Torek, 4. maj 2021 - 16:45

Raščan opravil pogovor s slovaško državno sekretarko Ingrid Brockovo

O bližajočem predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije

Ljubljana (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan se je danes preko avdio-video konference pogovarjal s slovaško državno sekretarko Ingrid Brockovo. Sogovornici je predstavil teme slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju razvojnega sodelovanja. Dotaknila sta se tudi regionalnega partnerstva in odnosov s ključnimi velesilami.
V ospredju vljudnostnega pogovora državnih sekretarjev je bilo bližajoče predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Državni sekretar  Raščan je predstavil prioritete predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Program delovnih skupin s tega področja bo temeljil na dveh glavnih tematskih sklopih: zeleno okrevanje in človekov razvoj. Most med obema predstavlja ena pomembnejših slovenskih prioritet  – celovit pristop do vode.

Slovenija in Slovaška, kot partnerici v Evropski Uniji in zvezi NATO imata podobne poglede na transatlantske odnose. Vez z ZDA ocenjujeta kot trdno z možnimi dodatnimi poglobljenimi oblikami sodelovanja. V razpravi sta se dotaknila tudi drugih svetovnih velesil in odnosov z njimi, kot sta Ruska federacija in Kitajska.
Slovenija in Slovaška odlično sodelujeta v mednarodnih organizacijah, kjer večinoma zagovarjata podobne interese. Obe državi sta aktivni članici mednarodne skupnosti. Dvostransko sodelovanje med državama je odlično. Krepi se tudi gospodarsko sodelovanje. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice