06.11.2021 ob 20:35
Deli članek
Poteka desetdnevni policijski poostreni nadzor voznikov

Ljubljana (MOREL)- Policisti so od danes do 14. novembra poostrili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki, so sporočili iz policije..

Zato letos že šestič zapored v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in v okviru akcije Alkohol, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, voznikom sporočajo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

V okviru nadzora nad psihofizičnim stanjem vsakemu vozniku, ki ga imajo v postopku, odredijo preizkus alkoholiziranosti; po potrebi pa s hitrimi testi ugotavljajo tudi prisotnost drog v organizmu. Podoben nadzor bodo izvajali še naslednji mesec, v t. i. veselem decembru, ko bodo njihove aktivnosti tudi evropsko usklajene, saj jih bo koordiniral Roadpol, evropska zveza prometnih policij.

K prizadevanjem za manj smrtnih žrtev med prometnimi udeleženci zaradi alkoholiziranosti med vožnjo se vsako leto aktivno vključi tudi ministrstvo za zdravje. Tudi letos so se na ministrstvu odločili, da kljub covidu-19 organizirajo akcijo z naslovom Slovenija piha 0,0. V ta namen so pripravili 19.000 letakov, ki veljajo kot vstopnica za virtualni koncert Policijskega orkestra.

Policisti bodo v času akcije z vstopnico za koncert nagradili voznike, ki bodo opravili preizkus alkoholiziranosti, rezultat pa bo pokazal 0,0. Na letaku bo QR koda za dostop do internetnega naslova koncerta. Brezstični koncert Policijskega orkestra z gostom Tilnom Artačem bo v soboto, 27. novembra, ob 20. uri. Na pozitiven in zabaven način nam bo gost predal sporočilo, da se nam splača biti odgovoren voznik, zase in za vse udeležence v prometu. Koncert bo predvajan preko spleta, zato si ga bodo vozniki lahko ogledali skupaj s člani istega gospodinjstva iz domačega naslonjača. To so sporočili iz policije. (konec)