Petek, 28. december 2018 - 00:39

SRB-HRONIKA-MUP

ISTRAGA PRETNJI TANJI VOJTEHOVSKI

BEOGRAD, 28. decembar 2018. (MOREL/FoNet) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srrbije (MUP) potvrdilo je večeras da je u toku istraga povodom pretnji koje su na društvenoj mreži Tviter upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i odbacilo tvrdnje da policija nije reagovala na preteće poruke autorki emisije "Život priča".

Ponedeljek, 17. september 2018 - 19:54

HRV-EVROSERVIS-JANDROKOVIĆ

NEĆE BITI VANREDNIH IZBORA

ZAGREB, 17. septembar 2018. (MOREL/FoNet) - U ovom trenutku nema govora o prevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u svakom trenutku za njih spremna, a opozicija je, "realno gledajući - slaba", izjavio je danas predsednik Sabora Gordan Jandroković. On je u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija,poručio da "Vlada ima podršku 77 poslanika", a tako je bilo i pre i posle letnje pauze.

Četrtek, 13. september 2018 - 09:44

Šport

Južna Koreja: Skupna kandidatura obeh Korej za olimpijske igre

Seul, 13. september 2018 (MOREL/Fonet)- Južna Koreja namerava predlagati severni sosedi, da vložita skupno kandidaturo za organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2032, je dnaes izjavil južnokorejski minister za šport. Na  letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu sta obe Koreji imeli skupno moštvo v ženskem hokeju na ledu.

Četrtek, 13. september 2018 - 09:41

Kultura/Slovenija

Slovenija: Predstava 6 v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske kot uvod v novo sezono cikla Umetnost v gibanju

Celje, 13. september 2018 (MOREL)- V soboto, 22. septembra, bo ob 20. uri v Plesnem forumu Celje predstava 6 Žige Divjaka uvedla letošnjo gledališko sezono in abonma Umetnost v gibanju, ki ga z namenom prikazovanja najboljšega, kar ponuja slovenski prostor s širšega področja uprizoritvenih praks, pripravljajo v Hiši kulture Celje. Abonma, v katerem bodo predstavili šest odrskih dogodkov se osredotoča na sodobno produkcijo pretežno izveninistitucionalne scene, hkrati pa v ta kontekst postavlja lastno, že tradicionalno odrsko ustvarjalnost s področij gledališča in glasbe.

Četrtek, 13. september 2018 - 09:38

Gospodarstvo/Slovenija

Slovenija: Podjetje Orange iz Romunije je zmagovalec 7. mednarodnega tekmovanja v reševanju študij poslovnih primerov

Bled,  13. september 2018 (KMOREL)-  Zaključilo se je dvodnevno mednarodno tekmovanje v reševanju študij poslovnih primerov, t.i. IEDC Global Case Study Competition, v organizaciji IEDC-Poslovne šole Bled in IEDC Alumni klubov. Zmagovalno podjetje  je Orange iz Romunije. Sodelovalo je tudi slovensko podjetje Pivovarna Laško Union. V skladu s poslanstvom razvijanja poslovnega razmišljanja, soočanja mladih poslovnežev z aktualnimi izzivi v podjetjih in vzpodbujanja timskega dela, je IEDC-Poslovna šola Bled že tradicionalno organizirala mednarodno tekmovanje v reševanju poslovnih primerov. Glavna cilja tega tekmovanja sta promocija poslovnih znanj in povečanje konkurenčnosti posameznikov in podjetij.

Četrtek, 13. september 2018 - 09:36

SRB-REGIONI-OPOZICIJA

PISMO FEDERIKI MOGERINI

PRIŠTINA, 13. septembar 2018. (MOREL/FoNet) - Opozicione partije u Skupštini Kosova, Demokratski savez Kosova (DSK), Pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, uputili su pismo visokoj predstavnici EU Frederiki Mogerini u kome su izrazili nezadovoljstvo idejom o razgraničenju ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Sreda, 12. september 2018 - 23:44

SLO-POLITIKA-RADOJIČIĆ

LJUBLJANA KAO PRIMER

LJUBLJANA, 12. septembar 2018. (MOREL/FoNet) - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković razgovarali su danas u Gradskoj kući slovenačke prestonice o unapređenju saradnje i razmenili iskustva dva grada u različitim oblastima. Velika mi je čast što sam razgovarao sa gospodinom Jankovićem i pitao ga za njegova iskustva, kako je uspeo da Ljubljana ovako izgleda, rekao je Radojičić i istakao da je imao priliku da vidi koliko je Ljubljana napredovala, koliko je to human grad, posvećen običnom čoveku i koliko je sve usmereno ka ekologiji.

Sreda, 12. september 2018 - 23:36

Gospodarstvo/Slovenija

Slovenija: Fakultete bi morale biti povezovalni most med mladimi in gospodarstvom

Celje, 12. september 2018 (MOREL)- »Slovensko tržišče je premajhno, IT in verjetno tudi ostale storitve pa so za tako majhen prostor predragi, da bi podjetje uspešno rastlo. Ob tem je nekako logično, da se širimo in razgledujemo po tujih trgih. Nekoč smo bili del večje države in smo lahko pridobili izkušnje na domačem trgu, zdaj je drugače, « je o poslovanju zunaj meja Slovenije povedala Irena Jakša Zupančič, direktorica podjetja Ascaldera na okrogli mizi 'Poslovanje od Ljubljane do Beograda – podrobnosti, razlike in izzivi', ki je danes potekala v okviru letošnjega sejmaMOS v Celju.

Sreda, 12. september 2018 - 22:32

Zunanja politika/Irak

Irak: Najmanj šest mrtvih v novem samomorilskem napadu

Tikrit, 12. september 2018 (MOREL/Fonet)- V samomorilskem napadu z avtomobilom bombo, ki je eksplodiral pred restavracijo na avtocesti pri iraškem mestu Tikrit, je bilo ubitih najmanj šest ljudi, 42 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili iz policijskih in medicinskih krogov.

Sreda, 12. september 2018 - 22:29

Zunanja politika/EU

EU: Krepitev globalne vloge Evrope

Strasbourg, 12. september 2018 (MOREL)- Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker se je zavzel, da naj EU na svetovnem odru EU nastopa in deluje enotno, brani demokratične vrednote in zavrne strupeni nacionalizem. ”Evropska unija je globalni plačnik, zato naj postane tudi globalni igralec”, je v svojem letnem poudaril predsednik Komisije in opozoril, da ”ni nobenih zagotovil, da bodo naši dovčerajšnji zavezniki to še naprej tudi jutri,” ter tako napovedal nove zakonodajne predloge za dograditev obrambne unije, varovanje zunanjih meja EU ter okrepitev evra kot mednarodne valute.”Absurdno je, da Unija plačuje 80 odstotkov uvoženih energentov v ameriških dolarjih, če samo dva odstotka teh energentov prihaja iz ZDA”, je dejal.

Sreda, 12. september 2018 - 22:26

Zunanja politika/EU

EU:Vajgl o dostojnih pokojninah na zasedanju Evropskega parlamenta

Strasbourg/ Ljubljana, 12. september 2018 (MOREL) - Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes popoldne na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sodeloval v razpravi z naslovom „Prihodnost pokojnin: boj proti privatizaciji in krepitev javnih in splošnih sistemov socialne varnosti“.V svojem govoru je Ivo Vajgl dejal, da politiko na področju, o katerem se danes pogovarjamo, kreirajo v glavnem mlajši ljudje. Zato ni odveč opozorilo nekoga, kot sem jaz, ki sem že bil v pokoju in sem vrnil 'med žive', da je tudi mladost minljiva, da nas je čedalje več starejših in da bodo tudi tisti, ki se danes še izogibajo tehtnim razpravam in odločitvam, ki zadevajo starejšo generacijo, kmalu sami v letih, ko jih bo dohitela nizka pokojnina, šibko zdravje in ostale tegobe zrelih let.

Sreda, 12. september 2018 - 22:23

Šport/Skvoš

Velika Britanija:Lovorike Britancem, Slovenci niso dosegli vseh svojih ciljev

Birmingham, 12. september 2108 (MOREL)- Po večdnevnih bojih na igriščih skvoša Univerze  v Birminghamu sta slovenska tekmovalca Nina Kustec (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko, Squash klub Škofja Loka) in Mark Hafner (Univerza v  Ljubljani, Strojna fakulteta, Squash klub Škofja Loka) zaključila svoje nastope na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v skvošu 2018, ki je potekalo v Birminghamu v Veliki Britaniji od 6. do 12. septembra 2018 in ki se ga je v posamični kategoriji udeležilo 70 tekmovalcev in tekmovalk iz 19 držav. Nina Kustec je na tekmovanju osvojila 20., Mark Hafner pa 41. mesto. 

Torek, 11. september 2018 - 22:34

HRV-EVROSERVIS-ZLOČINI

ZLOČINAC MERČEP U BANJI

ZAGREB, 11. septembar 2018. (MOREL/FoNet) - Ratni zločinac Tomislav Merčep umesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u Krapinskim toplicama, prenosi portal index.hr Gospodar života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane, pravoanažno je osuđen na sedam godina zatvora zbog uistva 43 civila, koje su ubile njegove jedinice, navodi portal.

Torek, 11. september 2018 - 22:31

Zunanja politika/Slovenija

Slovenija: Zaključil se je 13. Strateški forum Bled, ki ni prinesel nobene dodane vrednosti

Bled, 11. september 2018 (MOREL) – Zaključil se je 13. Strateški forum Bled (BSF), največji in vsebinsko najmočnejši Forum doslej, ki je postregel s 30 raznovrstnimi razpravami, razpravljalci in relevantnimi temami. Na Forumu je sodelovalo 1200 gostov iz več kot 60-ih držav.

Torek, 11. september 2018 - 21:13

HRV-EVROSERVIS-PREDSEDNICA

NACIONALIZAM ODBRANA

ZAGREB, 11. septembar 2018. (MOREL/FoNet) - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da nacioanalizam privlači sve više pristalica u Evropi zato što se "društva brane od spoljne opasnosti" i rekla da je "decenijama Hrvatima bilo zabranjeno da imenuju svoje poreklo". Grabar Kitarović u intervjuu austrijskom Klajne cajtung rekla da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

Torek, 11. september 2018 - 20:52

Zunanja politika/ZDA

ZDA: Rusi naj bi okužili ameriške diplomate na Kubi s skrivnostno boleznijo

Washington, 11. september 2018 (MOREL/Fonet)- Preiskava ameriških varostnih služb o skrivnostni bolezni njihovega diplomatskega osebja na Kubi in na Kitajskem je pokazal, da je Rusija glavna osumljenka. Ameriška televizija NBC, ki se sklicuje na neimenovane ameriške predstavnike, je sporočila, da so FBI, CIA in druge ameriške agencije opozorile na vpletenost Rusije, vendar pa nimajo dovolj trdnih dokazov, da bi Washington obtožil Moskvo, da je za to tudi odgovorna.

Torek, 11. september 2018 - 18:48

Zunanja politika/EU

EU: Volitve v Evropski parlament leta 2019 bodo bitka vrednot

Strasbourg, 11. september 2018 (MOREL)- Grški premier Aleksis Cipras je v torek sodeloval v razgreti razpravi o prihodnosti Evrope  s poslanci Evropskega parlamenta in podpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom. Premier Cipras je izpostavil napore grške vlade na področju socialne zaščite ter prizadevanja, s katerimi se je Grčija izvila iz gospodarske krize. Spomnil je, da do razprave prihaja v času, ko se zaključuje osemletno obdobje izvajanja programov fiskalne podpore Grčiji. Naštel je številne težave, s katerimi se je spopadla Grčija, med drugim zelo visok javni dolg, beg možganov in migrantsko krizo. Po besedah Ciprasa je Grčija vse te izzive premagala in danes beleži več kot 2-odstotno gospodarsko rast, bori se proti izogibanju plačila davkov, proti korupciji v zdravstvu in pri javnih naložbah.

Torek, 11. september 2018 - 17:16

Notranja politika/Slovenija

Slovenija: Vlada tokrat ni delila cekinov, temveč opravičevala dosedanjo svojo dobroto

Ljubljana, 11. september 2018 (MOREL)- Vlada na odhodu  je na današnji dopisni seji med drugim  sprejela Poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2017, se seznanila z Analizo plač v javnem sektorju za leto 2017 in sprejela stališče Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa za digitalno Evropo za obdobje 2021–2027.

Torek, 11. september 2018 - 16:45

Notranja politika/Slovenija

Slovenija Etika javne besede v naši družbi je na psu

Ljubljana, 11. september 2018 (MOREL)- Svet varuha za človekove pravice (svet) se je v ponedeljek, sestal na drugi seji. Enajst prisotnih članic in članov je potrdilo predlog pravilnika Sveta, ki opredeljuje načine dela sveta. Z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, njeno namestnico in predsedujočo Svetu Kornelijo Marzel in pri Varuhu človekovih pravic RS (Varuh) pristojnim za področje etike javne besede, namestnikom varuhinje Mihom Horvatom, so v osrednjem delu seje razpravljali o etiki javne besede.
Strinjali so se, da je nujno skrbeti za pravico do svobode izražanja, vendar so ocenili, da se je kultura komuniciranja v slovenski družbi takšna, da velikokrat prizadene dostojanstvo drugih. K temu je prispeval tudi razmah spletnega komuniciranja in možnost anonimnega komentiranja vsebin. Članice in člani so opozorili tudi na pomen družbenih omrežij za oblikovanje stališč in vrednot v družbi ter na omejitve pri preganjanju žaljivega, nestrpnega in sovražnega govora na spletu. 

Torek, 11. september 2018 - 16:41

Zunanja politika/Slovenija

Slovenija: Neformalno srečanje Mirošiča z namestniki zunanjih ministrov na Blejskem strateškem forumu

Bled, 11. september 2018 (MOREL) - Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič je ob robu Blejskega strateškega foruma na neformalnem kosilu gostil namestnike zunanjih ministrov in državne sekretarje, ki so se letos udeležili foruma.

Torek, 11. september 2018 - 16:37

Gospodarstvo/Slovenija

Slovenija: 51. MOS je danes odprl svoja vrata

Borut Pahor, predsednik RS, si je v družbi Branka Meha, predsednika OZS, na 51. MOS ogledal tudi obsežno predstavitev OZS, kjer sta se v družbi mladih zadržala ob predstavitvah poklicev na Ulici obrti.

Borut Pahor, predsednik RS, si je v družbi Branka Meha, predsednika OZS, na 51. MOS ogledal tudi obsežno predstavitev OZS, kjer sta se v družbi mladih zadržala ob predstavitvah poklicev na Ulici obrti.

Celje, 11. september 2018 (MOREL)-V svoji pol stoletni zgodovini delovanja je MOS doživel že veliko sprememb. Hkrati se je odlično pozicioniral kot MOS(t) med gospodarstvom in politiko. Letos prinaša še bogatejšo in bolj specializirano ponudbo, ki se deli na 5 ključnih področji: MOS Dom, MOS Tur, MOS Teh, MOS Biz ter MOS Plus. Sejem MOS je tako močno zasidran na področju naše pokrajine in tudi širše, kar letos dokazuje država partnerica Republika Srbija.

Torek, 11. september 2018 - 16:31

Kronika/Indija

Indija: V prometni nesreči najmanj 55 mrtvih

New Delhi, 11. september 2018 (MOREL/Fonet)- V hudi prometni nesreči, ki se je zgodila v indijski zvezni državi Telangana je umrlo najmanj 55 ljudi, med njimi trije otroci. Bojijo se, da se bo število mrtvih povečalo, saj je hudo poškodovanih še 33 ljudi. Nesreča se je zgodila, ko je avtobus poln romarjev zletel s ceste.

Torek, 11. september 2018 - 16:28

Zunanja politika/EU

EU: Nova finančna spodbuda državam, ki želijo uvesti evro

Bruselj, 11. september 2018 (MOREL)- Evropska komisija je pozdravila odločitev Evropskega parlamenta, da podpre njen predlog za povečanje programa podpore za strukturne reforme, namenjenega državam članicam. Dodatnih 80 milijonov evrov bo omogočilo ciljno tehnično podporo državam, ki želijo uvesti skupno valuto evro. Strukturne reforme so ključnega pomena za posodobitev gospodarstev, spodbujanje naložb, ustvarjanje delovnih mest in dvig življenjskega standarda.

Torek, 11. september 2018 - 16:26

Zunanja politika/EU

EU: Zaposelnost se je po zadnjih podatkih v uniji in Sloveniji povečala

Bruselj, 11. september 2018 8MOREL)- Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata se je stopnja zaposlenosti tako v območju evra kot v celotni EU v drugem četrtletju 2018 v primerjavi s četrtletjem poprej povečala za 0,4 %. Na letni ravni se je zaposlenost v območju evra povečala za 1,5 %, v celotni EU pa za 1,4 %.

Torek, 11. september 2018 - 08:27

Zunanja politika/Slovenija

Švica: Začetek 39. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

Ženeva, 11. september 2018 (MOREL)– V Ženevi se je včeraj začelo 39. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP). Gre za zadnje redno zasedanje v okviru aktualnega članstva Slovenije v SČP, ki mu obenem letos predseduje stalni predstavnik RS v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija bo aktivno sodelovala v razpravah in pogajanjih o posameznih resolucijah, ki bodo obravnavane tekom zasedanja.

Torek, 11. september 2018 - 08:24

Gospodarstvo/Slovenija

Slovenija: V naši državi se obeta obetaven zaključek leta na področju zaposlovanja

Ljubljana, 11. september 2018 (MOREL) – Po rezultatih ManpowerGroup raziskave napovedi zaposlovanja, ki jo je danes objavila skupina ManpowerGroup, slovenski delodajalci poročajo o izjemno optimističnih zaposlitvenih namerah za četrto četrtletje 2018. Ti namreč oddajajo zaposlitvene napovedi, ki segajo med najvišje tako z regionalnega kot tudi z globalnega vidika. Po sezonski prilagoditvi znaša neto napoved zaposlovanja +19 %. Napoved zaposlovanja se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem izboljšala za 8 odstotnih točk, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 6 odstotnih točk. Po podatkih raziskave 20 % delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, 4 % delodajalcev načrtuje upad, medtem ko 74 % od sodelujočih ne predvideva sprememb v zaposlitveni strukturi v naslednjem trimesečju.

Torek, 11. september 2018 - 08:21

Šport/Kolesarstvo

Slovenija: Adria Mobil pred dirko po Slovaški

Novo mesto, 11. september 2018 8MOREL)- Pred novomeško ekipo je naslednja v seriji letošnjih etapnih dirk, tokrat bo Adria Mobil dirkala na Slovaškem. Po uvodnem prologu sledita dve zahtevni gorski etapi, v tretji in nasploh zadnji etapi pa bo prerez trase veliko lažji. Prolog bo na sporedu 12., prva etapa pa 13. septembra.

Torek, 11. september 2018 - 08:15

Kronika/Slovenija

Slovenija: Včeraj se je zgodilo 20 dogodkov, ki so zahtevali policijsko posredovanje

Ljubljana, 11. september 2018 (MOREL)- V preteklih 24 urah so na interventno številko policije "113" sprejeli 1494 klicev. Med 511 interventnimi klici, na podlagi katerih so policisti posredovali, je bilo 20 dogodkov takih, ki so terjali nujno ukrepanje. Med drugim so obravnavali tudi 112 prometnih nesreč, 48 kršitev javnega reda in miru, ter 106 kaznivih dejanj.

Torek, 11. september 2018 - 08:11

Kronika/Slovenija

Slovenija: Kot kaže smrtni prometni nesreči botrovala prevelika hitrost

Celje, 11. september 2018 (MOREL) - Sinoči ob 22.05 se je v naselju Tremerje, na območju občine Celje, zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba umrla. 48-letni voznik osebnega avtomobila je vozil iz smeri Celja proti Laškem.

Četrtek, 3. maj 2018 - 21:51

Zunanja politika/Slovenija

Slovenija: Vladni odziv na predlog Evropske komisije o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027

Ljubljana, 3, maj 2018 (MOREL)- Evropska komisija je predložila ambiciozen predlog večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027, za kar se je v svojih stališčih zavzemala tudi Slovenija. S tem se pričenjajo intenzivna pogajanja o financiranju evropskih politik za prihodnje sedemletno obdobje.

Sobota, 28. december 2013 - 13:58

Kronika/Srbija

Srbija: Aretirali 128 razpečevalcev mamil

Beograd, 28. december 2013 (MOREL/Fonet)- Prvi podpredsednik srbske vlade Aleksander Vučič je izjavi, da so zjutraj, med akcijo Grom 1, ki je bila usmerjena na razbitje mreže preprodajalcev mamil, aretiranih 128 ljudi, med njimi tudi znani šefi narko mafije.

Petek, 11. oktober 2013 - 23:19

Kronika/Švica

Švica: Zapadlo več kot pol metra snega

Ženeva, 11.oktober 2013 (MOREL/ONASA)- V Švici je očitno zima pohitela, saj je danes zapadlo več kot pol metra snega, je danes sporočila organizacija Meteonews.

Sobota, 28. september 2013 - 23:24

Zanimivost/Slovenija

Slovenija: Predsednik države in minister za šolstvo sprejela zlate maturante

Brdo pri Kranju, 28. september 2013 (MOREL)- Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in predsednik Slovenije Borut Pahor sta danes na Brdu pri Kranju pripravila sprejem za 70 maturantk in maturantov, ki so na splošni in poklicni maturi 2013 dosegli vse točke. Minister Pikalo je vsem udeleženkam in udeležencem sprejema čestital za uspeh na maturi in dejal, da to ni le njihov uspeh, temveč tudi skupni uspeh njihovih učiteljev in staršev. Stari Latini so rekli, da je ponavljanje mati modrosti, je dejal minister, a danes samo ponavljanje za učiteljem ni dovolj. Pomembno je, kako učenje nadgraditi in ga uporabiti. Ker je danes na voljo nešteto virov informacij, je pomembno naučiti se, kako in kaj izbrati iz informacij, ki so na voljo.

Četrtek, 5. september 2013 - 13:25

Notranja politika/Slovenija

Slovenija: Kadrovanje po ustaljenem ključu:Naši naprej

Ljubljana, 5. septembra 2013 (MOREL)- Člani nadzornega sveta Kapitalske družbe, d. d. so za predsednika nadzornega sveta soglasno izvolili Sama Lozeja, za člana revizijske komisije nadzornega sveta Aleksandra Mervarja, za člana akreditacijske komisije nadzornega sveta pa Staneta Seničarja. Podpredsednik nadzornega sveta ostaja Aldo Ternovec.

Sobota, 6. julij 2013 - 23:59

Zanimivost/Slovenija

Slovenija: Najboljši mladi saksofonist letos prihaja iz Japonske

Makoto Hondo

Makoto Hondo

Nova Gorica, 6. julij 2013 (MOREL) – S sklepnim koncertom, na katerem je nastopilo pet finalnih tekmovalcev, se je zaključilo letošnje mednarodno tekmovanje saksofonistov, na katerem je nastopilo 46 tekmovalcev iz 20 držav, med njimi pet Slovencev. Solisti so zaigrali ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta En Shaa. V finalu so nastopili Janez Uršej, Slovenija, Lovro Merčep, Hrvaška, Makoto Hondo, Japonska, Jan Gričar, Slovenija in Nozomi Sakai, Japonska. Po zaključku koncerta je komisija v sestavi Claude Delangle (F) – predsednik, Vincent David (F), Nenad Firšt, skladatelj (SLO), Timothy McAllister (ZDA), Joonatan Rautiola (FIN) in En Shao, dirigent (CN) razglasila za zmagovalca Makoto Honda iz Japonske.

Sobota, 6. julij 2013 - 11:33

Kronika/Slovenija

Slovenija: Plezalec padel in si je zlomil stegnenico

Kamnik, 6. julij 2013 (MOREL)- Včeraj ob 10.00 si je zlomil stegnenico plezalec pri padcu 15 metrov globoko v steni pod planino Vežica na višini okoli 1700 metrov v Kamniško-Savinjskih Alpah. Aktiviran je bil helikopter slovenske vojske za reševanje v gorah z dežurno ekipo in reševalci GRS Kamnik.

Sobota, 6. julij 2013 - 11:26

Zunanja politika/Egipt

Egipt: Med protesti ubitih 30 ljudi, 16 s streli v glavo ali prsa

Kairo, 6. julij 2013 (MOREL/Fonet)- Spopadi med privrženci odstavljenega predsednika Egipta Mohameda Morsija z nasprotniki so zahtevali 30 življenj, je sporočilo egitovsko ministrstvo za zdravje v Kairu. 16 ljudi je bilo ubitih s streli v glavo ali prsa.

Sobota, 6. julij 2013 - 11:13

Zanimivost/Slovenija

Slovenija: V vožnji vpreg najuspešnejši italijanski vozniki

Lipica, 6. julij 2013 (MOREL)- S tekmovanjem v dresurni vožnji se je včeraj na hipodromu Kobilarne Lipica začelo tradicionalno mednarodno tekmovanje v vožnji eno-, dvo- in štiri vpreg, ki vsako leto pritegne najboljše tekmovalce iz širše regije. Včeraj so se zmag v večini kategorij veselili italijanski vozniki. Najuspešnejši slovenski tekmovalec je bil Miha Tavčar, ki s svojima lipicancema 485 Conversano Wera XXII in 490 Conversano Samira XXV nastopa za Konjeniški klub Lipica. Tekmovanje je pritegnilo 37 vpreg z več kot 80 konji iz Avstrije, Estonije, Nemčije, Francije, Madžarske, Italije, Slovaške, Švice, Švedske, Združenih držav Amerike in Slovenije. Prvič je štelo kot kvalifikacijsko tekmovanje voznikov štirivpreg za nastop v svetovnem pokalu.

Sobota, 6. julij 2013 - 11:11

Kronika/Slovenija

Slovenija: Policija v teh dneh izvaja poostreni nadzor nad motoristi

Ljubljana, 6. julij 2013 (MOREL)- Policisti bodo med vikendom po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore nad vozniki enoslednih motornih vozil. Zato za motoriste danes in v naprej velja opozorilo: Poskrbite za varnost v cestnem prometu, spoštujte prometna pravila in vozite previdno! Policisti bodo po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike voznike motornih koles in mopedov.

Sobota, 6. julij 2013 - 10:51

Kronika/Slovenija

Slovenija: V 24 urah kar 171 registriranih kaznivih dejanj

Ljubljana, 6. julij 2013 (MOREL)- V minulih 24 urah so policisti na interventni številki policije ,,113,, sprejeli 1605 klicev. Med 652 interventnimi dogodki, v katerih so posredovali, so obravnavali tudi 106 prometnih nesreč, 119 kršitev javnega reda in miru ter 171 kaznivih dejanj.

Petek, 5. julij 2013 - 23:31

Šport/Kolesarstvo-Tour de France 2013

Francija:Peter Sagan končno zmagovalec ciljnega sprinta

Albi, 5. julij 2013 (MOREL) – Slovak Peter Sagan (Cannondale) je po samih drugih mestih v ciljnih sprintih končno uspel le zmagati. Pot do zmage pa mu je močno olajšala odlična taktika in ekipna vožnja njegove ekipe, saj je praktično čez celotno etapo narekovala oster tempo tudi v vzponih, kar je preostale najboljše sprinterje oddaljilo od glavnine in tako je na koncu Peter Sagan ob precej okrnjeni konkurenci pravih sprinterjev suvereno zmagal.

Petek, 5. julij 2013 - 23:31

Šport/Kolesarstvo-Tour de France 2013

Francija:Peter Sagan končno zmagovalec ciljnega sprinta

Albi, 5. julij 2013 (MOREL) – Slovak Peter Sagan (Cannondale) je po samih drugih mestih v ciljnih sprintih končno uspel le zmagati. Pot do zmage pa mu je močno olajšala odlična taktika in ekipna vožnja njegove ekipe, saj je praktično čez celotno etapo narekovala oster tempo tudi v vzponih, kar je preostale najboljše sprinterje oddaljilo od glavnine in tako je na koncu Peter Sagan ob precej okrnjeni konkurenci pravih sprinterjev suvereno zmagal.

Petek, 5. julij 2013 - 23:30

Kronika/Slovenija

Slovenija: Odstavljeni direktor Hypo banke sedaj na poti za rešetke

Ljubljana, 5. julij 2013 (MOREL) – Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije podali kazensko ovadbo zoper 44-letnega direktorja iz Ljubljane, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po 244. členu Kazenskega zakonika. Kot je povedal vodja preiskave v Nacionalnem preiskovalnem uradu, Darko Majhenič, je ovadeni kot direktor ene izmed družb iz "skupine Hypo" zlorabil svoj položaj s tem, ko je v nasprotju z interesi gospodarske družbe, ki jo je vodil, sklepal škodljive posle, povezane s projektoma izgradnje trgovskega centra na Ptuju in stanovanjsko-poslovnega kompleksa v Ljubljani.

Petek, 5. julij 2013 - 15:26

Zunanja politika/EU

EU: Zopet evropsko metanje denarja v prazno z nekoristnim javnim posvetovanjem

Bruselj, 5. julij 2013 (MOREL) – Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o evropskem pristopu k poslovnemu neuspehu in insolventnosti, ki se osredotoča na vprašanja, kako zdravim podjetjem omogočiti preživetje in poštenim podjetnikom ponuditi drugo priložnost, ob tem pa zaščititi pravice upnikov do povračila denarja. Postopki morajo biti hitri in učinkoviti ter v interesu tako dolžnikov kot upnikov, hkrati pa morajo pomagati ohranjati delovna mesta, pomagati dobaviteljem, da obdržijo kupce, in lastnikom, da ohranijo vrednost podjetij, ki so sposobna preživeti. Razhajanja med nacionalnimi zakonodajami o insolventnosti lahko ustvarijo pravno negotovost in neprijazno poslovno okolje.

Petek, 5. julij 2013 - 15:26

Zunanja politika/EU

Litva: Uniji sedaj predseduje Litva

Vilna, 5. julij 2013 (MOREL) – Ob začetku polletnega predsedovanja Litve Svetu EU danes v Vilni poteka tradicionalno skupno zasedanje Evropske komisije in litovske vlade. Gre za prvo predsedovanje Litve Svetu EU in prvo predsedovanje 28 državam članicam unije ter hkrati zadnje v obdobju tekoče večletne finančne perspektive.

Petek, 5. julij 2013 - 15:22

Zunanja politika/EU

EU: Če bi verjeli raziskavi, potem se nam obeta še dražja hrana

Bruselj, 5. julij 2013 (MOREL) – Evropska komisija je danes objavila izsledke javnomnenjske raziskave Eurobarometer o odnosu Evropejcev do oblikovanja enotnega trga za ekološke proizvode, ki je pokazala, da bi bila večina Evropejcev pripravljena spremeniti svoje nakupovalne navade in kupovati okolju bolj prijazne izdelke, vendar jih veliko meni, da nimajo dovolj informacij, hkrati pa ne zaupajo trditvam proizvajalcev o ekološki naravi izdelkov. Kot kažejo rezultati raziskave, bi bilo več kot tri četrtine anketirancev pripravljenih plačati več za okolju prijazne izdelke, če bi bili prepričani, da so izdelki dejansko okolju prijazni (77 %). Vendar le nekaj več kot polovica Evropejcev (55 %) meni, da so ustrezno obveščeni o vplivu izdelkov, ki jih kupijo in uporabljajo, na okolje. Velika večina državljanov EU meni, da lahko z nakupovanjem okolju prijaznih izdelkov prispevajo k varovanju okolja (89 %, v Sloveniji 94%) in da so ti izdelki tako učinkoviti kot navadni izdelki (74 %, 61%). A hkrati veliko anketirancev meni, da uživanje hrane po izteku njenega roka trajanja ni varno (45 %, 43%). To pomeni, da vsak dan velike količine užitne hrane pristanejo v smeteh. Malo več kot polovica državljanov EU navadno zaupa trditvam proizvajalcev o okoljski učinkovitosti njihovih izdelkov (52 %, 51%), vendar jih večina ne zaupa navedbam proizvajalcev o njihovi lastni okoljski učinkovitosti (54 %, 55%). V EU bi bili dve tretjini ljudi (66 %) pripravljeni plačati več za izdelek, če bi se garancija njegove zanesljivosti podaljšala na pet let. Več kot devet od desetih anketirancev tudi meni, da bi morala biti pričakovana življenjska doba izdelka označena (92 %, 94%). Skoraj polovica vseh anketirancev se v preteklih 12 mesecih ni odločila za popravilo pokvarjenega izdelka zaradi previsokih stroškov popravila (47 %). Raziskava je bila izvedena v 28 državah članicah Evropske unije. V njej je sodelovalo več kot 25.568 oseb iz različnih družbenih slojev in demografskih skupin, izpraševalci pa so se v imenu Evropske komisije z njimi pogovarjali po telefonu v njihovem maternem jeziku. (konec)
Petek, 5. julij 2013 - 15:12

Notranja politika/Slovenija

Slovenija:Minister Gantar ureja plačilne odnose, kot da ne gre za koruptivno dejanje

Ljubljana, 5. julij 2013 (MOREL) – Minister za zdravje Tomaž Gantar je glede težav nekaterih bolnišnic pri plačevanju računov dobaviteljem zdravil govoril z direktorjem Kemofarmacije Davorinom Pohercem. Dogovorila sta se o začasni ustavitvi napovedanih ukrepov – blokadi računov neplačnikov. Problem neporavnavanja obveznosti na ministrstvu poznamo in nanj glede na podatke o bolnišnicah opozarjamo tudi sami, so zapisali v sporočilu za javnost na ministrstvu za zdravje in nadaljevali:

Petek, 5. julij 2013 - 14:58

Zanimivost/Avstrija

Avstrija: V dunajskem živalskem vrtu so se razveselili šestih malih surikat

Mlada družina surikatk

Mlada družina surikatk

Dunaj, 5. julij 2013 (MOREL/Compress) – V živalskem vrtu Schönbrunn na Dunaju se je v začetku junija skotilo šest mladičkov surikat, ki so po enem mesecu že na ogled obiskovalcem. Surikate, ki jih je v posebni anketi večina obiskovalcev dunajskega živalskega vrta razglasila za najbolj priljubljene živali, se skotijo slepe in brez dlake. Prvih šest tednov preživijo v notranjem prostoru, nato pa začnejo raziskovati zunanji svet. Šest mladičkov, ki se je skotilo 2. junija, s svojimi vragolijami že razveseljuje obiskovalce.

Petek, 5. julij 2013 - 14:54

Zanimivost/Avstrija

Avstrija: Na Dunaju razstava najboljših fotografij preteklega leta

Paul Hansen

Paul Hansen

Dunaj, 5. julij 2013 (MOREL/Compress) – V dunajski galeriji Westlicht bodo od 6. septembra do 13. oktobra 2013 na ogled najboljše fotografije lanskega leta, ki so bile izbrane na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo. Potujočo razstavo si v 45 državah vsako leto ogleda več kot 3 milijone obiskovalcev.

Petek, 5. julij 2013 - 14:40

Šport/Kolesarstvo

Luksemburg:Radioshack ni podaljšal pogodbe s Frankom Schleckom

Luksemburg, 5. julij 2013 (MOREL) – Franku Schlecku se čez nekaj tednov izteče enoletna prepoved nastopanja zaradi razkritja na dopinškem testu, ko je bil pozitiven za diuretik xipamide, Kolesarsko moštvo Radioshack pa se je odločilo, da ne bo podaljšalo pogodbe z njim.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice