13.08.2021 ob 00:03
Deli članek
Dela je veliko, delal ne bi nihče?!

Ljubljana (MOREL)- Odlok o razglasitvi epidemije bolezni covid-19 je v drugem valu trajal nepretrgoma od 19. oktobra 2020 do 16. maja 2021; to pomeni, da so omejitve gibanja trajale več kot polovico drugega četrtletja 2021. V tem času nekatera podjetja niso smela opravljati svoje dejavnosti, ali pa so jo izvajale v omejenem obsegu. Delodajalci so pričeli intenzivneje iskati novo delovno silo za ponovni zagon po skoraj polletnem mirovanju. Posledično je bilo dogajanje na trgu dela v 2. četrtletju 2021 dokaj dinamično, kar smo zaznali tudi z zbranimi statističnimi podatki. 

V Sloveniji je bilo v 2. četrtletju 2021 razpisanih več kot 20.500 prostih delovnih mest, kar je za skoraj četrtino več, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. 
Povečano povpraševanje po novi delovni sili pa je bilo zabeleženo v skoraj vseh področjih dejavnostih (razen v štirih od skupaj 18 področij dejavnosti). V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je bilo tokrat za dvakrat večje povpraševanje po novi delovni sili v dveh dejavnostih, in sicer v gostinstvu ter kulturnih in razvedrilnih dejavnostih. Omenjeni dejavnosti sta bili v času pandemije podvrženi popolnemu zaprtju in sedaj poskušajo delodajalci nadomestiti delovno silo, ki je v tem času izgubila zaposlitev, ali pa so jo našli v neki drugi dejavnosti. 

Letna primerjava podatkov, torej 2. četrtletja 2021 z enakim četrtletjem v 2020 (to je bilo tudi prvo obdobje, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija koronavirusa), pa na ravni Slovenije izkazuje za 90 % večje povpraševanje po novi delovni sili, kar pomeni približno 9.700 več prostih delovnih mest. Medletna rast je bila najopaznejša v predelovalnih dejavnostih, kjer je bilo skoraj štirikrat več prostih delovnih mest (bilo jih je skoraj 5.800) in v dejavnosti gostinstvo; v tej dejavnosti jih je bilo za dva in polkrat več (kar je nekaj več kot 1.500). Letna primerjava prav tako pokaže, da sta zgolj dve dejavnosti, kjer je bilo tokrat manjše povpraševanje kot pred enim letom, in sicer sta to oskrba z električno energijo in izobraževanje.

Delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami so v navedenem četrtletju razpisali okoli 12.700 prostih delovnih mest ali 61,8 % vseh prostih delovnih mest v Sloveniji. Na drugi strani pa je bilo pri teh delodajalcih 81,5 % vseh zasedenih delovnih mest. (konec)