10.11.2021 ob 20:44
Deli članek
Poslanci so zaskrbljeni zaradi humanitarne in politične krize

Bruselj (MOREL)- Evro poslanci so v razpravi poudarili, da se mora EU enotno odzvati na nečloveško instrumentalizacijo migrantov s strani beloruskega režima. Poslanke in poslanci so v plenarni razpravi z visokim zunanjepolitičnem predstavnikom EU Josepom Borrellom izrazili globoko zaskrbljenost zaradi dramatične krize, ki se trenutno odvija na poljsko-beloruski meji. Odločno so obsodili taktiko beloruskega diktatorskega režima usmerjanja migracijskih tokov na zunanje meje EU in zaostrovanje razmer s sosednjimi državami, zlasti Poljsko, kot maščevanje za sankcije Evropske unije.

Podpredsednik Komisije Borrell je povedal, da so v teku intenzivna diplomatska prizadevanja z državami izvora, da bi poiskali rešitve in preprečil nadaljnje prihode migrantov, ki so žrtve trgovine z ljudmi. Hkrati je poudaril, da morajo beloruske oblasti zagotoviti humanitarno pomoč ljudem, ki so ujeti na beloruskem mejnem območju, vključno z zagotavljanjem dostopa humanitarnim organizacijam do regije in omogočanjem humanitarnih koridorjev. Napovedal je tudi prihodnjo razpravo o razširjenih sankcijah EU.

Med razpravo je več poslank in poslancev izrazilo zaskrbljenost zaradi slabšanja humanitarnih razmer na poljsko-beloruski meji, saj so ljudje, ki so ujeti med mejnimi silami, izpostavljeni zimskim vremenskim pogojem. Poljske oblasti so pozvali, naj prenehajo z agresivnim vračanjem migrantov nazaj v Belorusijo in sprejmejo pomoč agencij EU pri obvladovanju humanitarnih razmer, pri čemer obžalujejo, da je bila ta podpora doslej zavrnjena. Drugi so se osredotočili na nujno potrebo po neposrednem dostopu nevladnih organizacij do poljsko-beloruske meje, da bi pomagali migrantom, ki so tam obtičali.

Nekateri poslanke in poslanci so pozvali, naj se sredstva EU uporabijo za gradnjo ograje za zaščito zunanjih meja Unije pred nezakonitimi prehodi in hibridnimi napadi, drugi pa so to zamisel odločno zavrnili. Nekateri so poudarili potrebo po dodatnih sankcijah EU proti Belorusiji, pri čemer so tudi poudarili vlogo ruske vlade v sedanji krizi in pozvali k dialogu z Moskvo, da bi našli rešitve.

To je sporočila Saša B. Golob, predstavnica za stike z mediji v evropskem parlamentu. (konec)