09.08.2021 ob 21:12
Deli članek
Izvoz v države članice EU in uvoz iz teh držav višja


Ljubljana (MOREL)- Izvoz blaga je bil v prvem polletju za 18,9 % višji od izvoza v primerljivem obdobju prejšnjega leta (znašal je 19,2 milijard EUR), uvoz blaga pa je bil višji za 24,9 % (znašal je 19,0 milijard EUR). Presežek v blagovni menjavi s tujino je v tem obdobju znašal 0,2 milijarde EUR, pokritost uvoza z izvozom je bila 101,1-odstotna.Slovenija je v juniju 2021 ohranila podoben delež trgovanja z državami članicami EU kot v prejšnjih mesecih letošnjega leta, saj približno dve tretjini blagovne menjave pripada trgovanju z državami iz te skupine. V te države je v juniju izvozila za 2,2 milijarde EUR blaga (ali za 21,4 % več kot v juniju 2020), od tam uvozila pa za 2,3 milijarde EUR blaga (ali za 29,0 % več kot v juniju 2020).

V države članice EU je Slovenija v juniju 2021 izvozila in uvozila največ proizvodov iz blagovne skupine Standardne mednarodne trgovinske klasifikacije (SMTK) osebni avtomobili. Pri blagovni menjavi z državami članicami EU je Slovenija najintenzivneje trgovala z Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Hrvaško.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija izvozila za 1,1 milijarde EUR blaga, od tam pa je uvozila za 1,2 milijarde EUR blaga. Vrednost blaga, ki ga je Slovenija izvozila v te države, je bila za 20,3 % višja kot v juniju 2020, vrednost blaga, ki pa ga je v opazovanem mesecu uvozila iz omenjenih držav, je bila za 33,8 % višja kot v juniju 2020.

V te države je izvozila največ proizvodov iz skupin zdravila ter drugi medicinski in farmacevtski proizvodi, od tam pa je največ proizvodov uvozila iz skupine zdravila. Pri blagovni menjavi z državami, ki niso članice EU je Slovenija na izvozu in na uvozu največ trgovala s Švico. Med ostalimi državami ki niso članice EU, na izvozu še z Združenimi državami Amerike, Srbijo ter Bosno in Hercegovino, na uvozu pa s Kitajsko, Turčijo in Srbijo.To so sporočili iz SURS. (konec)