06.07.2021 ob 19:34
Deli članek
Slovensko predsedstvo se bo osredotočilo na digitalne in zelene reforme ter prihodnost Evrope

Strasbourg (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so s predsednikom vlade Janezom Janše in predsednico Komisije von der Leyen razpravljali o načrtovanih dejavnostih slovenskega predsedstva Sveta EU. Predsednik vlade Janša je spomnil na različne krize, s katerimi se je EU soočala v zadnjih nekaj letih, od finančnih vprašanj do migracij, izstopa Združenega kraljestva iz EU in koronavirusne pandemije, zaradi katerih morala Evropska unija ravnati bolj strateško in se osredotočti tudi na zunanjo politiko.

Pod sloganom "Skupaj. Odporna. Evropa." se bo slovensko predsedstvo osredotočilo na okrevanje in odpornost, pripravo zakonodaje za ambiciozne zelene cilje, strateško avtonomijo, digitalni prehod, pravno državo in varovanje zunanjih meja.

V zvezi s konferenco o prihodnosti Evrope je predsednik vlade poudaril, da bodo v razpravah dobrodošla vsa stališča. Na področju zunanjih odnosov bo posebna pozornost namenjena Zahodnemu Balkanu.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je poudarila tekoče delo v zvezi s programi za oživitev gospodarstva v državah članicah in potrebo po napredku pri kampanjah cepljenja. Pozvala je k podpori vrednotam EU in dodala, da je treba zaščititi finančne interese in svobodo medijev ter ohraniti raznolikost.

Večina poslank in poslancev Evropskega parlamenta je pozdravila prednostne naloge slovenskega predsedstva, zlasti poudarek na okrevanju ter digitalnem in zelenem prehodu, gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest ter spodbujanju vsebinskih razprav na konferenci o prihodnosti Evrope. Več jih je vztrajalo, da je treba nadaljevati delo v zvezi z ohranjanjem pravne države po vsej EU, in navedlo zaskrbljenost glede položaja neodvisnih medijev in sodstva v Sloveniji.

Številni govorniki so Janšo pozvali, naj imenuje slovenska predstavnika v Uradu evropskega javnega tožilca (EPPO). Predsednik vlade je v svojem odgovoru dejal, da se bo proces imenovanja  zaključil predvidoma do jeseni in pozval države članice, ki v EPPO še ne sodelujejo, da se mu pridružijo, da bi tako zagotovili enak nadzor nad sredstvi EU po celotni EU. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)