14.10.2021 ob 20:58
Deli članek
Policisti ugotovili nekaj več kot tisoč kršitev

Ljubljana (MOREL) - Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Zato je med 1. in 10. oktobrom 2021 potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Policisti so v tem času izvajali poostreni nadzor in ugotovili 1.242 kršitev, Agencija za varnost prometa s partnerji pa številne preventivne dogodke na terenu, pri tem je razdelila več kot 20.000 odsevnikov.
Policisti so v tem času izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je problematika največja, predvsem na območju prehodov za pešce. Pri tem so bili pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.). Pešce so tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdeljevali odsevna telesa.
Policisti so v desetdnevni preventivni akciji ugotovili 1.242 kršitev. Od tega so jih 1.076 storili pešci sami, 166 kršitev pa so storili vozniki vseh vrst vozil. Od skupno 1.242 kršitev so policisti za 1.013 kršitev izrekli zgolj opozorilo. 

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče z udeležbo pešcev so še vedno neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Najpogostejši udeleženci prometnih nesreč med pešci so v starostni skupini nad 64 let. (konec)