11.01.2022 ob 17:05
Deli članek
V evropskem parlamentu se bodo poklonili v spomin Sessoliju v ponedeljek

David Sessoli

Bruselj (MOREL)- Danes, 11. januarja, je umrl predsednik evropskega parlamenta David Sassoli. Parlament bo spomin nanj obeležil na slovesnosti prihodnji ponedeljek v Strasbourgu. Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je preminil v Avianu v Italiji, kjer je bil hospitaliziran od 26. decembra. Od leta 2009 je bil poslanec evropskega parlamenta, julija 2019 pa je bil izvoljen za predsednika za prvo polovico mandata evropskega parlamenta. Slovesnost v počastitev njegovega spomina bo v ponedeljek, 17. januarja, na otvoritvi plenarnega zasedanja v Strasbourgu ob navzočnosti nekdanjega evropskega poslanca in nekdanjega italijanskega premierja Enrica Lette. V Rimu bodo posmrtni ostanki pokojnika ležali v dvorani Protomoteca v palači Campidoglio v četrtek, 13. januarja, od 10.00 do 18.00. Pogreb bo v petek, 14. januarja, ob 12.00 uri v rimski baziliki Santa Maria degli Angeli.

Predsednik Sassoli je sprejel potrebne izredne ukrepe, ki so evropskemu parlamentu omogočili, da je med pandemijo opravljal svoje naloge in izvajal svoje pristojnosti v skladu s pogodbami. Imel je tudi vidno vlogo pri sprejemanju  ambicioznega dolgoročnega proračuna EU in učinkovitega instrumenta za okrevanje. Poleg tega je pokojni predsednik v času krize vodil prizadevanja parlamenta za solidarnost in pomoč tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. V mestih, ki gostijo sedež institucije, je bila tako v prostorih parlamenta zagotovljena priprava obrokov za dobrodelne organizacije, prostori parlamenta pa so bili na voljo tudi kot zatočišče  za ženske, žrtve družinskega nasilja. Predsednik Sassoli je bil odločen, da je treba črpati iz naukov pandemije ter s poslanci začel premislek o tem, kako okrepiti parlamentarno demokracijo. Kot predani Evropejec je v svojem govoru na decembrskem zasedanju Evropskega sveta pred nekaj tedni poudaril, da „Evropa v tem trenutku najbolj potrebuje nov projekt upanja. Mislim, da lahko ta projekt zgradimo na treh premisah: na Evropi inovacij, Evropi, ki ščiti in Evropi, ki razsvetljuje."

Kot je predvideno v 20. členu poslovnika evropskega parlamenta, bo začasno predsedovanje v dneh pred izvolitvijo novega predsednika zagotavljala prva podpredsednica institucije. Kot je bilo že prej načrtovano, bodo volitve predsednika institucije za drugo polovico mandata naslednji torek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Nato bodo sledile volitve podpredsednikov in kvestorjev. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)