24.06.2021 ob 15:45
Deli članek
Evropskemu javnemu tožilstvu za zaščito sredstev EU in boj proti korupciji

Strasbourg (MOREL)-  Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so v razpravi na plenarnem zasedanju s Svetom in Komisijo pozvali k močnemu in učinkovitemu evropskemu javnemu tožilstvu za zaščito sredstev EU in boj proti korupciji.

V četrtkovi razpravi na plenarnem zasedanju sta tako portugalska državna sekretarka Ana Paula Zacarias v imenu Sveta kot komisar Didier Reynders poudarila, da podpirata učinkovito evropsko javno tožilstvo. Komisar Reynders je obžaloval, da je moralo evropsko javno tožilstvo začeti delovati brez dokončanja imenovanj vseh pooblaščenih tožilcev, in opozoril na zamude v več državah članicah, tudi na Finskem, ki je bila medtem rešena, in v Sloveniji, kjer je stopil v stik z nacionalnimi organi, ter izrazil upanje, da bodo postopki imenovanja zaključeni hitro in pregledno.

Večina poslancev je menila, da mora Evropsko javno tožilstvo odločno in učinkovito zaščititi sredstva EU, zlasti pri prizadevanjih za okrevanje, v boju proti korupciji in zaščiti pravne države. Vztrajali so, da bi bilo treba imenovanja evropskih delegiranih tožilcev čim prej zaključiti, pri čemer jih je več opozorilo na problematične zamude pri postopku imenovanja v Sloveniji, tik preden bo država 1. julija 2021 prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije.

Nekateri so obžalovali, da v Evropskem javnem tožilstvu ne sodelujejo vse države članice EU, drugi pa so menili, da so nacionalni sodni organi suvereni in lahko uspešno preganjajo kazniva dejanja zoper proračun EU, ne da bi bili vključeni v Evropsko javno tožilstvo. (konec)