20.02.2022 ob 09:22
Deli članek
Jutri se začenja nova policijska nabirka

Ljubljana (MOREL)- Jutri se začne prva letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden. Do 27. februarja bodo poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil. Poleg preventivnih aktivnosti tudi okrepljen nadzor na cestah, zlasti v bližini prehodov za pešce.

Akcijo izvajajo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, s katero želijo na ta način opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu, s poudarkom na varnosti otrok in starejših. V okviru akcije bo agencija izvedla analizo presoj varne cestne infrastrukture in okrepila preventivne aktivnosti ter razdelila več kot 7.000 odsevnikov, Policija pa bo okrepila nadzor na cestah.

Policisti bodo pri pešcih preverjali, ali uporabljajo odsevna telesa, varno prečkajo vozišče in hodijo po pravilni strani. Pri voznikih motornih vozil pa bodo pozorni zlasti na kršitve, kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in hitrost vožnje.

Krajše poostrene nadzore bodo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev, opozarjajo, da morajo biti med vožnjo izjemno pozorni na pešce in da jim ne smejo izsiljevati prednosti. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami, v naseljih).

Zunaj naselij pa naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti.

Pešce pa opozarjajo, da morajo – prav tako kot ostali udeleženci v prometu – spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd. To so sporočili iz policije. (konec)