07.02.2022 ob 23:27
Deli članek
Lažna sporočila Pošte Slovenije v obtoku po elektronski pošti

Ljubljana (MOREL)- S porastom spletnega nakupovanja goljufi množično izkoriščajo dostavne službe, zato bodite pozorni na sumljiva sporočila, ki jih prejemate.  Na elektronske naslove se nekateri prejeli sporočilo Pošte Slovenije. Že na prvi pogled je jasno, da gre za lažno sporočilo, ki se je glasilo: 

Dragi kupec Vašega paketa dne 03.02.2022 ni bilo mogoče dostaviti, ker niso bile plačane dajatve (5,15 €). Spomnimo vas, da vas Pošta Slovenije obvešča, da vaša pošiljka s številko SI1950317-0935 še čaka na vaša navodila. Sledite navodilom Datum odpreme: 04.02.2022 / 05.02.2022 Sklic: GR1950317-0935 Upravičenci: Pošta Slovenije Znesek za plačilo: 5,15 € Potrdite plačilo stroškov dostave (5,15 €) in pošiljanje paketa Za potrditev pošiljanja paketa kliknite tukaj. Zahvaljujemo se vam za snemanje in želimo vam še naprej udobno pošiljanje z elektronskim plačilom. Lep pozdrav, 

Pod tem zapisom je sledil: S pravnim obvestilo Pošta Slovenije obvešča svoje uporabnike in obiskovalce o splošnih informacijah in pogojih uporabe spletišča Pošta Slovenije. Pravno obvestilo je skladno z zakonodajo Republike Slovenije in veljajo za vse obiskovalce in uporabnike spletne strani, spletne pasice, profila posamezne aplikacije in povezanih spletnih strani. Ob vstopu na spletišče Pošte Slovenije, ta uporabnikom oziroma obiskovalcem priporoča, da pozorno preberejo celotno vsebino tega pravnega obvestila in ga v celoti upoštevajo pri uporabi spletnega mesta, saj spletno stran Pošte Slovenije uporabniki oziroma obiskovalci uporabljate prostovoljno in na lastno odgovornost. Spletišče Pošta Slovenije je dostopno na svetovnem spletu na spletni povezavi www.posta.si. Na enem mestu združuje spletne strani Pošte Slovenije in z njo povezanih družb z namenom, da uporabniku zagotovi boljši dostop do informacij o celotni ponudbi in dodatnih ugodnosti v poštnih poslovalnicah, na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, LinkedIn in Youtube ter v prodajalnah povezanih družb. Upravljavec si pridržuje pravico, da kadarkoli in brez predhodnega obvestila spremeni oziroma dopolni pravno obvestilo za uporabnike spletnega portala. O morebitnih spremembah pogojev uporabe spletišča bo uporabnik obveščen preko posebnih spletnih oken, ki se mu bodo prikazale ob uporabi spletišča. POŠTA SLOVENIJE d. o. o. Maribor avgust 2016 (ver. 1.0)

Sporočilo je bilo dostavljeno Pošti Slovenije, da ga pojasnijo: V pojasnilu so zapisali: 

Ponovno so se pojavila lažna sporočila, ki na prvi pogled izgledajo kot da jih je poslala Pošta Slovenije. Gre za lažno obvestilo o prispelem paketu za katerega je potrebno plačati manjši znesek (5,15€) da bo dostavljen. Sporočilo je v polomljeni slovenščini in vsebuje lažne podatke. To sporočilo je prevara, kater namen je oškodovanje posameznikov, ki vnesejo podatke svoje kreditne kartice. Če ste v dvomih ali je sporočilo lažno ali ne, se lahko obrnete na info@posta.si (sporočilo priložite) ali pokličete na našo brezplačno številko 080 14 00. Spodaj je tudi primer lažnega sporočila. V kolikor pričakujete paket lahko preverite ali dejansko obstaja na spletni strani https://sledenje.posta.si. Če ste slučajno vnesli podatke svoje plačilne kartice:

Nemudoma kontaktirajte svojo banko oz. klicni center za kartično poslovanje in povejte, kaj se je zgodilo. Banka uredi blokado kartice, morda lahko tudi prepreči izvršitev transakcije in s tem izgubo denarja.

V primeru, da je prišlo do transakcije in oškodovanja svetujemo, da podate prijavo na najbližjo policijsko postajo.

Posamezniki lahko tovrstna spletna oškodovanja prijavite tudi na SI-CERT (nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost).

Pod odgovor se je podpisal Dejan Kramberger, Oddelek Skrb za uporabnike – Kontaktni center DIVIZIJA PRODAJA.

Zato prejemniki ne nasedajte takšnim sporočilom, od policije oziroma Pošte Slovenije pa bi pričakovali, da bi odkrili naslovnika takšnih sporočil.  (konec)b