02.10.2021 ob 20:53
Deli članek
Energetski udarec na Kitajskem

 

Peking (MOREL/FoNet)- Kitajsko pretresa huda energetska kriza, saj je pomanjkanje in podražitev premoga, surovine iz katere država dobiva 56 odstotkov elektrike, prisililo kitajske oblasti, da so uvedle restrikcije električne energije v številnih pokrajinah. To je še posebej kritično za industrijo druge največje svetovne ekonomije, ki sicer okreva po pandemiji koronavirusa in je bila v polnem zagonu, sedaj pa se sooča z pomanjkanjem osnovnega energenta.

Kitajske oblasti so zato ukazale železniškim družbam in lokalnim regionalnim oblastem, da ves razpoložljivi premog distribuirajo tovarnam, da bi se ohranilo gospodarstvo.

Krizo preživlja najmanj 20 od 23 kitajski pokrajin, v katerih so številne tovarne že začasno zaprli ali pa prešle na skrajšan delovni čas. Lastniki lokalov uporabljajo sveče, da bi razsvetlili lokale, nekatera mobilna omrežja ne delujejo po treh dnevih pomanjkanja elektrike v treh najbolj prizadetih pokrajinah na severovzhodu države.

Kriza na Kitajskem, ki je največji svetovni uporabnik energije pridobljene iz premoga, traja že dva tedna. Železniška podjetja morajo sedaj pospešeno dostavljati premog v prizadete pokrajine in elektrarne, da bi lahko zagotovili normalne količine električne energije tako z prebovalce kot gospodarstvo. 
 Kitajski mediji so zapisali, da so zaloge premoga v državi rekordno nizke in da ga je na razpolago samo 11,3 milijona ton, kar je dovolj za 15 dnevno proizvodnjo elektrike. Cena tone premoga je dosegla rekordnih 213 dolarjev, kar je naredilo dodaten pritisk na proizvajalce elektrike, ki se zaradi državnih predpisov ne morejo prilagajati  cenam tega vitalnega energenta.
 

Kitajske oblasti trdijo, da je do pomanjkanja prišlo, ker so skušali znižati emisije ogljikovega dioksida, pa tudi zaradi novih prepisov, ki so povzročili padec pridobivanja premoga

Kitajska je največji svetovni porabnik premoga, saj so ga v prvih osmih mesecih letos uvozili skoraj 198 milijonov ton. Pri tem pa vsako leto za 10 odstotkov zmanjšujejo uvoz. Letos pa so uvoz povečali za več kot tretjino, zaradi pomanjkanja domačega premoga. Zato sedaj uradni predstavniki pomirajajo državljane, da bodo imeli pozimi na razpolago dovolj premoga za vse elektrarne. (konec)