26.01.2022 ob 16:37
Deli članek
Več kot 2.600 kršitev v akciji Varno brez telefona v prometu

Ljubljana, (MOREL)-  Med 10. in 23. januarjem  je potekala nacionalna preventivna akcija Varno brez telefona. V tem času so policisti poostreno preverjali, ali vozniki med vožnjo telefonirajo oziroma uporabljajo druge naprave ter opreme (tablice, prenosne računalnike, slušalke), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila, in ugotovili kar 2.658 kršitev, od tega so v 340 primerih izrekli zgolj opozorilo. Agencija za varnost prometa je v tem času na terenu razdelila 15.000 letakov in 900 plakatov v široki akciji za ozaveščanje. Namen akcije, ki jo je tudi letos koordinirala Agencija za varnost prometa, je bil opozoriti na nevarnost uporabe telefonov in drugih naprav v prometu. Akcijo bodo ponovili novembra.
Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost
Različne mednarodne raziskave najpogosteje navajajo štiri glavne skupine motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost. Najvišje se pogosto uvršča prav uporaba mobilnega telefona.
1. Mobilni telefoni (interakcije na družbenih omrežjih, snemanje, fotografiranje, pošiljanje sporočil, e-pošte, pogovori)
2. Prilagajanje nastavitev vozila (radio, klimatska naprava, druge nastavitve v vozilu)
3. Prehranjevanje in kajenje
4. Osebna nega (česanje, ličenje…)

Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni. Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega »ne vidijo«, saj je vidni korteks bistveno zmanjšan. Kaj vse se lahko zgodi ob takšni vožnji »na slepo« že v petih sekundah, kolikor traja povprečno ukvarjanje s telefonom? Pri 50 km/h ob visokem tveganju za nastanek nesreče prevozimo več kot 70 metrov. Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost.
»V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom,« še svetujeta Policija in Agencija za varnost prometa.
V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana globa 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.
Plačilo kazni pa je pravzaprav še najmanjša škoda, ki jo lahko udeleženci v prometu utrpijo zaradi uporabe telefona med vožnjo. Ko ste v prometu, se osredotočite na cesto, ne zaradi strahu pred globo, temveč zaradi svoje varnosti in varnosti drugih. Oziroma kot pravi slogan akcije: Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu! (konec)