Sreda, 9. september 2020 - 18:36

Zanimivost/Slovenija

Jesen na Krasu in v Brkinih bo v znamenju festivalskega dogajanja, majhnih dogodkov in 440. obletnice Kobilarne Lipica

Rodik, 9. september 2020 (MOREL) – Kulturna in naravna dediščina ter kulinarika so rdeča nit jesenskega festivalskega dogajanja na Krasu in v Brkinih. Ponudbo doživetij odpira 440. obletnica Kobilarne Lipica, ki ji bo sledilo pestro festivalsko dogajanje Festivala kraška gmajna, Festivala Brkinska sadna cesta, Dnevov evropske kulturne dediščine na Krasu in v Brkinih, Meseca kraške kuhinje in nekoliko drugačnega Martinovanja na Krasu. V Parku Škocjanske jame bodo znova odprli Hankejev kanal, obiskovalcem pa bo tudi v jeseni na voljo akcija Čas za vas - Brda. Vipavska dolina. Kras. Organizatorji festivalskega in drugega dogajanja pripravljajo dogodke za manjše skupine, s katerimi obiskovalcem zagotavljajo varno raziskovanje naše destinacije v skladu z varnostnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov Aleš Vodičar je uvodoma izpostavil pomen povezovanja na destinaciji, ki se odraža tudi v skupnih nastopih in promociji jesenskega dogajanja: »Organizatorji festivalskega in drugega dogajanja pripravljajo dogodke za manjše skupine, s katerimi obiskovalcem zagotavljajo varno raziskovanje naše destinacije v skladu z varnostnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.« Najpomembnejši med dogodki je zagotovo visoki jubilej – 440 let Kobilarne Lipica, ki ob tako pomembnem mejniku pripravlja še bogatejši program Dnevov Kobilarne Lipica. »Visoki jubilej bomo v nedeljo, 13. septembra, obeležili z gala predstavo lipiške šole klasičnega jahanja pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja,« je izpostavil direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset.

Tudi v Parku Škocjanske jame po daljšem zaprtju izpostavljajo pomembno novost – odprtje Hankejevega kanala. Direktor Javnega zavoda Park Škocjanske jame je ob tem povedal: »Odprtje te naravne znamenitosti je za Park Škocjanske jame izjemnega pomena, saj majhnim skupinam omogoča prav posebno doživetje naravne dediščine.« Festivalsko dogajanje odpira Festival kraška gmajna, ki obiskovalcem že četrto leto predstavlja eno najstarejših kulturnih krajin, tokrat pod naslovom Kamen, burja in miti. Festival Brkinske sadne ceste vključuje turistične in sadjarske kmetije ter gostilne s ponudbo brkinskih jedi in drugih brkinskih pridelkov ter aktivnim doživetjem brkinskega sadovnjaka, ki je lahko tudi priložnost za odkrivanje še nastajajočega Mitskega parka. Za vse, ki iščejo dodatno kulinarično razvajanje, bo oktobra in novembra na voljo Mesec kraške kuhinje, ki s svojo dolgoletno tradicijo bogati jesensko ponudbo na Krasu ter vabi obiskovalce, da se poleg lepot narave naužijejo tudi kulinaričnih dobrot.

November bo v znamenju Martinovanja na Krasu, najdaljšega praznika mladega vina doslej. Razmeram prilagojeno martinovanje bo potekalo v nekoliko drugačni podobi, z več kot 40 različnimi ponudniki vina, kraških dobrot in kosil, degustacijami in KRASnimi martinovimi doživetji. Vinarji bodo degustacijo štirih vzorcev omogočili po enotni ceni. Dodatno popestritev kulinaričnega razvajanja skozi celotno jesen bo omogočilo nadaljevanje poletne uspešnice Čas za vas - Brda. Vipavska dolina. Kras, ki povezuje tri izjemne vinorodne okoliše; z barvami sonca, zelene Vipave in temno rdeče jerine rišejo mavrico edinstvenih doživetij; Jesenska doživetja nagovarjajo individualne goste, družine in majhne skupine, da se na pristen in predvsem varen način podajo na odkrivanje Krasa in Brkinov. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej