in pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi (za 2 odstotni točki). Kazalnika trenutno finančno stanje v gospodinjstvu in pričakovanje glede večjih nakupov pa sta se poslabšala (vsak za 2 odstotni točki).

Četrtek, 21. januar 2021 - 09:38

Zanimivost/Slovenija

Na celjski gimnaziji Center so imel dijaki včeraj športni dan?!

Celje, 21. januar 2021 (MOREL)- Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) se že od pomladanskega šolanja na daljavo trudijo, da na tovrstno delo gledajo z več različnih perspektiv in krepljenja dobrih praks, s katerimi se lahko dopolnjuje tudi pouk, ki poteka oz. bo potekal zopet v šolah, pa tudi lajšanja negativnih posledic, med katere nedvomno na prvem mestu sodijo vedno večje psihološke stiske mladih, staršev in učiteljev, padec motivacije in brezciljnost, naveličanost in posledično zelo škodljivi učinki na telesno zdravje. Na šoli, ki jo obiskuje tudi ogromno dijakov s statusom športnika, tako ob rednih urah športa, kjer se pedagogi trudijo za številne kreativne spodbude mladim k redni telesni aktivnosti, potekajo tudi popoldanski programi vadbe, intervalna vadba za dijake in učitelje v času razrednih ur, večerna tedenska vadba za učitelje, 4-tedenski izziv, ki rekreacijo povezuje tudi z raziskovanjem zdrave prehrane v sodelovanju z nutricistko Mojco Cepuš in minutke za rekreacijo, s katerimi občasno dopolnijo videokonferenčni pouk.

Torek, 19. januar 2021 - 18:45

Zanimivost/Slovenija

Znani so nagrajenci po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau za 2021

Ljubljana, 19. januar 2021 (MOREL)– Kljub za gostince izredno turbulentnem letu omejenega obratovanja so inšpektorji Gault&Millau Slovenija uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. V njem je predstavljeno 153 restavracij, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti z 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov. Vodnik bo kmalu naprodaj na običajnih prodajnih mestih (takrat bodo razkriti vsi, ki so se uvrstili v vodnik), včeraj pa smo v prav posebnem – video formatu spoznali, kdo so najboljši za leto 2021. Slovenska turistična organizacija (STO), ki gastronomiji kot enemu ključnih turističnih produktov naše dežele posveča posebno pozornost, pri projektu tega uglednega vodnika sodeluje od vsega začetka.

Torek, 19. januar 2021 - 18:31

Zanimivost/Slovenija

Citypark bogatejši za 10 sodobnih polnilnih postaj za električne avtomobile

Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, Andrej Ropret  in Toni Pugelj

Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, Andrej Ropret in Toni Pugelj

Ljubljana, 19. januar 2021 (MOREL)- »Izredno sem ponosen, da se tudi v teh manj gotovih časih vsa naša SES-ova nakupovalna središča v Sloveniji razvijajo, rastejo in pišejo pozitivne zgodbe. Današnje odprtje novih električnih polnilnic v Cityparku je zagotovo ena od njih. Vesel sem, da ima Citypark novih 10 polnilnih mest za električne avtomobile in da smo to razširili po vseh naših SES-ovih nakupovalnih središčih v Sloveniji. Mislim, da so naša nakupovalna središča edina v državi, ki imajo vsaj 10 polnilnih mest, s tem pa vzpostavljamo in oblikujemo nove trende na tem področju,« je na odprtju sodobnih polnilnih postaj za električna vozila poudaril Toni Pugelj, direktor SES Slovenija. Družba namreč v zadnjih letih daje velik poudarek okoljski ozaveščenosti.

Petek, 15. januar 2021 - 15:54

Zanimivost/Slovenija

Odhajajoča ameriška veleposlanica postala častna članica

Ljubljana, 15. januar 2021 (MOREL)- AmCham Slovenija je Lyndi C. Blanchard, veleposlanici ZDA v Sloveniji, danes podelil naziv častne članice AmCham Slovenija. Častno plaketo sta ji v rezidenci ameriškega veleposlaništva izročila Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in predsednik AmCham Slovenija, in Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe.

Četrtek, 14. januar 2021 - 10:42

Zanimivost/Slovenija

ALEJA deluje nemoteno, odprtih je veliko trgovin

Ljubljana, 14. januar 2021 (MOREL)- Najsodobnejše nakupovalno središče v Sloveniji ALEJA tudi v novem letu deluje nemoteno. Odprte so vse trgovine, ki lahko delujejo skladno z vladnimi ukrepi. ALEJA obratuje od ponedeljka do sobote od 8.00 do 20.30. Megamarket Interspar, Müller in banka Nova KBM se odprejo že ob 8.00, večina ostalih prodajaln pa ob 9.00.Odprte so še: Baby Center, Sensilab, L'Occitane, Lekarna Ljubljana, trgovina za hišne ljubljenčke Hunter, čistilnica in pralnica Labod, Young Mič Styling, Nespresso in Čokoladnica Cukrček.

Sreda, 13. januar 2021 - 22:33

Zanimivost/Nemčija

Znamka Volkswagen v letu 2020 potrojila prodajo popolnoma električnih vozil

Wolfsburg, 13. januar 2021 (MOREL) – Znamka Volkswagen Osebna vozila je dobila polni zagon pri preobrazbi v smeri električne mobilnosti. "Leto 2020 je Volkswagnu prineslo preobrat in prodor na področju električne mobilnosti," je dejal Ralf Brandstätter, izvršni direktor znamke Volkswagen. V minulem letu je znamka po vsem svetu prodala več električnih avtomobilov kot kdajkoli prej: skupno jih je bilo več kot 212.000 (+158 odstotkov v primerjavi z 2019), od tega je bilo skoraj 134.000 (+197 odstotkov glede na 2019) baterijskih električnih vozil. Brandstätter je še povedal: "Smo na dobri poti, da dosežemo naš ambiciozni cilj, postati vodilni ponudnik baterijskih električnih vozil. Kot nobeno drugo podjetje se zavzemamo za privlačno in cenovno dostopno e-mobilnost."

Sreda, 13. januar 2021 - 22:22

Zanimivost/Vatikan

Papež se je danes cepil

Vatikan, 13. januar 2021 (MOREL/FoNet)- Papež Frančišek se je danes cepil proti koronavirusu, prvi dan kampanije cepljena v Vatikanu, sta razkrila novinarja argentinskega dnevnika La Nation in tednika Amerika, ki sta tesna prijatelja 84- letnega Frančiška. 

Sreda, 13. januar 2021 - 15:19

Zanimivost/Slovenija

Le s cepljenjem lahko premagamo epidemijo!

Ljubljana, 13. januar 2021 (MOREL)- Objavljamo skupno izjavo zdravniških organizacij, obeh medicinskih fakultet in Komisija RS za medicinsko etiko, ki je namenjena slovenski javnosti. Prebivalkam in prebivalcem Slovenije priporočamo, da se vsi, ki vam zdravstveno stanje to dopušča, odločite za cepljenje. Le enotni in solidarni bomo kolikor mogoče hitro obvladali epidemijo in spet omogočili življenje brez epidemijskih omejitev ter socialno in ekonomsko normalno delovanje naše družbe.

Sreda, 13. januar 2021 - 15:09

Zanimivost/Slovenija

V Celju so danes začeli s cepljenjem starejših od 80 let

Celje, 13. januar 2021 (MOREL) –Zdravstveni dom Celje je danes v dvorani Golovec (hala A) začel s cepljenem starejših od 80 let proti COVID-19. Danes prejeti odmerki cepiva v ZD Celje so skladno z nacionalno strategijo cepljenja namenjeni splošni populaciji, in sicer starejšim od 80 let ter izjemoma, po strokovni zdravniški oceni, tudi mlajšim od 80 let, če gre za bolnike s hudimi kroničnimi obolenji.

Sreda, 13. januar 2021 - 10:05

Zanimivost/Indonezija

Začelo se je cepljenje

Džakarta, 13. januar 2021 (MOREL/FoNet)- Indonezijski predsednik Joko Widodo se je danes cepil proti koronavirusu. Cepivo so razvili na Kitajskem. S tem se je začelo na Indoneziji množično cepljenje. Poleg njega so danes še cepili funkcionarje iz vojaškega vrha, policije in zdravstva, da bi tako prebivalce spodbudili k množičnemu cepljenju. 

Sreda, 13. januar 2021 - 09:55

Zanimivost/Slovenija

V Cityparku prihodnji teden odprtje desetih električnih polnilnic

Ljubljana, 13. januar 2021 (MOREL)- Obiskovalci največjega nakupovalnega središča v Sloveniji Cityparka, ki uporabljajo električne avtomobile, bodo lahko jeklene konjičke odslej polnili na kar desetih novih polnilnicah. Odprtje sodobnih polnilnih postaj za e-vozila bo prihodnji  torek.

Ponedeljek, 11. januar 2021 - 08:29

Zanimivost/Slovenija

Dijaki celjske gimnazije osvojili zlato plaketo

Celje, 11. janauar 2021 (MOREL)-  V soboto  so na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani pripravili spletni slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC) v kateri so sodelovali tretješolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter četrtošolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom GCC in študentom fizike Mitjo Suvajcem pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov. Po večurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji.

Sobota, 9. januar 2021 - 23:27

Zanimivost/Češka

Novi Škodin SUV za indijsko tržišče se bo imenoval Kushaq

Mladá Boleslav, 9. januar 2021 (MOREL)  – Prvi serijski model v sklopu projekta India 2.0, za katerega je na indijski podcelini odgovorna družba Škoda Auto, se bo imenoval Kushaq. Ime kompaktnega SUV-modela izvira iz več tisoč let starega indijskega jezika sanskrt. V še danes uporabljanem "jeziku bogov" pomeni beseda "kushak" kralj ali vladar, kar se poda samozavestni in odločni podobi novega Škode Kushaqa. Zapis s črko K na začetku in črko Q na koncu besede je nadaljevanje že uveljavljene Škodine nomenklature za družino globalno uspešnih SUV-modelov: Kodiaq, Karoq in Kamiq. Svetovna premiera novega Škode Kushaqa bo marca 2021.

Sobota, 9. januar 2021 - 00:20

Zanimivost/Slovenija

Cepljenje proti COVID-19 je najučinkovitejši ukrep za zaščito zdravja vseh

Ljubljana, 9. januar 2021 (MOREL) – Predsednici obeh stanovskih zbornic, Zbornice – Zveze in Zdravniške zbornice Slovenije, podpirata cepljenje proti COVID-19, saj to predstavlja najučinkovitejši ukrep za zaščito zdravja vseh, tako zdravstvenih delavcev kot celotne populacije. Pri krepitvi zaupanja v cepljenje je pomemben tudi zgled celotne zdravstvene stroke, zato vse zdravstvene delavce pozivata, da se cepijo proti COVID-19. 

Petek, 8. januar 2021 - 22:08

Zanimivost/Slovenija

Prenovili OŠ Nove Fužine

Ljubljana, 8. januar 2021 (MOREL) –  Končali so s celovito prenovo OŠ Nove Fužine, kjer ima prostore tudi enota vrtca Pedenjped Šlik šlak. Stavbo so nadzidali in tako pridobili še eno nadstropje, uredili so statično in požarno varnost objekta, s čimer so bistveno izboljšali bivalne pogoje za predšolske otroke, učence in zaposlene ter zagotovili optimalnejšo prostorsko razporeditev za izvajanje programa osnovne šole in vrtca v istem objektu. V okviru javno-zasebnega partnerstva Energetska obnova Ljubljane (EOL-3) so hkrati poskrbeli tudi za energetsko obnovo stavbe.

Petek, 8. januar 2021 - 12:27

Zanimivost/Slovenija

Več kot 3.000 umrlih v novembru lani

Ljubljana, 8. januar 2021 (MOREL)- V Sloveniji se je v novembru 2020 po začasnih podatkih rodilo 1.357 otrok (11,4 % manj kot v novembru 2019), umrlo pa je 3.059 prebivalcev Slovenije (89,5 % več kot v novembru 2019). Od začetka januarja do konca novembra 2020 se je po začasnih podatkih v Sloveniji rodilo 16.897 otrok; 20.634 prebivalcev Slovenije pa je v tem obdobju umrlo. Število rojenih je bilo v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 nižje za 5,3 %, število umrlih pa višje za 10,2 %.

Četrtek, 7. januar 2021 - 23:09

Zanimivost/Slovenija

Evropska sredstva povezujejo: potujoča fotografska razstava dobrih zgodb, ki povezujejo Slovenijo

Celje, Ljubljana, 7. januar 2020 (MOREL) – Mestna občina Celje bo jutri na pobudo Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko na Krekovem trgu postavila fotografsko razstavo z naslovom Evropska sredstva povezujejo. Razstava gostuje v vseh dvanajstih razvojnih regijah do konca junija 2021, nato pa se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU preselila na Brdo pri Kranju. Na razstavi sta predstavljena tudi dva celjska projekta: Ukrepi za izboljšanje kolesarskega prometa in javnega potniškega prometa v MOC (Celebus in KolesCE) in Generator (Tehnopark Celje).

Četrtek, 7. januar 2021 - 23:06

Zanimivost/Slovenija

Popisi bodo izvedeni po planu

Ljubljana, 7. januar 2021 (MOREL)- Popisi so bili včasih »blagovna znamka« statističnega urada. Še vedno jih izvajajo, vendar od 2011 ne več z neposrednim zbiranjem podatkov na terenu, ampak s povezovanjem registrov in baz. Prav zato bodo tudi popis 2021 kljub epidemiji covida-19 vseeno lahko izpeljali tako, kot smo načrtovali. 

Četrtek, 7. januar 2021 - 22:49

Zanimivost/Španija

Novi SEAT Leon osvojil naziv AUTOBEST 2021

Martorell, 7. januar 2020 (MOREL) - Novi SEAT Leon so izglasovali za prejemnika AUTOBEST 2021, evropskega priznanja za najboljši avtomobilski nakup v Evropi za leto 2021.  Žirijo AUTOBEST sestavlja 31 članov, najbolj priznanih avtomobilskih novinarjev iz vse Evrope. SEAT-u je v njegovi 70-letni zgodovini ta čast pripadla dvakrat; leta 2017 je to nagrado prejela SEAT Ateca. Priznanje poudarja predanost razvoju vozil, ki odstopajo od klasičnih in na trgu ponujajo nekaj zares posebnega.

Četrtek, 7. januar 2021 - 22:17

Zanimivost/ZDA

Elon Musk najbolj bogat Zemljan

New York, 7. januar 2021 (MOREL/Fonet)- Elon Musk, lastnik Tesle in SpaceX, je trenutno najbogatejši človek na svetu, je danes objavil Bloomberg in opozoril, da se je Muskovo bogastvo lani povečalo za 150 milijard dolarjev. Musk je naziv najbogatejšega človeka na svetu prevzel Jeffu ​​Bezosu, lastniku Amazona, ki je od leta 2017 zasedel prvo mesto med najbogatejšimi, je zapisal Bloomberg, ki je ustvaril nekakšen indeks najbogatejših ljudi, s pomočjo katerega spremlja vrednost bogastva 500 najbogatejših po vsem svetu.

Sreda, 6. januar 2021 - 20:29

Zanimivost/Nemčija

Pred 75 leti v Wolfsburgu začetek serijske proizvodnje Volkswagnovega Hrošča

Wolfsburg, 6. januar 2021 (MOREL) – 27. decembra 1945 je stekla serijska proizvodnja Volkswagnovega avtomobila z oznako Typ 1. S tem se je pravzaprav začela uspešna zgodovina Volkswagna. Namesto avtomobila, ki so ga sprva načrtovali kot prestižni projekt nacionalsocialistov, so od leta 1939 masovno izdelovali orožje. Do konca vojne je Volkswagnovo tovarno zapustilo samo 630 vozil, ki so jih izdelali leta 1938 in jih preimenovali v KdF-Wagen. Šele pod britanskim skrbništvom, po zaslugi strateške daljnovidnosti majorja Ivana Hirsta, se je v Wolfsburgu začela pisati edinstvena in uspešna zgodovina VW Hrošča.

Sreda, 6. januar 2021 - 20:25

Zanimivost/Nemčija

Nove razsežnosti tehnologije luči

Ingolstadt,  6. januar 2021 (MOREL) – Audi odkriva nove tehnološke razsežnosti avtomobilskih luči. Prvotno so luči vozila v prvi vrsti služile varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Z digitalizacijo žarometov in zadnjih luči se ponujajo možnosti, kot jih doslej še nismo poznali: luči postajajo sredstvo zunanje komunikacije in interakcije, individualizirajo dizajn ter kupcem omogočajo nove možnosti oblikovanja in personalizacije.

Ponedeljek, 4. januar 2021 - 16:34

Zanimivost/Slovenija

S pomočjo nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada bomo razširili sistem KolesCE

Celje, 4. januar 2021 (MOREL) – Mestna občina Celje je prejela odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude za projekt Širitev sistema izposoje javnih koles – bike sharing. Od Eko sklada bodo prejeli 298.750,56 eurov nepovratnih finančnih spodbud, ki so namenjene za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture.

Ponedeljek, 4. januar 2021 - 16:18

Kronika/ZDA

Umrla igralka Tanya Roberts

Los Angeles, 4. januar 2021 (MOREL/Fonet) - Ameriška igralka Tanya Roberts, ki je najbolj znana kot nekdanje Bondovo dekle  z imenom Stacey Stutton ter po vlogah v TV-serijah Oh, ta sedemdeseta in Čarlijevi angelčki. 66- letna igralka je  umrla v bolnišnici "Sedars-Sinaj", kamor so jo prepeljali na božični večer, ko je med sprehodom s psom omedlela. V bolnišnici so jo priklopili na mehansko predihavanje, vendar pa je umrla. Njena smrt naj ne bi bila povezana s covidom-19, je povedal njen tiskovni predstavnik. 

Ponedeljek, 4. januar 2021 - 07:20

Zanimivost/Indija

V Indiji dovoljeni dve vrsti cepiv proti koronavirusu

New Delhi, 4. januar 2021 (MOREL/Fonet)- Indija je po kratkem postopku dovolila uporabo dveh cepiv proti koronavirusu. Tako se je odprla pot za začetek morda največjega programa imunizacije na vsem svetu, je objavil Glas Amerike. Prvo cepivo je razvila britanska družba Astra Zenica in se izdeluje v Indiji, drugo pa je razvila indijska farmacevtska družba Berat Biotek. 

Nedelja, 3. januar 2021 - 18:23

HAPPY NEW YEAR AND MERRY CHRISTMAS

Vsem našim bralcem, poslušalcem, gledalcem, poslovnim partnerjem, sodelavcem in prijateljem želimo

VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE

IN

SREČNO TER USPEŠNO NOVO LETO 2021

Sobota, 2. januar 2021 - 23:07

Zanimivost/Slovenija

Novorojenčkom darila, medicinskemu osebju pa iskreno priznanje in zahvala

Celje, 2. januar 2021 (MOREL) – Epidemija nas je prikrajšala za veliko lepih trenutkov, med drugim tudi za tradicionalen obisk Ginekološko-porodniškega oddelka celjske bolnišnice. Doslej smo vsako leto drugega januarja obiskali porodnišnico in obdarili novorojenčka, ki se je zadnji rodil v minulem letu, novorojenčka, ki je v novem letu prvi prijokal na svet ter prvega Celjana ali Celjanko. Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa smo morali tokrat akcijo izpeljati nekoliko drugače. Darila za novorojenčke, ki jih je podžupanja Breda Arnšek odnesla v porodnišnico že pred nekaj dnevi, sta ponosnim mamicam predala predstojnik Ginekološko – porodniškega oddelka celjske bolnišnice mag. Jakob Koren, dr. med., in glavna medicinska sestra Marija Šišmanovič.  Prenesla sta jim tudi naše iskrene želje, da bi bili na svoji življenjski poti zdravi in obdani s srečo, ljubeznijo ter uspehi na vseh področjih. 

Petek, 1. januar 2021 - 23:02

Zanimivost/Slovenija

Z novim letom nov generalni sekretar PZS

Ljubljana, 1. januar 2021 (MOREL)- Z novim letom je sedanjega generalnega sekretarja Planinske zveze Slovenije Mateja Planka nasledil Damjan Omerzu, ki se bo trudil ohraniti stabilno poslovanje in ugleden sloves ene največjih slovenskih nevladnih organizacij.

Petek, 1. januar 2021 - 22:45

Zanimivost/Slovenija

Državni statistiki merijo odkup mleka v tonah, ne v hektolitrih

Ljubljana, 1. janua 2021 (MOREL)- V novembru 2020 je bilo s kmetijskih gospodarstev odkupljenih približno 45.600 ton mleka, kar je za 3,4 % več kot v novembru 2019, hkrati pa za 3,4 % manj kot v predhodnem mesecu. Mleko, odkupljeno v novembru 2020, je vsebovalo 4,23 % maščob in 3,53 % beljakovin.

Torek, 29. december 2020 - 20:22

Zanimivost/Slovenija

Rdeči križ Slovenije zbira pomoč za potresnike na Hrvaškem

Ljubljana, 29. december 2020 (MOREL)- Rdeči križ Slovenije je danes iz Sklada solidarnosti nakazal 10.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih. Po včerajšnjem in današnjem potresu na Hrvaškem se je Rdeči križ Slovenije takoj povezal s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki na terenu pomagajo prizadetim ob obeh potresih.

Ponedeljek, 28. december 2020 - 21:05

Zanimivost/Slovenija

Mestna hiša bo zadnje decembrske dni odeta v zimsko pravljico

Ljubljana, 28. december 2020 (MOREL)- Pročelje ljubljanske mestne hiše bo v teh dneh dobilo praznično podobo s pomočjo tehnike video mapping. Mestna občina Ljubljana skupaj s Turizmom Ljubljana želita s tem popestriti dogajanje v mestu in vsaj delno ublažiti manjko prazničnega dogajanja, ki je bil v preteklih letih v tem tednu na vrhuncu. 

Sobota, 26. december 2020 - 12:23

Zanimivost/Slovenija

Tudi v Slovenijo dostavili cepivo proti covidu19

Ljubljana, 26. december 2020 (MOREL)- V Slovenijo je v ranih jutranjih urah na mejnem prehodu Karavanke prispela prva pošiljka 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, je povedal vladni trobentač Jelko Kacin. Iz mejnega prehoda so cepivo v spremstvu policije odpeljali v UKC Ljubljana, odkoder ga bodo razposlali na cepilna mesta. Do konca leta naj bi Slovenija sicer dobila še 6825 odmerkov. Prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

Četrtek, 24. december 2020 - 22:44

Zanimivost/Slovenija

SOS telefon 24 ur

Ljubljana, 24. december 2020 (MOREL)- Iz društva SOS so sporočili, da se s 1. januarjem 2021 odpira 24-urna svetovalna linija SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja. 

Sreda, 23. december 2020 - 16:02

Zanimivost/Slovenija

Letos v programu DORA preventivno mamografijo opravilo skoraj 100.000 žensk

Ljubljana, 23. december  2020 (MOREL)-  Državni presejalni program za raka dojk DORA je letos uspel nadoknaditi skoraj vse odpovedi načrtovanih slikanj zaradi spomladanske dvoinpolmesečne prekinitve po tem, ko se je država odločila, da bo zaradi prvega vala epidemije COVID-19 začasno zaustavila izvajanje presejalnih programov za raka. Z dodatnimi termini v posameznih presejalnih centrih in z delom v poletnih mesecih so v programu DORA slikali 99.671 žensk, kar je primerljivo z lanskim obsegom. Zaradi odkritih sprememb na mamografskih slikah so na dodatne obravnave – dodatno slikanje, ultrazvok, magnetno resonanco in v manjši meri tudi punkcijo, povabili 3.116 žensk. Z dodatno obravnavo so pri 575 ženskah odkrili raka dojk.

Torek, 22. december 2020 - 22:09

Zanimivost/Slovenija

Presaditev pljuč COVID bolniku

Ljubljana, 22. december 2020 (MOREL)- V noči s četrtka na petek minuli teden je ekipa UKC Ljubljana presadila pljuča mlajšemu bolniku z dokončno odpovedjo pljuč zaradi COVID-19 pljučnice. Poseg je skupno trajal 10 ur, presajena pljuča dobro delujejo, bolnikovo stanje v Centru za intenzivno terapijo je stabilno. 34-letni mož in oče je bil z izjemo blage astme pred tem popolnoma zdrav, kadil ni nikoli. “To je bila prva presaditev pljuč zaradi posledic COVID-19 v Sloveniji in ena izmed približno desetih doslej na svetu,” je povedal predstojnik KO za torakalno kirurgijo Tomaž Štupnik. Ekipa UKC Ljubljana je opravila že šestnajsto presaditev pljuč v letošnjem letu.  

Torek, 22. december 2020 - 09:22

Zanimivost/Slovenija

​V Cityparku letos Božiček obdaruje kar dva dni

Ljubljana, 22. december 2020 (MOREL)- Drugi dobri mož letos obiskovalce Cityparka obdaruje kar dva dni. Prvič se bo Božiček s svojimi pomočniki po največjem nakupovalnem središču sprehodil danes, 22. decembra, s svojim obdarovanjem pa bo nadaljeval tudi jutri. Med obiskovalce bo tako ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov razdelili več kot 1000 daril.

Torek, 22. december 2020 - 08:59

Zanimivost/Slovenija

Center Interspar Vič prejemnik certifikata TÜV AUSTRIA za najvišje higienske standarde

Dejvi Ružič, glavni direktor slovenske hčerinske družbe TÜV AUSTRIA SERVIS, je podelil certifikat najvišjega higienskega standarda Nevenki Roš, center managerki Centra Interspar Vič

Dejvi Ružič, glavni direktor slovenske hčerinske družbe TÜV AUSTRIA SERVIS, je podelil certifikat najvišjega higienskega standarda Nevenki Roš, center managerki Centra Interspar Vič

Ljubljana, 22. december 2020 (MOREL)- Ob upoštevanju vseh ukrepov in predpisov, ki veljajo ob globalni epidemiji Covida-19, so bili higienski standardi v Centru Interspar Vič Ljubljana certificirani po novih TÜV AUSTRIA higienskih standardih. Ukrepi se dosledno izvajajo na vseh prodajnih površinah, vključno s sanitarijami, prav tako pa tudi v prostorih uprave nakupovalnega središča. Center Interspar Vič upravlja družba SES Spar European Shopping Centers, ki je vodilna družba na tržišču velikih nakupovalnih središč v Sloveniji in Avstriji. Center Interspar Vič se je tako skupaj s sestrskima nakupovalnima središčema Aleja in Citypark uvrstil med prva tri nakupovalna središča v Ljubljani, ki so prejela certifikat TÜV AUSTRIA za najvišje higienske standarde.

Torek, 22. december 2020 - 08:38

Zanimivost/Slovenija

Citypark je tudi pridobilo TÜV-AUSTRIA certifikat za higienski management

Dejvi Ružič, generalni direktor slovenske podružnice TÜV AUSTRIA SERVIS, je certifikat za certificiran higienski management izročil Andreju Ropretu, center managerju Cityparka

Dejvi Ružič, generalni direktor slovenske podružnice TÜV AUSTRIA SERVIS, je certifikat za certificiran higienski management izročil Andreju Ropretu, center managerju Cityparka

Ljubljana, 22. december 2020 (MOREL)-  Higiena in varnost sta bili v Cityparku Ljubljana vedno najpomembnejši. Z nastopom epidemije koronavirusa se je higienski koncept ponovno močno okrepil. Citypark je skupaj s sestrskima centroma Aleja in Center Interspar Vič eno prvih treh nakupovalnih središč v Ljubljani, ki je bilo certificirano za vzorne ukrepe v skladu z novim standardom higienskega managementa TÜV AUSTRIA, s posebnim upoštevanjem trenutne pandemije virusa Covid-19. Sem spadajo hodniki nakupovalnih središč, vključno s sanitarijami, in prav tako uprava centra. Vsa tri nakupovalna središča (Citypark, Aleja, Center Interspar Vič) upravljajo evropski nakupovalni centri SES Spar European Shopping Centers, vodilni na trgu na področju velikih nakupovalnih središč v Sloveniji in Avstriji.

Torek, 22. december 2020 - 08:35

Zanimivost/Slovenija

ALEJA, kot eno izmed prvih nakupovalnih središč v Ljubljani, prejemnik certifikata TÜV AUSTRIA za najvišje higienske standarde

Dejvi Ružič, glavni direktor slovenske hčerinske družbe TÜV AUSTRIA SERVIS, je podelil certifikat najvišjega higienskega standarda Toniju Puglju, direktorju ALEJA Ljubljana.

Dejvi Ružič, glavni direktor slovenske hčerinske družbe TÜV AUSTRIA SERVIS, je podelil certifikat najvišjega higienskega standarda Toniju Puglju, direktorju ALEJA Ljubljana.

Ljubljana, 22. december 2020 (MOREL)- Higiena in varnost sta v ALEJI Ljubljana že od odprtja dalje na prvem mestu. ALEJA Ljubljana se skupaj s sestrskima nakupovalnima središčema Center Vič in Citypark uvršča med prva tri nakupovalna središča v Ljubljani, ki so bila certificirana za vzorne ukrepe v skladu s higienskimi standardi TÜV AUSTRIA, s posebnim upoštevanjem trenutne pandemije virusa Covid-19. Ukrepi se dosledno izvajajo na vseh skupnih površinah nakupovalnega središča, vključno s sanitarijami, prav tako pa tudi v prostorih uprave ALEJE. ALEJO Ljubljana upravlja SES Spar European Shopping Centers, ki je vodilna družba na tržišču velikih nakupovalnih središč v Sloveniji in Avstriji.

Ponedeljek, 21. december 2020 - 20:49

Zanimivost/Slovenija

Hitro testiranje na voljo tudi v Celju

Celje, 21. december 2020 (MOREL)– Prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom bo  občanom jutri, v sredo in v četrtek na voljo tudi v Celju in sicer v hali A na Celjskem sejmišču. Jutri bodo testiranja od 10. do 17. ure, v sredo od 9.00 do 17. ure in četrtek 9.00 do 15.00.

Ponedeljek, 21. december 2020 - 14:30

Zanimivost/Rusija

Rusko cepivo Sputnjik Ve učinkovit tudi proti novemu soju koronavirusa

Moskva, 21. december 2020 (MOREL/Fonet)- Rusko cepivo Sputnjik Ve je učinkovito tudi proti novi mutaciji koronavirusa, ki so jo odkrili v številnih evropskih državah, je izjavil direktor Ruskega sklada za neposredne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev. Potrjujemo, da je po naših informacijah cepivo Sputnjik Ve izjemno učinkovito tudi proti novemu sevu oziroma mutaciji koronavirusa, ki so ga odkrili v Evropi, izpostavil Dmitrijev in dodal, da je cepivo že pokazalo svojo učinkovitost kljkub predhodnim mutacijam v S-proteinu.

Petek, 18. december 2020 - 18:31

Zanimivost/Slovenija

V ALEJI odprte vse trgovine

Ljubljana, 18. december 2020 (MOREL)- V najsodobnejšem nakupovalnem središču v Sloveniji ALEJA bodo od jutri, torej od sobote, 19. decembra, odprte vse trgovine, dovoljene skladno s sprostitvenimi ukrepi vlade.ALEJA obratuje od ponedeljka do sobote od 7.00 do 20.45. Megamarket Interspar in Müller se odpreta že ob 7. uri, ostale prodajalne pa ob 8. uri.

Petek, 18. december 2020 - 16:16

Zanimivost/Slovenija

V Cityparku od jutri odprta večina trgovin

Ljubljana, 18. december 2020 (MOREL)- V največjem nakupovalnem središču v Sloveniji Cityparku, ki ga upravlja SES European Shopping Centers, bo z jutrišnjim dnem odprta večina trgovin. To velja skladno s sprostitvenimi ukrepi vlade. Citypark obratuje od ponedeljka do sobote od 7.00 do 20.45. Megamarket Interspar, Primark in drogerija DM se odprejo že ob 7. uri, ostale prodajalne pa ob 8. uri.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej