Ponedeljek, 30. november 2020 - 23:16

Zunanja politika/Slovenija

Počivavšek uči Evropo kako krasti državni denar

Ljubljana, 30. november 2020 (MOREL)- Dan inovativnosti, vodilni slovenski dogodek na področju inovativnosti, ki se je danes odvil v spletni obliki pod naslovom »Simptomi kreativnosti«, je letos prvič potekal v sodelovanju s platformo Creativeforum.si Ministrstva za zunanje zadeve. Dogodek, ki se ga je udeležilo preko tisoč udeležencev iz več kot 50 držav, je naslovil osrednjo vlogo ustvarjalnosti kot mednarodnega družbenega gonila in potencial povezovanja tradicionalnih industrij s kreativnim sektorjem. "Podpora kreativnosti in inovacijam je eden od stebrov slovenske zunanje politike, kreativnost pa bo ena od medresorskih prednostnih tem Slovenije v času njenega predsedovanja Svetu Evropske unije", je v uvodnem nagovoru na konferenci poudaril državni sekretar Stanislav Raščan.

Ponedeljek, 30. november 2020 - 19:49

Zunanja politika/Hrvaška

Plenkovič pozitiven na koronavirus

Zagreb, 30. november 2020 (MOREL/Fonet)- Hrvaški premier Andrej Plenkovioč je pozitiven na okužbo z koronavirusom, je danes potrdil tiskovni predstavnik hrvaške vlade v Zagrebu Marko Milič. Plenkovič se je na predlog epidemiologov danes ponovno testiral, izvid pa je pokazal, da je bil pozitiven na okužbo. 

Ponedeljek, 30. november 2020 - 17:07

Zanimivost/Češka

Škoda Octavia RS in Octavia Scout top izvedbi

Mladá Boleslav, 30. november 2020 (MOREL)– Škoda z uvedbo Octavie RS in karavana v terenski preobleki, Octavie Scout, zaokroža menjavo generacij pri svoji prodajni uspešnici. Nova top modela iz družine Octavia v četrti generaciji ponujata še večjo varnost, nove asistenčne sisteme, več udobja in sodobne rešitve za povezljivost. Kar zadeva pogon, pa Škoda pri novi Octavii ponuja najpestrejšo paleto motorjev v dosedanji zgodovini te modelske serije. 

Ponedeljek, 30. november 2020 - 17:01

Zunanja politika/EU

Predlagani novi ukrepi za boj proti proizvodnji prepovedanih drog

Bruselj, 30. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija predlaga nove ukrepe za boj proti proizvodnji prepovedanih drog v EU. Za omejitev razpoložljivost prepovedanih drog je bistveno, da se storilcem kaznivih dejanj prepreči dostop do predhodnih sestavin, potrebnih za njihovo proizvodnjo.

Ponedeljek, 30. november 2020 - 16:59

Zunanja politika/EU

Evropsko gospodarstvo raste tudi ob zmanjševanju emisij

Bruselj, 30. november 2020 (MOREL)- Komisija je danes sprejela letno poročilo EU o napredku na področju podnebnih ukrepov, ki povzema napredek EU pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v letu 2019. Emisije toplogrednih plinov v EU-27 so se v primerjavi z letom poprej zmanjšale za 3,7 %, BDP pa se je povečal za 1,5 %. Emisije so zdaj za 24 % nižje kot leta 1990.

Ponedeljek, 30. november 2020 - 16:55

Zunanja politika/EU

Jutri leto dni dela Evropske komisije v novi sestavi

Bruselj, 30. november 2020 (MOREL)-  Jutri bo Evropska komisija Ursule von der Leyen obeležila leto dni, odkar je prevzela mandat. Komisija si je takoj na začetku mandata zastavila vrsto ambicioznih ciljev za prihodnost Evrope: podnebna nevtralnost do leta 2050; od 2020 napovedano digitalno desetletje Evrope, krepitev Evrope v svetu z bolj geopolitičnim pristopom.V prvih treh mesecih je Komisija predstavila evropski zeleni dogovor in njegove prve gradnike. Predstavila je tudi industrijsko strategijo za opredelitev nove poti naprej za industrijo v Evropi, osredotočila pa se je še na krepitev konkurenčnosti Evrope v svetu.

Sobota, 28. november 2020 - 22:14

Zunanja politika/Francija

Protesti v Franciji, v Parizu gorela tudi banka

Pariz, 28. november 2020 (MOREL/Fonet)- Francoska policija je s solzivcem in šok granatami napadla protestnike, ki so se v Parizu zbrali na protestu proti zakonu, zaradi katerega naj bi bilo snemanje ali fotografiranje policije kaznivo. Spopadi so se začeli po tem, ko so nekateri posamezniki iz množice na policiste začeli metati kamenje in pirotehnične pripomočke, ter postavili barikade. Zažgali so avtomobile in časopisni kiosk, vhod v Narodno banko Francijo in restavracijo pri banki. Policija je aretirala na desetine protestnikov. Po podatkih notranjega ministrstva se je v Parizu v osrednjih delih prestolnice zbralo približno 46.000 ljudi. Večina je korakala mirno, vendar so se majhne skupine spopadale s policijo, razporejeno v mestu. Oblasti so sporočile, da je bilo 46 aretiranih in več kot 20 policistov ranjenih.

Petek, 27. november 2020 - 22:20

Zunanja politika/EU

Inovativna uporabo podatkov pri javnih naročilih

Bruselj, 27. november 2020 (MOREL)- Evropska unije spodbuja inovativno uporabo podatkov pri javnih naročilih, ki vključujejo sredstva EU. Evropska komisija, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Partnerstvo za odprto oddajanje naročil so zato pripravili pilotna projekta za izboljšanje kakovosti in preglednosti javnih razpisov, ki se sofinancirajo iz skladov EU v Grčiji in na Poljskem.

Petek, 27. november 2020 - 22:17

Zunanja politika/EU

Prvi schengenski forum

Bruselj, 27. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija v ponedeljek, 30. novembra, pripravlja prvi schengenski forum, s katerim začenja politično razpravo za spodbujanje konkretnega sodelovanja za reševanje sedanjih izzivov in izgradnjo odpornejšega schengenskega območja. 

Petek, 27. november 2020 - 22:14

Zunanja politika/Slovenija

Logar bi se lahko marsikaj naučil od islandskega kolega

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes preko avdio-video konference opravil pogovor z ministrom za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje Republike Islandije Gudlaugurjem Thórom Thórdarsonom. Minister  Logar je v pogovoru poudaril dobre in prijateljske odnose med državama ter izrazil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Islandijo.

Petek, 27. november 2020 - 20:55

Zunanja politika/Slovenija

Neformalno srečanje državnih in generalnih sekretarjev držav članic EU

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Jožef Drofenik sta se preko avdio-video povezave udeležila rednega neformalnega srečanja državnih in generalnih sekretarjev držav članic Evropske unije, ki ga je organizirala Portugalska kot država, ki bo predsedovala Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Četrtek, 26. november 2020 - 19:54

Zunanja politika/ZDA

Milijoni potujejo kljub opozorilom

Washington, 26. november 2020 (MOREL/Fonet)- Milijoni Američanov so odpotovali na družinska srečanja bo zahvalnem dnevu, čeprav so strokovnjaki svetovali, da se temu izognejo zaradi naraščajočega števila okuženih in umrlih zaradi koronavirusa. 

Četrtek, 26. november 2020 - 17:47

Zunanja politika/EU

Komisija je danes znova delila nagrade

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes razglasila zmagovalce natečaja za evropske socialne inovacije 2020, ki je bil letos posvečen okolju in družbi prijaznejši modi. Letošnji dobitniki so belgijski projekt resortecs® za poenostavljanje postopka ponovne uporabe in recikliranja tekstila, hrvaška digitalna platforma Snake za virtualno oblačenje in romunski pravni mehanizem za podporo obrtnikom in oblikovalcem WhyWeCraft.  Za nagrado bo vsak izmed njih prejel po 50.000 evrov. 

Četrtek, 26. november 2020 - 17:44

Zunanja politika/EU

Raziskovalno središče za preprečevanje hibridnih groženj

Bruselj, 26. november 2020 (MOREL)- Komisija je danes predstavila nov konceptualni okvir, namenjen boljšemu razumevanju sodobnih hibridnih groženj in povečanju odpornosti EU proti njim. Okvir sta razvila Skupno raziskovalno središče Komisije in Evropski center odličnosti za preprečevanje hibridnih groženj.

Četrtek, 26. november 2020 - 17:41

Zunanja politika/EU

Nova evropska strategija za zdravila

Bruselj, 26. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je včeraj predstavila novo evropsko strategijo za zdravila, da bi pacientom zagotovila dostop do inovativnih in cenovno dostopnih zdravil ter podprla konkurenčnost, inovativno zmogljivost in vzdržnost farmacevtske industrije EU.

Sreda, 25. november 2020 - 21:24

Zunanja politika/ZDA

Bidenu 80 milijonov glasov

Washington, 25. november 2020 (MOREL/Fonet)- Novi ameriški predsednik Joe Biden je prvi predsedniški kandidat v ameriški zgodovini, ki je dobil več kot 80 miljionov glasov, je sporočil danes CNN. 

Sreda, 25. november 2020 - 20:23

Zunanja politika/EU

Objavljeno poročilo o izvajanju schengenskih pravil med letoma 2015 in 2019

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Komisija je danes objavilo poročilo o izvajanju schengenskih pravil med letoma 2015 in 2019. Ugotovitve kažejo, da schengenske države na splošno ustrezno izvajajo schengenska pravila, pri čemer so bile resne pomanjkljivosti ugotovljene le v omejenem številu držav in na splošno nemudoma odpravljene.

Sreda, 25. november 2020 - 20:19

Zunanja politika/EU

Akcijski načrt Evropske unije za spodbujanje enakosti spolov in opolnomočenje žensk

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Danes je bil predstavljen akcijski načrt Evropske unije za spodbujanje enakosti spolov in opolnomočenje žensk v vsem zunanjem delovanju EU. Ambiciozni načrt za obdobje 2021–2025 je namenjen pospešitvi napredka pri opolnomočenju žensk in deklet ter utrditvi napredka, doseženega na področju enakosti spolov v 25 letih od sprejetja Pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje.

Sreda, 25. november 2020 - 20:15

Zunanja politika/EU

Evropski okvir o upravljanju podatkov

Bruselj,25. november 2020 (MOREL)- Količina podatkov, ki jih ustvarijo javni organi, podjetja in državljani, se nenehno povečuje. Pričakuje se, da se bo med letoma 2018 in 2025 povečala za petkrat. Da bi se potencial vse večje količine podatkov izkoristili v zaupanja vrednem evropskem okviru, je Komisija danes predlagala nova pravila o upravljanju podatkov.

Sreda, 25. november 2020 - 19:14

Zunanja politika/EU

V uniji naj bi začeli cepiti že pred Božičem

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL/Fonet)- Predsednica evropske komisije Ursula vod der Layen je danes izjavila, da naj bi prve državljane v 27 članica unije cepili proti koronavirusu do bžičnih praznikov, vendar pa je pri tem opozorila, da moraja te države pripraviti opremo za dostavo več milijonov doz cepiva.

Torek, 24. november 2020 - 22:31

Zunanja politika/EU

Integracija in vključevanje migrantov ključna za dinamično gospodarstvo

Bruselj, 24. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes predstavila akcijski načrt za integracijo in vključevanje za obdobje 2021–2027. Akcijski načrt spodbuja vključevanje vseh ljudi, priznava pomemben prispevek migrantk in migrantov k EU ter obravnava morebitne ovire za udeležbo in vključevanje ljudi z migrantskim ozadjem v evropsko družbo, pa naj bodo to novi prišleki ali državljani EU.

Torek, 24. november 2020 - 21:25

Zunanja politika/EU

Farmacevtski giganti spretno na račun virusa lupijo Evropsko unijo

Bruselj, 24. november 2020 (MOREL)- Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je Komisija danes odobrila pogodbo za zagotovitev 160 milijonov odmerkov novega cepiva proti COVID-19, ki ga proizvaja podjetje Moderna. »Glede na rezultate kliničnih preskušanj bi lahko bilo to cepivo zelo učinkovito proti COVID-19. Ko se bo cepivo dejansko izkazalo za varno in učinkovito, ga bodo prejele vse države članice sočasno, sorazmerno pod enakimi pogoji,« je dejala von der Leyen.

Torek, 24. november 2020 - 09:56

Zunanja politika/Srbija

Srbija ima več kot 35 ton zlata

Beograd, 24. november 2020 (MOREL/Fonet)- Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovič je izjavila, da danes Srbija razpolaga s 13,1 milijarde evrov deviznih rezerv, vključno s 35,4 tonami zlata. 

Ponedeljek, 23. november 2020 - 17:15

Zunanja politika/EU

Bagatelni odpis dolgov revnim

Bruselj, 23. november 2020 (MOREL)- Evropska unija je po vrhu skupine G20 napovedala, da bo prispevala 183 milijonov evrov za odpis dolga 29 najrevnejših in najranljivejših držav na svetu. To jim bo omogočilo povečanje njihovih socialnih, zdravstvenih in ekonomskih izdatkov v odziv na krizo zaradi COVID-19.

Ponedeljek, 23. november 2020 - 16:37

Zunanja politika/EU

Boljša kakovost zraka v EU zmanjšuje število prezgodnjih smrt

Bruselj, 23. november 2020 (MOREL)- Boljša kakovost zraka je v zadnjem desetletju prispevala k znatnemu zmanjšanju števila prezgodnjih smrti v Evropi, vendar skoraj vsi Evropejci še vedno trpijo zaradi onesnaženosti zraka. Te ugotovitve izhajajo iz letošnjega poročila Evropske agencije za okolje (EEA) o kakovosti zraka v Evropi, ki temelji na najnovejših uradnih podatkih o kakovosti zraka iz več kot 4000 merilnih postaj po vsej Evropi v letu 2018.

Ponedeljek, 23. november 2020 - 16:35

Zunanja politika/EU

200 razkuževalnih robotov za bolnišnice v EU

Bruselj, 23. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija nadaljuje s prizadevanji za preprečevanje širjenja koronavirusa in zagotovitev potrebne opreme državam članicam. Tako je zagotovila 200 robotov za razkuževanje, ki bodo v prihodnjih tednih dostavljeni bolnišnicam po vsej Evropi.Sredstva za nakup v višini do 12 milijonov evrov izhajajo iz instrumenta za nujno pomoč.

Nedelja, 22. november 2020 - 22:16

Zunanja politika/Saudska Arabija

Za pravično razdelitev cepiva

Rijad, 22. november 2020 (MOREL/Fonet)- Voditelji Skupine G20 so danes sporočili, da si bodo prizadevali za pravično razdelitev cepiva proti koronavirusu po vsem svetu in bodo podprli tudi revne države, ki imajo zaradi krize uničeno ekonomijo. Med dvodnevnim virtualnim vrhom, katerega gostiteljica je bilao Saudska Arabija, so voditeljji skupine najbolj razvitih držav sveta sprejeli enotna stališča glede izzivov, ki jih čakajo v boju proti pandemiji, je sporočil radio Svobodna Evropa. 

Nedelja, 22. november 2020 - 22:07

Zunanja politika/Belorusija

Priprli več kot 200 protestnikov

Minsk, 22. november 2020 (MOREL/Fonet)- Več kot 200 protestnikov so danes v Minsku in drugih beloruskih mestih zaprli, ker so zahtevali odhod predsednika Aleksandra Lukašenka in razpis novih volitev, so sporočile beloruske skkupine za zaščito človekovih pravic. Več deset ljudi za priprli, ko so se  zbrali na več krajih okoli Minska, kjer so vzklikali gesla Živela Belorusija in nosili beloruske zastave. 

Sobota, 21. november 2020 - 22:20

Zunanja politika/ZDA

Trump Junior okužen z koronavirusom

Washington, 21. november 2020 (MOREL/Fonet)- 42- letni Donald Trump Junior, najstarejši sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je bil pozitiven na testu z koronavirusom, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Sobota, 21. november 2020 - 10:55

Zunanja politika/Slovenija

Slovenska policija bo pomagala Srbiji pri ustanovitvi urada SIRENE

Ljubljana, 21. november 2020 (MOREL)- Ministrstvo za notranje zadeve in policija že vseskozi močno podpirata prizadevanja Srbije pri izvedbi reform na področju notranjih zadev. Slovenska policija tako v partnerstvu z Avstrijo trenutno sodeluje v projektu tesnega medinstitucionalnega sodelovanja Podpora krepitvi boja proti trgovini z ljudmi. Slovenija je v omenjenem projektu imenovala rezidenčnega projektnega svetovalca in s svojimi strokovnjaki sodeluje pri izvajanju aktivnosti. V okviru projekta tesnega medinstitucionalnega sodelovanja je bil razpisan projekt Podpora pri pripravi ustanovitve SIRENE biroja v Srbiji. Na razpisan projekt se je med drugimi državami prijavila tudi Slovenija. Projektna ekipa, ki jo vodi vodja projekta Slavko Koroš iz uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi, je bila pri predstavitvi zelo prepričljiva in suvereno projekt tudi dobila.

Petek, 20. november 2020 - 19:55

Zunanja politika/EU

Javni posvetovanji o varovanju okolja

 Bruselj, 20. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje glede prvih dveh sklopov meril za določitev tega, katere gospodarske dejavnosti veljajo za okolju prijazne v okviru taksonomije EU. Uredba o taksonomiji, ki velja od 12. julija letos, je ključen del zakonodaje v okviru evropskega zelenega dogovora in bo pomagala ustvariti prvi »zeleni seznam« na svetu – klasifikacijo trajnostnih gospodarskih dejavnosti. Seznam bo v pomoč pri naložbah v projekte in gospodarske dejavnosti z večjim pozitivnim vplivom na podnebje in okolje.

Petek, 20. november 2020 - 19:53

Zunanja politika/EU

Ocena evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010–2020

Bruselj, 20. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes objavila oceno evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010–2020. Cilj te strategije je omogočiti osebam z invalidnostjo, da uživajo vse svoje pravice in v celoti izkoristijo sodelovanje v družbi, enakopravno z drugimi.

Petek, 20. november 2020 - 19:48

Zunanja politika/EU

Zaprtje šol je prizadelo več kot 1,5 milijarde učencev

Bruselj, 20. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija in visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko sta ob današnjem svetovnem dnevu otrok poudarila ranljivost otrok v primeru kriz, ne glede na to, kje živijo.

Petek, 20. november 2020 - 19:45

Zunanja politika/EU

Evropski medijski razpisi samo za izbrane medije

Bruselj, 20. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes objavila 3,9 milijona evrov vreden razpis za zbiranje predlogov v podporo svobodi medijev in preiskovalnemu novinarstvu. Na razpisu lahko do 20. januarja 2021 sodelujejo nevladne organizacije, mednarodne organizacije in akademski krogi, pri čemer naj bi vsak projekt vključeval partnerje iz vsaj dveh držav, koordinatorji projektov pa morajo imeti sedež v EU.

Petek, 20. november 2020 - 19:43

Zunanja politika/EU

Vrh G20: prednostne naloge EU

Bruselj, 20. november 2020 (MOREL)- Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta danes predstavila prednostne naloge EU v okviru virtualnega vrha skupine G20, ki bo potekal ta vikend. V svetu, ki ga je prizadela pandemija koronavirusa, EU stremi k nenehnemu vlaganju v raziskave in razdeljevanje prihajajočega cepiva, ob zagotavljanju njegove dostopnosti za vse ljudi. Glavno orodje pri tem sta pospeševalnik ACT in instrument COVAX. V tem okviru bo EU pozvala voditelje držav G20 k odzivu na neposredne finančne potrebe, pred koncem leta je namreč treba zbrati 4,5 milijarde dolarjev.

Petek, 20. november 2020 - 11:20

Gospodarstvo/Slovenija

Povečuje se gradnja stanovanj

Ljubljana, 20. november 2020 (MOREL)- V oktobru  je bilo izdanih več dovoljenj za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb kot v septembru; prvih je bilo za 6 %, drugih za 28 % več. Ker se bo gradilo več večstanovanjskih stavb, bo načrtovanih več stanovanj kot v septembru (za 44 % več).

Petek, 20. november 2020 - 11:11

Zunanja politika/Rusija

Obsojen zaradi izdaje

Moskva, 20. november 2020 (MOREL/Fonet)- Rusko sodišče je obsodilo Jurija Esčenka na 13 let zapora zaradi poskusa, da je vojaške skrivnosti povezane z rusko Severno floto skušal predati ameriški Centralni obveščevalni agenciji (CIA), je sporočila Federalna varnostna služba (FSB).

Petek, 20. november 2020 - 10:58

Zunanja politika/Grčija

Država prevzela dve zasebni bolnišnici

Atene, 20. november 2020 (MOREL/Fonet)- Grško ministrstvo za zdavje je sporočilo, da so danes sprejeli odločitev o prevzemu nadzorna nad dvema zasebnima bolnišnicama v Solunu, ker so zdravstvene ustanove na tem območju izpostavljene velikemu porastu števila obolelih  zaradi okužb z koronavirusom v zadnjih nekaj tednih. 

Petek, 20. november 2020 - 09:55

Zunanja politika/ZDA

Najstarejši ameriški predsednik

Washington, 20. november 2020 (MOREL/Fonet)- Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden danes praznuje 78. rojstni dan, čez dva meseca pa bo prevzel predsedniško funkcijo in bo tako najstarejši ameriški predsednik v zgodovini. 

Četrtek, 19. november 2020 - 17:01

Zunanja politika/Slovenija

Dvoličnost slovenske janšistične diplomacije do Palestine

Ljubljana, 19. november 2020 (MOREL)- Minister za zunanje zadeve  Anže Logar se je danes udeležil videozasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili dvema osrednjima temama, multilateralizmu in razmeram v Palestini. Glede prve so se strinjali, da ima Unija politično, ekonomsko in finančno moč, da sooblikuje učinkoviti multilateralni red, ki je najboljši okvir za soočanje z globalnimi izzivi sodobnega časa.

Četrtek, 19. november 2020 - 16:57

Zunanja politika/EU

Von der Leyen za učinkovito dolgoročno upravljanje migracij

Bruselj, 19. november 2020 (MOREL)- Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v današnjem govoru na videokonferenci o migracijah in azilu pozvala k sistemu za dolgoročno upravljanje migracij, ki bo v celoti temeljil na evropskih vrednotah. Spomnila je, da so bile »migracije vedno dejstvo za Evropo in vedno bodo« ter da »bogatijo naše družbe in prinašajo nove talente v naše države, kadar jih dobro upravljamo«.

Četrtek, 19. november 2020 - 16:54

Zunanja politika/EU

Energija iz obnovljivih virov na morju

Bruselj, 19. november 2020 (MOREL)-  Evropski uniji bo do podnebne nevtralnosti do leta 2050 pomagala tudi energija iz obnovljivih virov na morju. Evropska komisija je danes predstavila strategijo EU za energijo iz obnovljivih virov na morju, v kateri predlaga povečanje zmogljivosti evropskih vetrnih elektrarn na morju s sedanjih 12 GW na najmanj 60 GW do leta 2030 in na 300 GW do leta 2050. Do leta 2050 bi sledila dopolnitev s še 40 GW iz izkoriščanja oceanske energije in uporabe drugih nastajajočih tehnologij, kot so plavajoče vetrne in sončne elektrarne.

Sreda, 18. november 2020 - 22:08

Zunanja politika/EU

Hrvaški policisti tudi bičajo migrante

Sarajevo, 18. novembra 2020 (MOREL/FoNet) - Nemška revija Spiegel je objavila posnetke, ki prikazujejo krutost hrvaške policije do migrantov, ki poskušajo iz BiH prestopiti v to državo, so v sredo poročali mediji v BiH. Video je nastal marca 2020 v bližini mesta Poljana.

Sreda, 18. november 2020 - 20:37

Zunanja politika/Slovenija

Zvezna dežela Baden-Württemberg je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan se je danes preko videokonference pogovarjal z ministrico za politično koordinacijo nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Thereso Schopper. Sogovornika sta potrdila dobre politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Baden-Württembergom. Zvezna dežela Baden-Württemberg je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije med vsemi nemškimi zveznimi deželami, saj z njo ustvarimo več kot 25 % celotne menjave z Nemčijo.

Sreda, 18. november 2020 - 20:32

Zunanja politika/Španija

Pozor za tiste, ki boste v naslednjih dneh potovali v Španijo

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- Veleposlaništvo Španije je sporočilo, da bodo nova določila v zvezi z zdravstvenim nadzorom ob vstopu v Španijo, ki stopijo v veljavo 23. novembra, veljaja za vse potnike iz držav, ki so vključene na rdeči seznam epidemiološko rizičnih držav, med katerimi je tudi Slovenija. Pogoje za vstop v državo ureja epidemiološka situacija v državi stalnega prebivališča in so sledeči:

Sreda, 18. november 2020 - 19:42

Zunanja politika/EU

Boštjan Škrlec štiri leta na bruseljski plači

Bruselj, 18. november 2020 (MOREL)- Boštjan Škrlec, državni član za Slovenijo, je bil 17. novembra izvoljen za podpredsednika Eurojusta. Škrlec zastopa slovensko pravosodje v Eurojustu od leta 2017, njegov mandat bo trajal štiri leta.

Sreda, 18. november 2020 - 19:31

Zunanja politika/EU

Namesto vseh sredstev in sil bodo uporabili samo orodja

Bruselj, 18. november 2020 (MOREL)- Komisija je ob današnjem evropskem dnevu zaščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in zlorabo ponovno izrazila svojo odločenost za boj proti spolni zlorabi otrok z vsemi razpoložljivimi orodji. Podpredsednik Komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, je dejal: »V okviru strategije EU za varnostno unijo si prizadevamo zaščititi vse ljudi, ki živijo v Evropi, tako na spletu kot zunaj njega. Otroci so še posebej ranljivi, zlasti ker je pandemija koronavirusa povezana z vse večjo izmenjavo posnetkov spolne zlorabe otrok na spletu. Dolžni smo jih zaščiti.«

Sreda, 18. november 2020 - 19:28

Zunanja politika/EU

Sprejeta priporočilo o uporabi hitrih antigenskih testov za diagnosticiranje COVID-19

Bruselj, 18- november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes sprejela priporočilo o uporabi hitrih antigenskih testov za diagnosticiranje COVID-19. To je v skladu s priporočilom Komisije z dne 28. oktobra o zagotovitvi skupnega pristopa in učinkovitejših strategij testiranja po vsej EU. Današnje priporočilo vsebuje smernice o tem, kako izbrati hitre antigenske teste, kdaj so ustrezni in kdo jih mora izvajati. Poziva tudi k potrjevanju in vzajemnemu priznavanju preskusov in njihovih rezultatov.

Sreda, 18. november 2020 - 19:25

Zunanja politika/EU

Janša dobil pohvalo iz Bruslja

Bruselj, 18. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija je danes predstavila jesenski sveženj ekonomskih politik. To je drugi korak v ciklu evropskega semestra 2021, ki se je začel septembra z objavo letne strategije za trajnostno rast, v središču katere je koncept konkurenčne trajnostnosti. Letna strategija za trajnostno rast vsebuje tudi strateške smernice za države članice pri pripravi njihovih načrtov za okrevanje in odpornost ter določa razmerje med mehanizmom za okrevanje in odpornost in evropskim semestrom.

Sreda, 18. november 2020 - 14:36

Zunanja politika/Češka

Panel o prihodnosti in vlogi Evropske unije v post-pandemičnem svetu

Praga, 18. november 2020 (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je danes v Pragi udeležil Praškega evropskega vrha, na katerem je skupaj z zunanjimi ministri Češke, Slovaške in Avstrije nastopil na panelu o prihodnosti in vlogi Evropske unije v post-pandemičnem svetu. V svojem nastopu je poudaril, da je čas za razmislek, kako narediti Evropsko unijo boljšo, močnejšo in odpornejšo, predvsem pa bolj samozavestno glede njene vloge v svetu.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej