Torek, 4. maj 2021 - 11:42

Predsednik Pahor bo priredil srečanje voditeljev pobude Brdo-Brijuni Process ob 10. obletnici pobude

Pahor bo naredil balkansko poli-turistično turnejo

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo 17. maja  na Brdu pri Kranju priredil srečanje z. voditelji pobude Brdo-Brijuni Process ob 10. obletnici pobude. V pripravah na vrh Brdo - Brijuni Process se bo predsednik republike jutri,  v Podgorici sestal s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem. V četrtek pa se bo v Tirani srečal s predsednikom Republike Albanije Ilirjem Meto.
Prihodnji teden se bo v četrtek, 13. maja 2021, predsednik Pahor v Prištini sestal s predsednico Republike Kosovo Vjoso Osmani, in v petek, 14. maja 2021 v Beogradu s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Predvidoma v soboto, 15. maja, se bo nato sestal s predsednikom Republike Hrvaške in sovoditeljem pobude Zoranom Milanovićem.
Predsednik Pahor se je doslej že sestal s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim (konec septembra lani), marca pa z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom (predsedujočim), Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem.
Udeležbo na srečanju Brdo - Brijuni Process, 17. maja 2021, so potrdili vsi voditelji držav članic pobude: predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović, predsedniki Republike Albanije Ilir Meta, Črne gore Milo Đukanović, Republike Kosovo Vjosa Osmani, Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Republike Srbije Aleksandar Vučić in vsi trije člani predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik (predsedujoči), Šefik Džaferović in Željko Komšić.
Srečanje voditeljev Brdo - Brijuni Process je bilo ob njeni 10. obletnici načrtovano lani - najprej spomladi in nato jeseni, a bilo obakrat preloženo zaradi epidemioloških razmer. Načrtovano je bilo, da se voditelji ob tej priliki srečajo na izrednem vrhu brez tujega gosta. Na podlagi interesa, ki ga je v pogovoru s predsednikom Pahorjem in nato še v pismu izrazil predsednik Francije, je bil nato za posebnega gosta na srečanje povabljen Emanuel Macron. Te dni pa francoski predsednik Macron gosti pomembno mednarodno srečanje v Franciji in se vrha Brdo - Brijuni ne bo mogel udeležiti. Z njegovim uradom je bilo dogovorjeno, da se z datumom srečanja Brdo - Brijuni Process ne odlaša in se bo pridružil enemu prihodnjih srečanj.
Tokratno srečanje voditeljev pobude Brdo-Brijuni process bo poleg obeležitve deset let delovanja pobude tudi priložnost za potrditev in okrepitev zavzetosti za nadaljevanje procesa širitve Evropske unije. Voditelji bodo v neformalnem vzdušju lahko izmenjali stališča tudi glede drugih aktualnih zadev.
Brdo-Brijuni Process je skupna slovensko-hrvaška pobuda, ki jo je predsednik Pahor leta 2010 (kot predsednik vlade RS) oblikoval z namenom krepitve medsebojnega zaupanja in pomoči pri evropski poti držav Zahodnega Balkana. Od leta 2013 so bila srečanja v okviru pobude Brdo-Brijuni Process vsako leto, vsakokrat v drugi izmed držav in vedno so se voditeljem držav članic pridružili tudi posebni gostje: predsednik Francije François Hollande (2013), kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel (2014), zvezni predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer (2015),
- podpredsednik Združenih držav Amerike Joe Biden (2015), predsednik Evropskega sveta Donald Tusk (2015 in 2018), predsednik Italije Sergio Mattarella (2016), predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier (2017), predsedujoči Svetu EU in predsednik vlade Republike Bolgarije Bojko Borisov (2018), predsednik Republike Poljske Andrzej Duda (2019) in visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini (2019). To so sporočili iz urada predsednika republike. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice