Torek, 11. september 2018 - 16:37

Gospodarstvo/Slovenija

Slovenija: 51. MOS je danes odprl svoja vrata

Borut Pahor, predsednik RS, si je v družbi Branka Meha, predsednika OZS, na 51. MOS ogledal tudi obsežno predstavitev OZS, kjer sta se v družbi mladih zadržala ob predstavitvah poklicev na Ulici obrti.

Borut Pahor, predsednik RS, si je v družbi Branka Meha, predsednika OZS, na 51. MOS ogledal tudi obsežno predstavitev OZS, kjer sta se v družbi mladih zadržala ob predstavitvah poklicev na Ulici obrti.
Avtor: OZS

Celje, 11. september 2018 (MOREL)-V svoji pol stoletni zgodovini delovanja je MOS doživel že veliko sprememb. Hkrati se je odlično pozicioniral kot MOS(t) med gospodarstvom in politiko. Letos prinaša še bogatejšo in bolj specializirano ponudbo, ki se deli na 5 ključnih področji: MOS Dom, MOS Tur, MOS Teh, MOS Biz ter MOS Plus. Sejem MOS je tako močno zasidran na področju naše pokrajine in tudi širše, kar letos dokazuje država partnerica Republika Srbija.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije že 51 let podpira in pomaga soustvarjati sejem MOS. V tem času se je sejem razvil od prvega srečanja obrtnikov na Dobrni do največje poslovno-sejemske prireditve v pokrajini. Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Branko Meh je v svojem otvoritvenem nagovoru pozval politiko in državo k podpori gospodarstva: "Logika je povsem preprosta. Če bomo imeli uspešno gospodarstvo, bomo imeli tudi socialno državo," ob tem pa Meh poudarja, da se podjetniki in obrtniki že dlje časa srečujejo tudi s pomanjkanjem kadra.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije že dolga leta zagovarja pravice podjetnikov in obrtnikov: "Obrtniki in podjetniki si želimo početi to, kar najbolje znamo - delati in ustvarjati. Od nove vlade pa pričakujemo le, da nam zagotavlja spodbudno poslovno okolje," nadaljuje Meh.

Kljub njegovim kritikam na izjave politikov je sejem odlična priložnost za izravnavanje takšnih sporov in konfliktov ter iskanje dialoga in posledično rešitev, ki bodo v prihodnosti nujno potrebne. Pozval je vse, obiskovalce in razstavljavce, da izkoristijo možnosti, ki jih sejem ponuja : "Če je verjeti nekaterim analizam, so učinki sejemskega nastopa dolgoročno višji kot stroški. Zato sem prepričan, da se v tako številčni zasedbi ponovno srečamo tudi prihodnje leto," še zaključuje Meh.

"Ker se vse več prodaje in poslovanja podjetij seli na splet, sejmi ostajajo skoraj še edina priložnost, kjer se obiskovalci in ponudniki oz. proizvajalci izdelkov in storitev lahko srečajo iz oči v oči," MOS-u v pozdrav pove izvršni direktor družbe Celjski sejem mag. Robert Otorepec.

"Kogar ni na MOS-u, ga ni," jasno začne župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Šrot sejem obiskuje in v sklopu županske funkcije podpira že dolgo: "Jaz sem tu že 20 let in verjetno mi počasi že pripada sejemska inventarna številka," se še pošali.

"Podpiramo trajnosti razvoj, želimo izboljšati kakovost življenja, povečati privlačnost našega okolja za podjetnike investitorje," razlaga svoje poslanstvo Šrot "predvsem pa si želimo, da bi mladi ostali v našem okolju in tudi, da bi imeli možnost realizirati svoje življenjske načrte." V Celju se poleg podjetništva močno razvija tudi turizem, ki v zadnjem letu dosega 20 odstotno rast. "Upam, da boste ob pestrem sejemskem dogajanju našli tudi čas, da obiščete center našega mesta, ki je lepo urejen, da si ogledate 2000 let staro Rimsko cesto, Stari grad ali domovanje Celjskih knezov v Knežjem dvoru," je svoj nagovor zaključi celjski župan.

Podpredsednik vlade Republike Srbije in minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić je na današnji otvoritvi povedal: “V veliko zadovoljstvo je biti tu, še zlasti kot država partnerica, na 51. MOS. To je priložnost, da nadgradimo politične in ekonomske odnose med obema državama. Nimamo nikakršnih odprtih, spornih vprašanj. Kar zadeva trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, smo prvič naredili nekaj več kot milijardo evrov blagovne menjave. Slovenija je za nas 9. izvozno tržišče in 10. zunanji trgovinski partner. Slovenija je med desetimi največjimi partnerji po številu investicij v Srbiji, po številu investicijskih projektov pa je na 4. mestu, takoj za Nemčijo, Italijo in Avstrijo.” V Srbiji dela 1.400 slovenskih podjetij, srbska podjetja pa zaposlujejo 25 tisoč ljudi. To so impresivni rezultati, ki govorijo ne le o dobrih odnosih, ampak tudi o velikem potencialu, ki še ni izkoriščen. “S slovenskim ministrom za gospodarstvo smo se že pogovarjali o tem, kako lahko številke še povečamo, še zlasti s skupnim nastopom na tretjih tržiščih, in to s pomočjo oblikovanja slovensko - srbskih podjetij. Imamo konkretne ideje in načrte, da bi obe državi še bolje povezali. Menim, da je sejem priložnost, da se sodelovanje utrdi in nadgradi. Ne moremo rešiti vseh težav iz preteklosti, naša dolžnost in naloga pa je, da okrepimo trgovinsko sodelovanje. Namesto carinskih ovir moramo omogočiti prost pretok blaga, da gospodarstvenikom in podjetnikom olajšamo logistične stroške, ki se povečajo prav zaradi dolgotrajnega čakanja na mejah, in zaradi česar so naši izdelki kar 6 odstotkov dražji v primerjavi z ostalimi. Narediti moramo vse, da izboljšamo infrastrukturo, trgovcem in podjetnikom pa omogočimo, da bodo izdelke lažje plasirali na tržišče, da bodo konkurenčni in mnogo uspešnejši” je zaključil Ljajić.

Kot zadnji je na današnjem slavnostnem odprtju 51. MOS spregovoril predsednik države Borut Pahor, ki je večkrat poudaril pomembnost dialoga in vzpostavitve novega socialnega dogovora. Spomnil se je na september pred natanko desetimi leti, ko s propadom četrte največje investicijske banke na svetu beležimo začetek najhujše gospodarske krize po 2. svetovni vojni. Poudaril je, kako pomembno je imeti oči široko odprte na znake, ki morda že sedaj napovedujejo ponoven padec rasti gospodarstva.

Kljub ranljivosti nekaterih okoliščin v evropskem in svetovnem prostoru, ki so po njegovih besedah danes bolj ranljiva kot v zadnjih letih, je prepričan, da smo se iz krize nekaj naučili in da smo danes veliko bolj odporni na tresljaje iz mednarodnega okolja, kakor so bili tisti leta 2008. »Politična stabilnost bo zelo dragocen instrument našega soočanja z razmerami, v katere bomo šli v naslednjih štirih letih. V okoliščinah, ko imamo manjšinsko vlado, bo toliko bolj pomembno, da bo v politiki prevladal mir,« je izpostavil in kot rešitev navedel dialog med političnimi strankami, v parlamentu kot tudi med socialnimi partnerji. »Če se bomo znali pogovarjati, tudi če včasih z dvignjenimi toni, če bo prevladala splošna klima spoštovanja, razumevanja in iskanja kompromisov, bomo to relativno politično stabilnost zadržali,« trdi.

Ponovno pa je izpostavil željo o velikem novem socialnem dogovoru, o katerem je govoril že v začetku letošnjega leta, in to v času, ko imamo še relativno spodbudno gospodarsko okolje, kjer se gospodarska rast zdi nekoliko trajnejša. Otvoritveni govor je zaključil z nagovorom svojih kolegov in hkrati spodbudno mislijo: »Ko bomo mislili, da smo izčrpali vse možnosti v dialogu, se moramo vrniti v dialog.« To so sporočili iz OZS. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej