06.08.2021 ob 09:21
Deli članek
Na mejah se obetajo dolge čakalne dober

Ljubljana (MOREL)- Promet na slovenskih cestah je med letno turistično sezono vsakodnevno močno povečan. Do največjih obremenitev, tako na cestah kot tudi na mejnih prehodih z Republiko Hrvaško, pa prihaja predvsem med vikendi. Zato večkilometrske zastoje, kakršni so bili pretekli konec tedna, pričakujejo tudi v nadaljevanju avgusta in tudi že ta konec tedna, so sporočili iz policije.

Da se prometna varnost ne bi poslabšala, bo policija na avtocestah in ostalih cestah v smeri mejnih prehodov angažirala dodatne policiste, izmene pa bodo okrepljene tudi na samih mejnih prehodih. Za prehod meje s Hrvaško na številnih mejnih prehodih pričakujejo čakalne dobe za izstop iz Slovenije, na nekaterih tudi pri vstopu v državo. 
Vsi, ki se med vikendi odpravljajo na pot, naj se nanjo ustrezno pripravijo. Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa imajo države vzpostavljene posebne režime prehajanja svojih državnih meja. Zato naj potniki pred odhodom preverijo in pripravijo dokumente za prehajanje meja, izpolnijo spletne prijave za vstop v posamezne države (kot npr. enter Croatia) in pridobijo ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

Voznikom pa svetujemo, naj še pred začetkom vožnje temeljito preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih. Čas vožnje se ob vsakem povečanju prometa zagotovo podaljša. Priporočamo uporabo manj obremenjenih prehodov in vnaprejšnjo pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in posledično tudi čakalne dobe.

Na pot naj se vozniki odpravljajo spočiti, vozijo naj s prilagojeno hitrostjo in na ustrezni varnostni razdalji. S seboj naj imajo zadosti tekočine. V primeru zastojev ali prometnih nesreč, naj na avtocesti ustvarijo reševalni pas, potniki pa naj med čakanjem v kolonah ne zapuščajo vozil. (konec)