17.02.2022 ob 18:11
Deli članek
Neurja v delu Evorpe

Bruselj (;MOREL/FoNet) - Evropske meteorološke službe so danes opozorile, da bodo sever in zahod evropske celine v prihodnjih dneh prizadela neurja. Danes so zaradi močnih sunkih vetra umrle štiri osebe, prekinjena je bila oskrba z električno energijo in ugotovljene so bile prometne težave.

Po poročanju agencije France-Presse je bil železniški promet prekinjen na Škotskem, v delih Anglije in na Nizozemskem, ker je neurje povzročilo padce dreves in drogov. Amsterdamsko letališče Shipol je izdalo opozorilo o možnosti zamude letov zaradi močnih sunkov vetra. Več letalskih družb, vključno z nemško Lufthanso, je zaradi neurja odpovedalo nekaj letov.

Po poročanju Radia Free Europe (RFE) sta bila dva voznika ubita v Nemčiji, potem ko so drevesa padla na njuna avtomobila v Bad Bevensenu, južno od Hamburga, in v regiji Harz, jugozahodno od Berlina. Dve osebi sta umrli v Krakovu na Poljskem, kjer je močan veter podrl gradbeni žerjav.

Nemška železnica Deutsche Bahn je sporočila, da je prekinila vlake na nadaljnjih progah v sedmih pokrajinah na severu države. Vremenoslovci so povedali, da je v nižjih predelih Nemčije izmerjena hitrost vetra do 135 kilometrov na uro. Na Češkem je več sto tisoč ljudi brez elektrike, ker so drevesa padla na električne kable, o podobni situaciji so poročali v Veliki Britaniji in Nemčiji. V petek in soboto se obetajo neurja, na številnih delih celine bodo udarili orkani. Belgija je objavila, da je obalno območje razglasila za oranžno območje, drugo najmočnejšo kategorijo za rdečo cono. (konec)