21.10.2021 ob 17:21
Deli članek
Poljaki  spodkopavanja primarnosti prava EU

Strasbourg (MOREL)- Evropski parlament obsoja poskus spodkopavanja primarnosti prava EU ter poziva Svet in Komisijo, naj nujno zaščitita poljske državljane in Unijo. Poslanke in poslanci so v resoluciji, sprejeti v četrtek s 502 glasovoma za, 153 proti in 16 vzdržanimi glasovi, poudarili, da poljsko ustavno sodišče zaradi pomanjkljive pravne veljavnosti in neodvisnosti ni pristojno za razlago poljske ustave.

Po torkovi plenarni razpravi s poljskim predsednikom vlade Morawieckim in predsednico Komisije Ursulo von der Leyen poslanke in poslanci Evropskega parlamenta „globoko obžalujejo“ sklep z dne 7. oktobra 2021 ter „napad na evropsko skupnost vrednot in zakonov kot celote“ ter da se je sodišče preoblikovalo v orodje za legalizacijo nezakonitih ukrepov oblasti.

Parlament izreka pohvalo desettisočem miroljubnim protestnikom na Poljskem, ki so na ulicah protestirali proti odločitvi poljskega ustavnega sodišča ter izrazili željo  po močni demokratični Poljski v središču evropskega projekta. Ponovno so izrazili tudi polno podporo poljskim sodnikom, ki še vedno spoštujejo primarnost prava Unije in pri Sodišču Evropske unije vlagajo zahteve za predhodno odločanje, kljub tveganju za kariero.

Poslanke in poslanci poudarjajo, da se v skladu s poljsko ustavo pogodbe EU neposredno uporabljajo v njenem pravnem redu in imajo prednost v primeru nasprotja z nacionalnim pravom.  Obžalujejo, da poljski predsednik vlade „še naprej zlorablja sodstvo kot orodje za uresničevanje svoje politične agende“ in trdijo, da Poljsko še naprej prostovoljno zavezujejo Pogodbe in sodna praksa Sodišča Evropske unije.

Parlament zahteva, da se denar davkoplačevalcev ne dodeli vladam, ki „z nepovratnimi sredstvi namenoma in sistematično ogrožajo evropske vrednote“ ter poziva Komisijo in Svet, naj ukrepata, med drugim tako, da:

– začneta postopek za ugotavljanje kršitev ter predlagata Sodišču Evropske unije uvedbo začasnih ukrepov;

– sprožita postopke iz Uredbe o splošnem režimu pogojenosti za zaščito proračuna;

– ne odobrita poljskega osnutka nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost;

– Svet v skladu s postopkom iz 7. člena PEU ugotovi obstoj očitnega tveganja, da Poljska huje krši načelo pravne države;

–  se prekinejo ali začasno ustavijo plačila glede na tveganje resnih pomanjkljivosti v učinkovitem delovanju nadzornih sistemov;

– razpravljata o krizi na področju pravne države na vrhu 21. in 22. oktobra 2021 ter da voditelji držav in vlad EU to situacijo obsodijo v skupni izjavi;

Poslanke in poslanci poudarjajo, da namen teh ukrepov ni kaznovanje poljskih državljanov, temveč gre glede na nenehno slabšanje pravne države zgolj za sredstvo za ponovno vzpostavitev tega načela na Poljskem. Obenem pozivajo Komisijo, naj poišče način, da ta sredstva dosežejo neposredne upravičence.

Resolucija poudarja, da je glede na številne raziskave, ki so bile septembra in oktobra 2021 izvedene na Poljskem, le 5 % anketirancev izjavilo, da želijo, da bi Poljska zapustila EU. Kar 90 % jih je pozitivno ocenilo članstvo Poljske v EU, 95 % pa jih je menilo, da je podpora EU pozitivno vplivala na razvoj njihovega mesta ali regije, kar je več od povprečja v EU. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)