29.11.2021 ob 11:13
Deli članek
Lanski december  precej drugačen od prejšnjih decembrov

Ljubljana (MOREL) - Prodaja v trgovini na drobno je v prazničnem mesecu decembru običajno večja kot v drugih mesecih leta. Tudi v 2020 je bilo tako, saj je bil prihodek podjetij v trgovini na drobno v decembru za 9,0 % višji od povprečnega mesečnega prihodka v tem letu.

Vseeno pa je bil  lanski december v marsičem drugačen od običajnih decembrov. Omejitve in zaprtje določenih dejavnosti zaradi pandemije covida-19 so se zelo poznale pri potrošnji. Prihodki v trgovini na drobno so bili v decembru 2020 za 8,3 % nižji kot v decembru 2019. To je bil prvi upad prihodka glede na predhodni december po sedmih letih.

Samo v trgovini z živili je bil prihodek v decembru 2020 nekoliko višji od prihodka v decembru 2019, v vseh preostalih večjih dejavnostih trgovine na drobno pa je bil nižji. Prihodek v trgovini z izdelki za prostočasne dejavnosti ter prihodek v trgovini s tekstilom in obutvijo v decembru 2020 sta bila najnižja decembrska prihodka v zadnjih desetih letih, hkrati pa je bil to prvi december, v katerem nista bila višja od povprečnega mesečnega prihodka. Upad prihodka v trgovini s tekstilom in obutvijo glede na december 2019 je bil v Sloveniji celo največji med članicami EU. Prihodki v trgovini s pohištvom v decembru 2020 so bili najnižji decembrski prihodki v zadnjih desetih letih, v trgovini z elektronskimi in gospodinjskimi napravami pa najnižji v zadnjih petih letih. To so sporočili iz SURS. (konec)