25.07.2021 ob 22:35
Deli članek
Potrebno bo tretje cepljenje

Washington (MOREL/FoNet)- Glavni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci je danes ocenil, da bi že cepljeni Američani, katerim je imunski sistem ogrožen, potrebovali še eno dozo cepiva proti koronavirusa. Združene države Amerike se srečujejo  naraščajočim številom na novo okuženih z delta sevom koronavirusa.
Fauci je v intervijuju za CNN dejal, da gre za bolnike, ki so imeli transplantacije, ki so se zdravili s kemoterapijo zaradi rakavih obolenj, ki imajo avtoimuna obolenja oziroma so na imunoterapiji. Po njegovem mnenju so to prvi kandidati za ponovno tretje cepljenje, ki bo sledilo v zelo kratkem času.
Poudaril je, da zdravstveni strokovnjaki aktivno preučujejo možnost, da bi tudi Američani, ki so se cepili, nositi zaščitne maske.
Nekatere študije so pokazale, da je morda prišlo do padca imunosti pri osebah, ki so se cepile Fauci je dejal, da ameriški zdravstveni strokovnjaki preučujejo možnost, da bi določili, v katerem trenutku bo bilo potrebno cepljenje.
Britanski mediji so sporočili, da je minuli teden izraelske zdravstveno ministrstvo prijavilo zmanjšanje učinkovitost Pfizerjevega cepiva pri preprečevanju okužb in simptomatskih  bolezni. Izraelski  zdravstveni strokovnjaki pa so izjavili, da je cepivo proti koronavirusu, ki sta ga razvila Pfizer in BionTek, ki je dano v dveh dozah učinkovito pri zmanjševanju okužb in bolezni. Zmanjšanje učinkovitosti cepiv se povezuje s širjenjem novega delta seva, ki je sedaj dominanten v Izraelu. (konec)